Forum

Is nieuwbouw bouwen financieel nog wel haalbaar?

Superket09
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Verbouwen · 6 maanden geleden

Ik ben momenteel zelf alle mogelijkheden aan het overlopen van een (ouder) huis kopen en renoveren tot zelf een nieuwbouw te zetten.

Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur, alleen vraag ik me af hoe sommige jonge mensen dit zelfs nog kunnen. Bouwgronden gaan tegenwoordig al snel naar 160.000 euro of meer (excl. registratierechten) voor HOB bv. (= +- 175.000). 

Ik ben zelf bij een architect geweest ter info en die neemt gemiddeld een woning tussen 180-200m2 en rekent daarbij op een 1650-1750 euro/m2. Wat dus +- op 300.000 neerkomt. Tel die samen op en je komt al snel aan 475.000.

Dan vraag ik me af welke jonge koppels zoveel bij elkaar gespaard kunnen hebben, naast het bedrag dat ze bij de bank kan ontlenen, om genoeg over te houden om bij te leggen bij aankoop, bouw zelf, onvoorziene kosten, BEN-normen (zonnepanelen, warmtepomp, ...) en daarnaast hun huis nog kunnen inrichten!

Hypotetisch:

300.000 ontlenen (nog minstens 175.000 nodig)

100.000 gespaard (nog minstens 75.000 nodig)

...

Zelf SOD-bedrijven (die allicht een grote % winst op nemen en veel extra aanrekenen als je iets anders wil dan de standaard uitvoering) kosten vaak meer dan 325.000 voor een gesloten bebouwen (excl. BTW). Dan zit je ook al meteen aan +- 400.000.

(Gedeelde) meningen hierover?

Alle reacties

Hugo C.
267 thumb_up 1328 comment Bouwer
6 maanden geleden

Een bestaande woning kopen heeft het grote voordeel dat je, misschien na enkele kleine verbouwingen of renovatiewerken, onmiddellijk de woonst kan betrekken en er dus ook het genot van hebt. De koopprijs  van oudere woningen wordt hoofdzakelijk bepaald door de waarde van het terrein. De waarde van de woning is zeer beperkt. En dit maakt het juist interessant om te kopen en gaandeweg verbeteringswerken uit te voeren.

Nadeel is echter dat je jarenlang steeds in verbouwingsmodus leeft afhankelijk van de financiële draagkracht en alles merkelijk duurder is dan nieuwbouw. Er moet immers altijd afgebroken of verwijderd worden, rekening houden met de bewoonbaarheid enz. Terwijl op het einde van de rit je niet hetzelfde hebt kunnen realiseren als bij een nieuwbouw. Isolatie van een gebouw is er zo een een. Zeker vandaag als je merkt waar de overheid naar toe wil (isolatienorm 2050).

Dus ik zou zeker opteren voor nieuwbouw.

Hugo C.
267 thumb_up 1328 comment Bouwer
6 maanden geleden

De voor mij grote onbekende is wat jullie maandelijks inkomen is en wat de maandelijkse noodzakelijke uitgaven zijn. Indien je beide een inkomen hebt van  bv 1750€  dan kan je een lening aan van maximaal 400.000€ - 20 jaar à 1.5% of 2.000€ afbetalen per maand.

De hypthecaire lening verwerven is nog een andere zaak. Maar toch dit:

Sleutel op de deur zou ik niet aanraden. Vooreerst is het risico groot (een verbintenis voor gans het project en bij faling sta je nergens,  op de Wet Breyne moet je dan niet te veel rekenen) en moet je alles op voorhand in detail bepalen.  Als je achteraf  nog iets wil wijzigen dan  wordt er goed doorgerekend. Soms is het voordeliger de zaak te laten uitvoeren zoals voorzien en  jaren later de  goede keuze maken.

Met individuele aannemingen heb ik betere ervaringen inzake prijsvorming en kwaliteit van de werken. Het laat ook toe de specifieke aannemers op voorhand op hun bekwaamheid te evalueren. En je kan in de loop van de realisatie uw keuzes nog bijsturen  bv ipv een tiptop uitgeruste keuken van 15.000€  kan u zich  tijdelijk tevreden stellen met een keukenblok  van  3.000€.

Maar bouwen vraagt altijd een grote inspanning, veel zorgen en opoffering en dat beseffen veel mensen niet. 

Maar eerst beginnen met een voor u geschikte bouwgrond te kopen.

Superket09
0 thumb_up 1 comment Bouwer
6 maanden geleden

2000 euro afbetalen per maand lijkt me persoonlijk héél veel. Je moet natuurlijk naast je afbetaling ook nog kunnen leven. 

Het is dat gronden zelf nu zo duur zijn (lees 160.000 of meer, zonder schrijven). En je daar dan een huis moet opzetten dat allicht tussen de 300.000 en 350.000 zal kosten (rekening houdend met BEN normen). Dat je dus snel aan 450.000 - 500.000 zit.

Reken dan dat je géén 2000 euro per maand wil afbetalen, maar stel 1000 - 1250 - 1400 - ... / maand afbetalen aan je lening. Dan gaat de bank geen 400.000 lenen, maar eerder een 275.000 - 300.000 (wat het dus zo goed als onmogelijk maakt).

Kris M
476 thumb_up 2117 comment
6 maanden geleden

Voor 275-300.000 euro kan je een gewone gesloten nieuwbouw zetten waarbij de grootte van het perceel van de ligging afhangt.  

In België is ong 30% vrijstaand, 20% driegevel en de rest gesloten/appartement.  De laatste groep is stijgend.

Met een gezinsinkomen van 3.500€ zou k geen 2000€ per maand durven terugbetalen.  De minste tegenslag (ziekte, werkloosheid) duwt je dan kopje onder.

Hugo C.
267 thumb_up 1328 comment Bouwer
6 maanden geleden

Voor 275-300.000 euro kan je een gewone gesloten nieuwbouw zetten waarbij de grootte van het perceel van de ligging afhangt.  

In België is ong 30% vrijstaand, 20% driegevel en de rest gesloten/appartement.  De laatste groep is stijgend.

Met een gezinsinkomen van 3.500€ zou k geen 2000€ per maand durven terugbetalen.  De minste tegenslag (ziekte, werkloosheid) duwt je dan kopje onder.

Er bestaat ook een gratis verzekering gewaarborgd wonen (Vlaanderen) indien u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt gedurende de eerste 10 jaar. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen, o.a. de totale waarde van de nieuwbouw - grond inbegrepen.

De eerste jaren zijn altijd het zwaarst, naarmate de inflatie "zijn vruchten afwerpt" neemt het beschikbaar overschot toe.

Stefan85
7 thumb_up 34 comment
6 maanden geleden

Ik heb ooit nieuwbouw gezet en heb achteraf opnieuw gekocht en gerenoveerd, en ik zou nooit nog voor nieuwbouw kiezen.
De reden dat alles voor renovatie 'duurder' zou zijn ben ik niet mee akkoord. 
Om te beginnen bespaar je al 15% op uurlonen en materialen. Indien je zelf nog wat kan, valt hierop ook alweer heel wat te besparen en zijn kosten voor afbraak volledig verwaarloosbaar.
Bijkomend heb je bij verbouwing weinig tot geen 'verplichtingen'. En maak nu net dat die verplichtingen die vadertje staat oplegd het bouwen zo duur maken. (Denk maar aan de EPB doelstellingen, architect, etc...)
Ook de reden dat je bij verbouwingen jarenlang in de werken blijft zitten is te nuanceren. Dit gaat enkel op wanneer je daadwerkelijk voldoende geld hebt om je nieuwbouw direkt volledig af te werken. Bij mijn vorige nieuwbouw heb ik de tweede verdieping, master Bathroom, dressing zolder en tuin ook allemaal achterna moeten doen...

Het draait allemaal om keuzes , financieele mogelijkheden en eigen goesting.

Over de financieele haalbaarheid vermoed ik dat de meeste jonge mensen die dit tegenwoordig nog kunnen een serieuze 'start' hebben gehad van hun ouders of dergelijke. Voor jongeren die zonder dikke spaarpot moeten starten vermoed ik dat het antwoord idd NEEN is...

Hugo C.
267 thumb_up 1328 comment Bouwer
6 maanden geleden

Feit is dat je een bestaande woning nooit zo goed kan isoleren als bij een nieuwbouw. En nu dat het objectief van de overheid is dat tegen 2050 alle woningen moeten voldoen aan de epb-regelgeving 2015 blijft dat nagenoeg een onmogelijke taak bij oude woningen.

Josiane
0 thumb_up 1 comment
5 maanden geleden

Hallo

Toen wij ons huis gekocht hebben, hebben we met de notaris gepraat. Deze zei dat de jeugd tegenwoordig niet meer kan bouwen zonder hulp van ouders, schoonouders, ...

Wij hadden geluk dat onze woning instapklaar was. Er moest dus niets meer aan gedaan worden. Wij betalen maandelijks 800,00 euro af aan de lening. Er We verdienen samen zo'n 3000,00 euro. En er zijn maanden dat we niet toekomen !!!

DENK ECHT GOED NA VOORALEER JE BEGINT !!

Want er zijn maanden dat er zoveel rekeningen komen dat we het soms niet kunnen geloven. Meer dan 1000 euro per maand moet je ZEKER NIET afbetalen aan je woning !!

Veel succes
Josiane

Hugo C.
267 thumb_up 1328 comment Bouwer
5 maanden geleden

Alles hangt veel af van wat je gedurende de volgende jaren wil opofferen tot je het financieel wat breder hebt. Men kan de omstandigheden van vandaag niet vergelijken met de jaren 70 en 80 waar je met een inflatie tot 14% per jaar heel vlug meer verdiende door de indexering van uw wedde terwijl uw lening een vaste rentevoet had, weliswaar hoog maar vast.

Maar toch als je er veel wil voor opofferen, maak eens de oefening waar maandelijks uw inkomen naar toe gaat en geef een volgorde  aan uitgaven die je kan schrappen. 

Kan je het stellen met 1 auto en er zo weinig mogelijk gebruik van maken? Jaarlijkse vakantie/ reis, verlof en weekends ruilen voor werken aan de bouw? Kledij enkele jaartjes langer dragen?

Maak een realistische berekening en maak plannen die financieel realiseerbaar zijn met de middelen waarover je beschikt. Ga met de lening niet tot het uiterste qua duur. Maximum 20 jaar dan heb je nog wat reserve voor het geval dat je een tegenslag moet incasseren. 

Maar inderdaad als je ouders hebt die financieel wat ruggensteun kunnen geven, ook de vrucht van hun professionele loopbaan, dan maakt dat  het een en ander heel wat gemakkelijker. 

Speer
0 thumb_up 4 comment Bouwer
2 maanden geleden

Het is zo dat bouwen niet meer voor iedereen is spijtig genoeg, bouwgronden worden schaars een daardoor duurder en bouwen aan 21% btw en met alle huidige verplichtingen maakt het ook duur.

Zoals hierboven al is gezegd, bij een renovatie kan je de kosten wat meer verspreiden over je verdere leven, bij bouwen moet je ineens alles kunnen neerleggen op de moment dat je waarschijnlijk het minste kapitaal ter beschikking hebt in je leven (net beginnen werken, nog een startersloon,...)

Hoe is het bij ons gelukt om te kunnen bouwen? Sparen en geluk hebben met een degelijk loon.

Wij hebben beide langer thuisgewoond en het geluk gehad dat we niets moesten afgeven en beide geen zotte dingen gedaan (wel op reis elk jaar maar geen wereldreis van enkele maanden...)

Hierdoor moeten we "maar" €300k lenen op 25j wat met ons loon geen probleem zou mogen zijn.

Wij gaan dan ook geen villa van 300m² zetten zoals sommige op dit forum maar bruto zo'n 180-190m², meer dan genoeg voor een klein gezin.

Het is dus nog mogelijk maar het vraagt wat opoffering in je jonge jaren door wat meer te gaan werken, sparen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.