Forum

Draagkracht zolder

VeeBee68
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Verbouwen · 4 maanden geleden

2 jaar geleden is het dak compleet vernieuwd, inclusief houtconstructie. Er werden 3 veluxen geplaatst alsook normtechnisch geïsoleerd. Nu wil ik zolder omvormen tot bureau / hobbyruimte. Vloerplaat is bewapend beton van 10cm en grootste overspanning boven is 6m bij 6m. Onderliggende ruimte is woonkamer van 6m bij 8m (lees zonder binnen- of steunmuren). Vloer dient nog te worden genivelleerd wat ik met zwevende constructie wens te doen om gewicht te beperken dmv Staenis profielen tesamen met geluids- en anti trilscherm en OSB platen met daarop ondervloer en laminaat. Aannemer voor trapgat gaf me de raad om geen kasten te plaatsen tegen schuine wand omwille van de neerwaartse druk. Is er een mogelijkheid om toch kasten te plaatsen zonder deze te verankeren aan schuine wand ?

Alle reacties

Kris M
493 thumb_up 2330 comment
4 maanden geleden

Wat ik ooit gedaan heb op de tweede verdieping van een oud rijhuis met houten vloerbalken in de langsrichting is de plaatsing van twee zware houten dwarsbalken in de dwarslichting onder het schuine dak waarop de ingemaakte kasten rustten.  Dit omdat de houten vloeren wat minimale zweving hadden.  Kasten waren superstabiel hierdoor. Zware balken van 6 m vind je in de professionele handel:  Heb er in m n huidig huis ook een gestoken als trekbalk om t woonkamerplafond recht te houden toen ik 25 jaar geleden m n kruipzolder omgevormd heb tot bergzolder.

Voorts moeilijk om advies te geven.  Om zeker te spelen een stabiliteitsingenieur laten langskomen.  Kost wel wat geld ;-(

reactie vanzelsprekend onder voorbehoud etc

Carl Vandecasteele
29 thumb_up 312 comment Verbouwer
3 maanden geleden

@Kris:
jouw situatie was wel iets totaal anders: een houtenvloerconstructie. En de vraag is niet rond vloerstabiliteit. 't is beton en ze wijzigen er niks aan, dus dan is ook geen stabiliteitsingenieur nodig. 
Jij diende de draagkracht te optimaliseren van je vloer door de last te spreiden over groter oppervlak dank zij deze massieve dwarsbalk.

@veebee68:
niet verankeren aan schuine wand omwille van neerwaartse druk:
helemaal volledig is je uitleg niet! 
Maar een dak is wel onderhevig aan krachten in verschillende richtingen en behalve een homogeen verdeelde last zoals isolatie tussen dakbalken, kan je er inderdaad beter afblijven.
Rest je betonvloer van 10cm. die kan wel wat hebben. normaal is zo'n overspanning versterkt tijdens de bouw opdat zo'n grote overspanning mogelijk zou worden. en in tegenstelling tot houten draagbalken die parallel naast elkaar liggen en dus in 1 dimensie stabiel, is betonvloer gewapend met een draadnet dat dus in 2 dimensies: lengte én breedte loopt. Zolang je meubilair en bewoning niet de spuigaten uitloopt kan gewoon alles hee, dat geldt immers voor elke huis op de verdieping. Een verdiepingsvloer is op normale bewoning berekend. Om praktische redenen kan je tijdens het plaatsen wel eens met een waterpas je vloer checken of ie mooi waterpas is zodat uw kast niet overhelt, op een houten vloer gebeurt dat eerder omdat die "leeft"; maar bij beton verwacht ik het niet

Hugo C.
318 thumb_up 1932 comment
3 maanden geleden

De draagkracht van de betonnen plaat wordt ook bepaald door het aanwezige betonijzer. Met een  10cm dikke betonplaat en een overspanning van 6 meter moet men zich niet veel illusies maken. Waarschijnlijk zal die plaat al sterk doorhangen (eens een koordje spannen van muur tot muur en de afstand meten tot het plafond). 

De draagkracht van de  bestaande plaat verhogen door een nieuwe plaat van bv 15cm te maken is m.i. geen optie omdat het gewicht op de dragende muren enorm gaat toenemen en dit onvermijdelijk zal leiden tot zettingen in gans het gebouw. 

Alternatief is een nieuwe houten roostering van balken aanbrengen die op de draagmuren rusten. 

Dus zoals Kris voorstelt, best eens te rade gaan bij een stabiliteitsingenieur die de haalbaarheid kan onderzoeken,

Charel
555 thumb_up 2531 comment
3 maanden geleden

"Aannemer voor trapgat gaf me de raad om geen kasten te plaatsen tegen schuine wand omwille van de neerwaartse druk"

Het is me niet geheel duidelijk wat hieronder verstaan wordt, maar ik heb de indruk dat hierover nodeloos wordt gepanikeerd.

Als je in een woning al niet meer zorgeloos eender waar een kast kunt zetten dan zou ik me grote zorgen maken over de woning met of zonder kast. Want wat dan met stormweer, wat met een pak sneeuw op uw dak, wat met een vreugdesprong op de verkeerde plaats......

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?