Forum

KI vrijstelling/aanpassing

ullrichske
0 thumb_up 8 comment Andere particulier
#Verbouwen · 1 jaar geleden

hallo, 

Nieuwbouwwoning gekocht waarvan de bouwaanvraag dateert van 2014, de vergunning van 2015 en de werken startten op 06/05/2016.  Woning werd door 1ste eigenaar bewoond van september 2018 tem april 2019.  Epc dateert van 15/03/2019 en heeft als resultaat E51 - K 30.   Dit waren toen de vereisten van tel voor de afgeleverde bouwvergunning.  Ik weet nu hopeloos achterhaald maar nu komt mijn vraag.  Door zonnepanelen kan ik mijn EPC laten zakken van E51 naar E22 waardoor ik ruimschoots aan de vereisten kom voor een vrijstelling van mijn KI.  Ik verneem nu van de EPC verslaggever en de Vlaamse overheidsdienst dat dit theoretisch niet meer kan.  Eénmaal EPC ingediend is dit volgens hen niet meer te veranderen.  Via dit forum vraag ik volledigheidshalve of er toch geen oplossingen meer zijn om mijn EPC te verlagen en zo aanspraak te maken op de vrijstelling?  Ik vind dit een heel zure appel, gezien ik toch een redelijke geïsoleerde woning betrek die in feite bijna evengoed geïsoleerd is als de hedendaagse woningen met dat verschil dat ik de volle pot betaal.  Als je het mij vraagt mist de wetgeving zo helemaal zijn doel.   In feite kan ik mijn zonnepanelen ook nooit meer terugverdienen gezien mijn KI en het feit mijn EPC er ook niet mee wijzigt?  Is een bezwaarschrift eventueel een optie?  Momenteel ken ik mijn KI nog niet maar ik vermoed dat het in de lijn van de 1000 € gaat liggen.  Eventuele suggesties of oplossingen?

mvg,

Alle reacties

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
1 jaar geleden

Ik heb iets gelijkaardigs gehad met een gebouw waarvan het epc  door de epb-verslaggever werd ingediend in 2014. Het VEA levert op basis van het EPB-verslag de vereiste attesten en zijn derhalve definitief, dwz  werken die later gebeuren worden niet meer aanzien als een woning bouwen  waarvan de isolatienormen aan bepaalde criteria voldoen. Er is ook geen wetgeving die in die zin kan geinterpreteerd worden.

U kan best eens contact opnemen met de EPB-verslaggever (vermoedelijk degene wiens naam op het epc-verslag staat) en vragen of hij een mogelijkheid ziet om vooralsnog een gewijzigd EPB-verslag in te dienen.

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
1 jaar geleden

Hallo, 

Een nieuw Epc attest was zeker geen optie. 

Grtjs 

Dat is correct., een nieuw epc heeft geen enkel nut. De enige mogelijke weg die ik zie is via het EPB-verslag  (geen EPC!) dat de verslaggever reeds heeft ingediend bij VEA. Misschien bestaat er een mogelijkheid om een correctie aan te brengen igv vergissing, andere situatie o.i.d. 

stefvdc
40 thumb_up 205 comment
1 jaar geleden

Voor alle duidelijkheid : het gaat over EPB , niet over EPC.

Eenmaal een EPB aangifte ingediend dan is dit definitief. Soms wordt een uitzondering toegestaan, maar dan wel binnen de termijn van indienen. Vroeger was dit 6 maanden na einde der werken of ingebruikname van de woning , nu is dit 12 maanden.
Bijkomend ben jij niet de houder van het EPB attest , de oorspronkelijke eigenaar/bouwheer is de aangifteplichtige.

ullrichske
0 thumb_up 8 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Soms...De termijn van 12 maanden is nog niet verstreken dus heb ik eventueel nog een waterkans via de oorspronkelijke bouwheer?

stefvdc
40 thumb_up 205 comment
1 jaar geleden

Woning werd door 1ste eigenaar bewoond van september 2018...

EPB aangifte in te dienen 12 maanden na ingebruikname, dus september 2019. Nog maar enkele dagen om je PV panelen te leggen, een factuur te krijgen én de aangifte opnieuw in te dienen.

Ik vrees ervoor.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.