Forum

Verbouwen: wat zijn prioriteiten? Advies?

VerbouwLeek
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Verbouwen · 1 jaar geleden

Hi iedereen,

Ik vraag mij af of dit een te algemene vraag is voor hier of niet; proberen kan in ieder geval geen kwaad en alle advies is welkom!

Mijn vriend en ik hebben net ons eerste huis gekocht, joepie! Volgende stap; inschatten hoeveel renovatiewerk + kosten hieraan verbonden zijn (voor in onze lening te calculeren)? Aangezien wij (ik) hier zelf weinig van afweten en wij ook in de familie geen experten hebben, is zoals gezegd alle advies welkom! Bijvoorbeeld:
1. Hoe beginnen wij hieraan? Een aannemer de kosten laten inschatten? Een architect? Ben je dan verplicht om alles bij de aannemer te laten doen? In hoeverre kan je afspraken maken hierover (bv. mijn vriend kan zelf elektriciteit leggen,..).
2. Welk type verbouwingen zijn prioritair (= geen onbeperkt budget, om zo min mogelijk in de werken en het stof te zitten)?

Info: Het dak is vernieuwd, alle ramen (buiten 1) zijn dubbel glas. Verwarming is op mazout. Vloer is linoleum op zavel(?). Badkamer en keuken zijn (zeer) verouderd maar werkend (stromend water, warm water). Moet gebeuren; nieuwe verwarming, isolatie, vloer, keuken, badkamer, afwerking...
Mijn gok qua prioriteiten; dat ene raam steken, nieuwe vloer + (best) meteen ook verwarming beneden (gas zal iets goedkoper zijn maar best warmtepomp?) + keuken vernieuwen + "kleinere" kosten zoals schouw uitbreken, verven, afwerking,... In tweede instantie zou ook de badkamer volgen en vloer en afwerking boven (indien budget het toelaat).
--> Iemand die hier ramingen over kan maken? Advies kan geven? Zowel voor het te laten doen als het zelf te doen.
Concreet: Ligt onze eigen (zeer) ruwe schatting van €40.000 ergens in de buurt voor de prioritaire werken? Zou dit haalbaar zijn voor <€40 000?
Info: Mijn vriend is handig (technieker) en heeft wel wat handige vrienden. Ikzelf ben 0,0 handig of sterk maar nu ik eens rondhoor lijken er best nog wel wat mensen zonder ervaring te zijn die hier mits wat uitleg toch zelf zijn aan begonnen.
Info: Huis is van 1947. Bewoonbare opp is 200 m2 en living is 40 m2.
Extra vraag: Ideaal gezien zou ik graag ook een stuk steunmuur uitbreken tussen de (kleine)keuken en de living. Hoeveel extra kosten brengt dit met zich mee? Blijkbaar is een architect hier verplicht? Opnieuw; wat is hier ongeveer de kostprijs van en/of wat zijn jullie ervaringen met dit zelf (deels) te doen?

Alvast heel erg bedankt aan iedereen die (deels) kan helpen!

Alle reacties

48 thumb_up 261 comment
1 jaar geleden

Zeker en vast eerst een architect inschakelen.  Die loodst je door het gehele proces en kan al deze vragen beantwoorden.  Aannemers zijn slechts uitvoerders en die komen er pas later aan te pas.

Een architect is sowieso verplicht als je aan de draagstructuur van de woning komt (ook van het dak), als je uitbreidingen realiseert, als je de gevels verandert, ...  Je kan de vergunningsplichtige werken (waar je een architect voor moet aanstellen) terugvinden op www.ruimtelijkeordering.be 

www.arcopolo.com

StaalBouw
28 thumb_up 197 comment
1 jaar geleden

Persoonlijk vind ik het eerder vreemd om een woning te kopen zonder vooraf een correcte inschatting te hebben van de noodzakelijke prioritaire renovatiekosten.

Zoek alvast een betrouwbare architect (bij voorkeur op aanraden van kennissen of familie) die u in eerste instantie advies kan geven omtrent noodzakelijke renovatiewerken en bijhorende budgettering.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?