Forum

Registratierechten 7%

cvkbouwer
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Verbouwen · 1 jaar geleden

Wij zijn van plan om een bestaande woning te kopen en deze te slopen en er een nieuwe woning op te plaatsen.  Op onze vraag aan de Vlaamse Overheidsdienst of we kunnen genieten van de 7% registratierechten kregen we geen sluitend/éénduidig antwoord.

Woning is altijd bewoond geweest tot vorige eigenaar 3 jaar geleden naar een rusthuis is gegaan, sedert staat de woning leeg. (wel nog geen leegstand)

Aan de volgende voorwaarden om van 7%  te kunnen genieten voldoen we. “natuurlijk persoon, is onze enige gezinswoning geen andere eigendom, we zullen ons binnen de 2 jaar in onze te bouwen woning vestingen.”

Enkel is er blijkbaar twijfel over 

“De aankoop moet een woning betreffen. Dat betekent dat het gunsttarief van 7 procent nooit van toepassing kan zijn op bouwgrond.”

In de notariële akte staat dat we een woonhuis aankopen....

2 paragrafen uit het decreet (zie bijlage) hieronder brengen niet echt duidelijkheid, omschrijving van het begrip "woning" .

link decreet https://notarim.be/sites/default/files/commentaar_e-notariaat_hervorming_verkooprecht_vlaams_gewest_1_juni_2018.pdf

punt 21 in dit decreet maakt ons niet duidelijk waaraan je moet voldoen om van een woning te spreken......

punt 23  van het decreet vermeld eigenlijk exact wat we zouden doen met de aankoop.

 Vraag naar de voorwaarden bij de Vlaamse Overheid, of je er eventueel eerst moet in wonen of domicilie daar moet geweest zijn vooraleer je de woning mag slopen.....daarop kon men geen sluitend antwoord geven.  Welke criteria hanteert de Vlaamse Overheid voor het niet toekennen van de registratierechten aan 7% ???

De aankoop van de woning is ook minder dan 200000 euro, geen registratierechten op eerste 80000 euro, mislopen we deze korting dan ook niet.

Waarom kan de Vlaamse Overheid aan de hand van de gegevens  (foto’s, overige gegevens) geen beslissing nemen, zodat  we dit zouden kunnen opnemen in de notariële akte, en achteraf geen boete moeten betalen bovenop de verhoging van 7% naar 10%.

Chris

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.