Forum

Iemand die een architect kan aanraden voor eenvoudige uitbreiding?

Steven Van Pee
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Verbouwen · 7 jaren geleden

We hebben recent een rijwoning gekocht in Mechelen, gebouwd in de jaren '50. Momenteel staat er reeds een aanbouw, waarbij de ruimtes echter zijn opgedeeld in meerdere kamers en het platfond te laag is naar hedendaagse normen. Wij wensen dus deze aanbouw af te breken en te vervangen door een nieuwe uitbreiding. Deze nieuwe ruimte zou dienst doen als open keuken en leefruimte en zou moeten ontworpen worden met het oog op een maximale lichtinval.

 

Kan iemand een architect aanraden voor deze aanbouw, best in de regio? Belangrijk is dat de kosten gedrukt worden, zowel van de architect zelf als van de eigenlijke bouw. Dit omdat mijn vriendin en ikzelf nog maar enkele jaren werken. Beide buren hebben reeds woninguitbreidingen die diep genoeg komen om tegen aan te bouwen.

 

Wat raden jullie aan: de architect enkel het plan laten tekenen en het contact daarbij stoppen, of ook de controle van de werken laten uitvoeren door hem/haar? We weten nog niet of we een houtskelet of andere bouwvormen verkiezen, daarvoor zullen wij waarschijnlijk de architect volgen.

 

Alvast bedankt voor jullie advies,

Steven

Alle reacties

Architect Eric Houben
2 thumb_up 3 comment
7 jaren geleden

Voor een architect kunt ge best informeren in vrienden- of kennissenkring : met wie hebben ze al gewerkt en was er een goed contact / ervaring / anticiperen op problemen / oplossen van moeilijkheden als ze zich voordoen enz.

Sowieso werken met volledige controle op de werken.  Als ge met 2 gaat werken is er geen tijd en al zeker geen vakkennis aanwezig om de werkzaamheden zelf goed op te volgen.  Bouwen is niet zo evident hoor.  Correct vergelijken van de offertes kan al veel narigheid voorkomen en geld besparen, controle op de uitvoering al heel zeker.  Met een goeie architect haalt ge iemand in huis die ge betaalt om de verbouwing te doen als was het voor zichzelf.  Beter kan niet.

arrow_forward
Architect Eric Houben is panellid van Vraag en Antwoord op Livios >> Klik hier voor meer info
Livios.be
63 thumb_up 588 comment
7 jaren geleden

Wat raden jullie aan: de architect enkel het plan laten tekenen en het contact daarbij stoppen, of ook de controle van de werken laten uitvoeren door hem/haar?

 

Zeker niet twijfelen en de controle op de werf ook in het takenpakket van je architect opnemen!

 

arrow_forward

Elke week interessante artikels en het laatste (ver)bouwnieuws in je mailbox? Schrijf je dan in op de Livios-nieuwsbrief! Volg ons zeker ook op Facebook, Twitter en Pinterest.

Architect Dirk Verbeeck
4 thumb_up 16 comment
7 jaren geleden

Een architect die zijn werk naar behoren doet is zijn ereloon meer dan waard. Ook zelfbouw kun je met je architect afspreken en mee in de planning opnemen.

Controle op de werken is wettelijk verplicht. De werken vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van de architect.

 

Er bestaat geen enkel volledig lijstje van architecten behalve de lijst van de Orde van Architecten: http://www.architect.be/zoek_architect/orva_zoeken.php

Architecten die zich verbonden hebben om energiezuinig te bouwen staan op www.energiebewustarchitect.be

Ook op de site van het passiefhuisplatform staan een aantal architecten. Deze mensen zijn dan weer in de nichemarkt van passiefhuizen bezig: http://www.passiefhuisplatform.be/bedrijf

Voor bio-ecologisch bouwen heb je de VZW Vlaams instituut Bio-ecologisch Bouwen en Wonen, kortweg VIBE. op hun site staan ook een aantal architecten:

http://www.vibe.be/adressen_en_producten/adressen_resultaten.php?s=c&d=1147&cur_page=0

Op de site van Ecobouwers (een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu) kun je ook een aantal architecten terugvinden. De architecten die je hier vindt hebben in de voorbije jaren meegewerkt aan de open-huizen-dagen van de Bond Beter Leefmilieu waarbij energiezuinige woningen voor het publiek opengesteld werden door de bouwheer.

http://www.ecobouwers.be/professionals

De orde van architecten organiseert ook elk jaar de open-huizen-dagen. De vorige edities zijn te bekijken op hun site en je kunt filteren op verbouwingen. Dit is wel een vrij beperkt lijstje.

http://www.mijnhuismijnarchitect.com/site/2011.php

Op die site kun je ook de heel degelijke brochure De Architect tekenend voor uw toekomst downloaden.

Aansluiten bij Passiefhuisplatform , Vibe, Ecobouwers of de actie Mijn Huis, Mijn Architect is op vrijwillige basis, dus die lijstjes zijn nooit volledig.

Een architect is iemand waar je vrij intensief gedurende een hele tijd mee moet samenwerken. Het is dus belangrijk dat je met die persoon goed overeenkomt. Dat is belangrijker dan dat je nu net die ene specialist te pakken hebt. 

Die architect moet wel meegaan in jullie eisen, wensen en verwachtingen. Dat kun je te weten komen in een eerste gesprek dat doorgaans vrijblijvend is.

arrow_forward

Dirk Verbeeck van het Provinciaal Steunpunt Kamp C in Antwerpen is panellid van Vraag en Antwoord op Livios >> Klik hier voor meer info

Livios.be
63 thumb_up 588 comment
7 jaren geleden

Ik voeg aan de links van Dirk er nog ééntje toe: onze eigen Zoek een Architect in samenwerking met de Vlaamse Architectenorganisatie NAV. Je kan er onder meer een architect zoeken op provincie, nieuwbouw/verbouwing/uitbreiding, bouwmethode, ...

arrow_forward

Elke week interessante artikels en het laatste (ver)bouwnieuws in je mailbox? Schrijf je dan in op de Livios-nieuwsbrief! Volg ons zeker ook op Facebook, Twitter en Pinterest.

Steven Van Pee
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
7 jaren geleden

Bedankt voor de reacties en voor de links. Ik ga dit weekend eens door al die lijstjes gaan en proberen te kijken wie het best aansluit bij onze wensen. Groetjes.

Sarah uit West-Vlaanderen
0 thumb_up 1 comment
9 maanden geleden

Dit thema gaat over "ervaringen met architecten". Ik wou even laten weten dat wij helemaal niet tevreden waren over architect Geert Berkein. Dus als iemand hiermee plant te bouwen: denk goed na. Wij waren tevreden over de medewerkers van Geert Berkein, met wie we een rechtstreeks contact hadden. Maar meer dan eens gebeurde het dat Geert Berkein achter onze rug zaken aanpaste op ons plan, hoewel we à la carte bouwden. We kregen ons plan terug met de wijzingen die we gevraagd hadden, en daarnaast een heleboel andere wijzigingen; zonder dat ze ons op de hoogte brachten dat er ook extra aanpassingen werden gemaakt. Deze aanpassingen hadden puur te maken met een kwestie van smaak. We moesten discussiëren over werkelijk elke wijziging; elke aanpassing was een strijd. Geert Berkein wou alleen zijn eigen zin doen. Op het allerlaatste moment, bij het finale plan, heeft deze architect opnieuw iets veranderd achter onze rug. Hij heeft de ramen breder gemaakt dan we voorzien hadden, omdat hij dit "mooier" vond. We hebben dit te laat ontdekt, de ramen werden besteld via een externe bouwfirma. Deze zijn echter een pak duurder dan degene die wij origineel gekozen hadden... Kortom, Geert Berkein ontwerpt huizen zoals hij erin wil wonen, zonder rekening te houden met de klant. Wij hebben heel veel spijt dat we met Geert Berkein gebouwd hebben. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?