Forum

Immo verkoopt appartement met terras, maar dat is een dak.

klopklop
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Verkopen · 1 week geleden

Het immo kantoor biedt 2 dakappartementen te koop aan "met mooi terras met zicht op groen"  Deze appartementen hebben echter geen terras, alleen een plat dak dat toegankelijk is via een schuifraam.

Bij de bouw in 2014 hebben ze zonder toelating van een gewoon raam een schuifraam gemaakt met de bedoeling toegang te krijgen tot het dak en daar een terras van te maken. Er is toen klacht neergelegd door verschillende buren waaronder wijzelf.

Uiteindelijk is er een vergunning gegeven voor de schuiframen maar van het dak mocht geen terras gemaakt worden.

in de voorbije jaren is het appartement steeds verhuurt als zijnde een appartement met terras. De balustrade aan het schuifraam is nooit vast gemaakt aan de muur, maar staat in rubber blokken. Wij hebben hier nooit iets van gezegd om buren ruzie te vermijden.

Nu staat het appartement dus te koop met terras. 

Ik vind dit een vorm van bedrog. Het appartement is waarschijnlijk meer waard als er mogelijkheid is om een terras te maken. De nieuwe eigenaars worden eigenlijk voorgelogen.

Ik zou ook liever hebben dat er duidelijkheid is ivm het dak/terras vooraleer mensen geld hebben gegeven voor iets dat er niet is en er niet mag komen. Maar als we er pas iets van zeggen als ze het al hebben gekocht en dan een terras willen maken, krijgen wij als buren toch geruzie.

Maar mag een immo een appartement verkopen met terras als daar geen vergunning voor is? En wat kan ik daar tegen doen?

Alle reacties

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
1 week geleden

Men kan niemand verbieden om op zijn plat dak te lopen of te staan. Enkel het plaatsen van ballustrades is een zichtbare aanwijzing van een functie als terras. Ook het plaatsen van plantenbakken als alternatieve afbakening al dan niet met een "beschermend loopvlak"   moet men gedogen. 

Het enige waarop de verkoper kan aangesproken worden is dat hij in de verkoopacte van het appartement met terras verklaart dat hij voor alles de nodige omgevingsvergunningen heeft verkregen. Maar dat kan alleen de koper die zich benadeeld voelt.

Het is en blijft natuurlijk een onveilige toestand zonder ballustrades. Wie verantwoordelijk zal worden gesteld bij een ongeval door het ontbreken van ballustrades is een ander verhaal.

Ervaren  jullie als buur dit echt als hinderlijk (inkijkmogelijkheid bv) of is het eerder uit principe dat jullie destijds klacht hebt neergelegd? 

klopklop
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
1 week geleden

De mensen die er nu wonen/huren  zitten soms ook op het dak maar het blijft beperkt tot een stoel en een tafeltje vlak voor het raam. We hebben daar nog nooit op gesproken omdat het tot hier toe discrete huurders zijn geweest.   Maar omdat de appartementen verhuurd worden is ook telkens afwachten wie er komt wonen en hoe die mensen het dak gaan gebruiken.

Ik ervaar het als hinderlijk omdat er inkijk is in onze tuin en terras, en beperkt in onze woning omdat onze achterbouw schuin staat tov het appartement. 

Daarnaast vind ik het ook een principe kwestie. Er zijn indertijd tijdens de bouw (in 2004 ipv 2014) afspraken gemaakt en het is niet fijn dat mensen de regels aan hun laars te lappen. De wet telt voor iedereen. We hebben toen bezwaar ingediend en gelijk gekregen. 

Op de eerste verdieping hebben ze bij de verkoop van dat appartement enkele jaren geleden al een terras gemaakt van het platte dak, zonder vergunning. Voor de lieve vrede hebben we dat zo gelaten. En omdat de gemeenschappelijke haag op moment hoog genoeg staat hebben we daar geen last van.

Maar als ze bij de appartementen op de 2deverdieping hetzelfde doen hebben we nergens nog privacy. Daar is geen haag hoog genoeg voor. 

Daarnaast vind ik het gewoon bedrog dat ze een appartement aanbieden met terras terwijl daar geen vergunning voor is. Met een terras overtreden ze de toegestane bouwdiepte, dus ik vermoed dat er wettelijk gezien nooit een terras mag komen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.