Forum

Gemene muren worden afgebroken en herbouwd door buur, nog gemene muur?

bollekerond
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Verbouwen · 4 maanden geleden

Ons huis heeft met de buren (appartementsgebouw van drie verdiepingen) over de ganse oppervlakte gemene muren. Vroeger waren de twee  panden één eigendom ( ons eigendom).

Nu wordt het app gebouw gesloopt. Volgens de plannen worden de gemene muren drastisch  afgebroken, en bepaalde delen volledig. Sommige delen worden terug opgebouwd.

Door erfdienstbaarheid blijven het gemene muren en kan er niet gesloopt worden zonder onze toestemming. Mij vraag is alleen als wij toestemming geven een deel te laten verwijderen en de buur terug opbouwd of als hij opbouwd op gemene muren zijn het nog gemene muren.

Vraagstelling:

Moet de bouwheer ons vergoeden voor het afbreken van de gemene muren die niet worden heropgebouwd?

Als hij gedeelten die hij afbrak terugopbouwt  zijn dit dan opnieuw gemene muren  ?

Alle reacties

Hugo C.
276 thumb_up 1422 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Best kan je de bouwplannen inzien, eventueel op stedenbouw om juist te weten welke muren worden afgebroken. Ik neem aan dat dit de niet-aangebouwde muren zijn. Indien hij de aangebouwde muren afbreekt dan zal je enige tijd in open lucht vertoeven en dat is niet zo vanzelfsprekend.

Tenzij anders is voorzien in de verkoopsovereenkomst is de niet aangebouwde  scheimuur volle eigendom van degene tot wiens nut ze dient. Tegen de aangebouwde scheimuren zal hij een tweede muur moeten oprichten met isolatie tussen de oude en de nieuwe muur. Dit om te voldoen aan de EPB regelgeving (tenzij de breedte kleiner dan 6 meter is).

Dus als hij bestaande scheimuren afbreekt en terug optrekt blijft dat zijn eigendom en als je later wilt tegenaanbouwen zal je dat gedeelte van de muur moeten overnemen. Tenzij in de verkoopakte anders is voorzien, maar dit zijn gewoonlijk clausules die je enkel terugvindt bij de doorgewinterde vastgoedpromotoren.

Hugo C.
276 thumb_up 1422 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Doordat je vroeger eigenaar waart zou je kunnen claimen dat je enkel het vastgoed verkocht hebt binnen de perceelsgrenzen van dat pand, m.a.w. de delen die zich op uw eigendom bevinden zijn uw eigendom gebleven. En zodoende zou je de helft kunnen vorderen van de actuele waarde van de niet-heropgebouwde muur en claimen dat van de rest van de gemene muur de helft uw eigendom is

Maar dat is voer voor advocaten denk ik.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.