Forum

Bij voorlopige oplevering worden opmerkingen geformuleerd; aannemer stuurt factuur voor de

claus
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Verbouwen · 2 jaren geleden

laatste schijf. vraag : wanneer moet deze betaald worden ? Na het in orde brengen van de opmerkingen of binnen de 15 dagen zoals door aannemer gevraagd ?

Alle reacties

Kris M
477 thumb_up 2161 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Binnen de 15 dagen zoals gevraagd.  Opmerkingen op de voorlopige oplevering stuiten de betaling van de laatste schijf niet.  Je kan terugvallen op de wet Breyne als de tekortkomingen niet aangepakt worden.

StaalBouw
27 thumb_up 192 comment Andere particulier
2 jaren geleden

laatste schijf. vraag : wanneer moet deze betaald worden ? Na het in orde brengen van de opmerkingen of binnen de 15 dagen zoals door aannemer gevraagd ?

Best even controleren hoe alles geformuleerd werd in het proces verbaal van voorlopige aanvaarding alsook in uw aannemingsovereenkomst. Het is niet ongebruikelijk dat daarin bepalingen zijn opgenomen betreffende betalingsvoorwaarden van de laatste schijf.

In een goede verstandhouding met de aannemer lijkt het me logisch om de laatste schijf achter de hand te houden, anders loopt u het risico dat u hem nooit meer ziet, afhankelijk van uw relatie met de aannemer uiteraard.

Indien u hieromtrent problemen verwacht met uw aannemer kan u hem alvast aangetekend schrijven dat u onder voorbehoud bezwaar aantekent tegen de betalingstermijn van de laatste schijf in afwachting van het oplossen van de opmerkingen uit het PV voorlopige aanvaarding (lees hiervoor ook de kleine lettertjes van de laatste factuur na).

Hugo C.
283 thumb_up 1482 comment
1 jaar geleden

Voel ook meer voor het standpunt van Staalbouw. Dat op het einde van de werken nog allerlei zaken moeten afgewerkt of verbeterd worden is normaal. Een aannemer die plichtsbewust is zal ook geen aanstoot nemen als je de betaling van van de laatste schijf geheel of gedeeltelijk inhoud tot na de uitvoering van de opmerkingen.

Hugo C.
283 thumb_up 1482 comment
1 jaar geleden

Kan de aannemer dan geen extra kosten aanrekenen wanneer je de factuur (terecht) niet betaald?

Hij kan dat altijd, maar het geeft u al een idee van zijn voornemens omtrent de werken. Het staat u ook vrij die extra kosten te verwerpen.

StaalBouw
27 thumb_up 192 comment Andere particulier
1 jaar geleden

U kan zich terecht beroepen op de ENAC (Exceptio Non Adimpleti Contractus), dit is een opschortingsrecht waarbij één der partijen bij een overeenkomst, het recht heeft zijn deel van de verplichtingen op te schorten als de andere partij in gebreke blijft.

U kan best wel de algemene factuurvoorwaarden nakijken betreffende de periode waarin u de factuur dient te protesteren. Een rechter zal echter meestal wel meer waarde hechten aan een terecht beroep op ENAC dan aan de termijn om een factuur te protesteren.

Een aanneming volledig betalen die nog niet voltooid of goedgekeurd werd, is altijd af te raden.

Sven19
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Wij hebben in onze voorlopige oplevering een termijn afgesproken waarbinnen de gebreken moeten hersteld worden. Maar wat gebeurt als de aannemer deze tijd niet haalt.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.