Forum

Wie draagt de notariskosten van de akte van afstand woning?

Gab
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Verkopen · 3 maanden geleden

Woning geërfd. Ik ben naakte eigenaar, de tweede echtgenote van mijn vader is de vruchtgebruikster. Nu wenst zij de woning te verlaten en vraagt afkoop vruchtgebruik. Vraag: wie draagt de notariskosten voor de akte van afstand, de vruchtgebruiker of de naakte eigenaar?

Alle reacties

Kris M
485 thumb_up 2249 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Ik denk de vruchtgebruiker omdat zij afstand vroeg maar k ben niet zeker.  Vraag het effe aan de notaris (die je idd nodig hebt voor de akte)

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
3 maanden geleden

Bij een verkoop is het normaal de koper die de notariskosten betaalt. Om de afkoopwaarde te bepalen gebruikt de fiscus een tabel volgens de leeftijd van de vruchtgebruiker gaande van 32% naar 8% van de aangegeven waarde bij het overlijden. Indien de verkoop nog binnen de termijn van 2 jaar ligt na het betalen van de successierechten toch opletten dat die aangegeven waarde niet overschreden wordt in de berekeningen. Dit zou wel eens tot een herziening kunnen leiden. 

Aangezien bij u successierechten geheven zijn op de volle eigendom zijn er daar geen bijkomende kosten te verwachten als u de volle eigendom verwerft. Enkel notariskosten + registratie van de akte van afstand. Mogelijks schommelen de kosten rond de 400€. Maar spreek er eens over met de notaris die de nalatenschap heeft afgehandeld. Hij zal u zeker de juiste info kunnen geven.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.