Forum

Berekening indexaanpassing wet breyne

Blauwvoetstraat
0 thumb_up 2 comment Bouwer
#Verbouwen · 1 jaar geleden

Wij hebben een contract getekend in 2016 voor een woning nog voor de verkavelingsvergunning goedgekeurd was, een opdringende verkoper. Later hebben we een andere woning laten tekenen met de architect en werden dan andere prijzen toegevoegd. Bij het starten van de werken in 2019 hebben we een indexering ontvangen van 5% . Dit bedrag werd volgens ons 100% aangerekend op de totale basisprijs. Kan iemand ons bijstaan om deze berekening te herzien en eventueel aan te vechten. De bouwmaatschappij wilt ons niet helpen en schuift alles af.

Alle reacties

Hugo C.
306 thumb_up 1817 comment Bouwer
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

In de overeenkomst zal wel ergens melding worden gemaakt van de aanpassing van de prijzen in functie van de evolutie van de grondstofprijzen en de lonen.

Normaliter zou men als basis de laatst overeengekomen prijs en startdatum moeten gebruiken.

Een kopie van die clausule zou welkom zijn om de preciese toedracht in te schatten.

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Indexering zou "normaal" standaard in jullie contract opgenomen zijn. Vermits 3 jaar verstreken zijn tussen jullie contract en de start van de bouw, lijkt het mij niet onlogisch dat er een prijsaanpassing gebeurd. Indien dit contractueel opgenomen is, kunnen jullie hier ook niet onderuit. De bouwmaterialen zijn op enkele jaren tijd enkele % duurder geworden alsook de loonkost. De opdringerige verkoper waar jullie met enige spijt voor gezwicht zijn en het herzien van het bouwplan, zijn eigenlijk niet het probleem van de aannemer. Probeer alsvast met een goede start en gemoedstoestand aan jullie bouw te beginnen en ga nog eens aan tafel zitten met de aannemer, misschien kan er een gulden middenweg bekomen worden en kan de 5% misschien enkel op de ruwbouw bijgeteld worden. Maar als dit contractueel is vastgelegd, zal u hier niet in kunnen protesteren. 

Blauwvoetstraat
0 thumb_up 2 comment Bouwer
1 jaar geleden

Zijn nu met verlof al bij thuiskomst eens de papieren doorsturen. Er werd een berekening gemaaakt met de formule en de uitkomst met 5% werd verrekend op de totale basisprijs.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?