Forum

Kredietopening

LaurensDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Verbouwen · 3 jaren geleden

Bij het totale bedrag dat ik aan de notaris heb betaald (voor aankoop nieuwbouw appartement) staat dit opgedeeld in 2 zaken:

- Deel verkoop en deel kredietopening.

Bij het deel verkoop staat "zonder toepassing van abbatement". Waarom is dit zo? Is dit omdat het over een nieuwbouw gaat?

Het deel kredietopening. Wat is dit precies? Stel dat ik binnen enkele jaren wil gaan bouwen. Moet ik dit dan terug opnieuw betalen?

Bedankt voor jullie antwoorden!

Alle reacties

Kris M
485 thumb_up 2249 comment Andere particulier
3 jaren geleden

Het abattement (=vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf) is enkel toepasbaar op de aankoop van een eerste woning (of indien de vorige woning verkocht is en de meeneembaarheid minder gunstig is)  Als er meerdere kopers zijn moeten ze allemaal voldoen aan de regel "eerste aankoop"

De notariskosten voor de lening zijn er ondermeer om het pand voor 30 jaar in hypotheek te nemen.  Voor een heropneming op basis van die hypotheek moet enkel de bank akkoord gaan.  Als je het pand binnen de 30 jaar verkoopt moet je alsnog de notaris een hypotheeklichtingskost betalen (en natuurlijk een eventueel leningssaldo aan de bank terugbetalen)

Als je een tweede onroerend goed koopt met een bijkomende hypotheeklening (dus geen heropname op bestaande lening) zijn er ook hier weer hypotheekaktekosten.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.