Forum

Alle reacties

Kwakkel
1 thumb_up 30 comment
1 maand geleden

Nee, je kan ook opteren voor een C(+). Maar, een D verhindert absoluut niet dat je je ramen open zet! Het laat je wel toe om, wanneer gewenst, ze gesloten te houden en geen verluchtingsroosters in de ramen te moeten steken!

krisis74
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
1 maand geleden

Moeten die verluchtingsroosters dan in alle ramen zitten ? Of dan enkel daar in de vochtige ruimtes . Is nu overal meranti hout dat nog in zeer goede staat is maar wel met verouderd dubbelglas . Ik ging het glas eventueel vernieuwen door hoogrendementsglas .

Kwakkel
1 thumb_up 30 comment
1 maand geleden

Een C voorziet volgens mij mechanische AFvoer in de natte ruimtes en natuurlijk AANvoer in de andere ruimtes. Dat betekent dus roosters in living, slaapkamers, bureau, ..., en afvoer in badkamer, toilet, ...

Patrico
24 thumb_up 278 comment Verbouwer
1 maand geleden

Je gaat toch niet meer met systeem C werken en werken met roosters in je ramen en muren? Ook meer tocht tocht en lawaai van buiten in je huis.

Hugo C.
283 thumb_up 1484 comment
1 maand geleden

Heb je voor de renovatie een omgevingsvergunning moeten aanvragen? Hebt u dan ook een EPB-verslaggever aangesteld?

Is er geen verplichting om een EPB-verslaggever aan te stellen dan liggen de zaken eenvoudig: u bent tot niets verplicht.

Is er wel een EPB-verslaggever aangesteld dan zal hij in zijn eerste rapport al vermelden wat u precies moet doen op het vlak van ventilatie. Gewoonlijk zal hij u vragen welke ventilatiesysteem u gaat nemen (C,.. D). 

Maar als u geen ramen vervangt of toevoegd kan hij u m.i. niet verplichten om een ventilatiesysteem te voorzien. Enkel de delen die u verbouwt moeten voldoen aan de huidige EPB-regelgeving in de mate van het mogelijke. 

Maar als u toch een ventilatiesysteem wilt voorzien zou ik zeker het systeem D aanbevelen. Vooreerst heb je de terugwinning van de warmte van de afgevoerde lucht op de verse lucht maar heb je ook in de woning een aangename temperatuur ook in de niet-verwarmde kamers. Dus geen energieverlies Voor de slaapkamers is er ook continue aanvoer van buitenlucht en verdwijnt de behoefte op echt met open vensters te slapen in de winter. Overigens kan je altijd die ventilatiemond volledig afsluiten.

Een ventilatiesysteem C en C++ heeft toch enkele nadelen. Vooreerst moet u in de beglazing roosters voorzien of bovenaan in het raam. Mechanisch kunnen die al eens problemen geven met openen en sluiten, maar in de winter wordt de ijskoude lucht via die roosters aangezogen in de woonruimte en dat geeft een heel onaangenaam gevoel. Veelal zet men dan de verluchting af. Ik begrijp trouwens nog altijd niet waarom men het systeem C blijft promoten. Enerzijds dringt men er op aan om de woning luchtdicht te maken om energieverlies door tocht te vermijden, maar anderzijds moet men een roosters in de vensters steken om te verluchten en wordt de warme lucht van de woning zonder recuperatie afgevoerd. Begrijpe wie het kan.

Kris M
478 thumb_up 2163 comment
1 maand geleden

D rules. Heb dat in 1995 (jawel, vorige eeuw) geïnstalleerd om alle bestaande lelijke koudebtochtigebvensterroosters te kunnen verwijderen.  Weliswaar nog zonder CO-detector en vochtigheidsdetector doch de warmtewisselaarsunit draait al 25 jaar m n huis luchtschoon en de warmtewisselaar scheelt een slok op het stookbudgetje. 

Kijk of je technische schachten kan maken om aan- en afvoerbuizen te plaatsen.  Lukt normaliter altijd mits het nodige denkwerk.  Ga voor D. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.