Forum

Aansluiting naar een stacaraven

ScienceMySon
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Verbouwen · 2 maanden geleden

Beste,

Wij gaan ons huis een grondige verbouwing geven waar we dus eigenlijk het ding zo goed als strippen.  op dit moment is dit alles aangesloten riolering/water/electriciteit.

We gaan dan we stacaraven een goeie 20 meter van het huis zetten. Maar hoe krijg ik dat beest aangesloten op alle voorzieningen ?

Mijn idee :

Riolering : simpelweg graven een buis connecteren naar de bestaande huisaansluiting, aftakken en we zijn vertrokken

Elecriciteit : geen idee ? aftekken van onze bestaande zekeringkast ? ergens lukraak een kabel aftekken ?  is dit een gewone 220v kabel ?

Water : geen idee ?  gewoon aftakken van bestaande waterinstallatie binnen het huis ? buis oversnijden, T punt erop en we zijn vertrokken ?

Wie kan me hier raad geven dat ik mijn unit volledig klaar kan maken ?

bij meer vragen stel gerust!! dank je alvast

Alle reacties

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
2 maanden geleden

van hieruit is dat niet te zien welk kaliber de aansluitpunten van de caravan zijn zowel voor water als electriciteit.
Maar aangezien de water- en electric-verbruiksafnemers in caravans beperkt zijn, vermoed ik dat een 20A zekeringautomaat voldoende is en een grijze XVB-kabel van 3,5mm². De fiche zal allicht zijn zoals bij aanhangwagens, dus kan je hiervoor ook een kant-en-klare kabel in de autohandel kopen. 
Voor watertoevoer moet je de diameter van je aansluitpunt van de caravan nemen en stevige flexibele buis in een materiaal geschikt voor drinkwaterconsumptie. ook dit zal qua kaliber dunner zijn dan de buizen in de woning. en aangezien je bij renovatie toch met collectoren voor waterverdeling installeren moet, kan je dit daarop aansluiten.
Riolering geef je zelf al een idee aan.

Patrico
56 thumb_up 588 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Controleer ook even met de gemeente of het mag.

Hugo C.
306 thumb_up 1815 comment
2 maanden geleden

Controleer ook even met de gemeente of het mag.

Tot zolang het op wielen staat kan de gemeente daar zich niet tegen verzetten dat er iets mobiel op uw eigendom staat. Problemen zouden kunnen rijzen wanneer er vaste verbindingen gemaakt worden. Dus aansluiting elektriciteit met kabel en stekker, waterleiding via afkoppelbare darm.

ScienceMySon
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
2 maanden geleden

De aanvraag bij de gemeente is helemaal rond dus dat is OK :)

Riolering: dus dit is geklaart en ga ik zo uitvoeren

Electriciteit : als het inderdaad zo een fiche is voor electriciteit wordt het simpel. ik heb reeds zo een punt in de garage waar ik dit op kan aansluiten.  gewoon kabel met 2 koppen, 1 in garage en 1 in caravan klaar is kees.

water :  snap ik nog niet 100%.  dus op dit moment hebben we een teller en alles staan in de kelder. is het dan gewoon simpelweg na de teller buis oversnijden. T punt erop. die darm die jij voorstelt erop aansluiten en het is in orde?

dank je alvast voor de goede antwoorden. ik ben een leek zowat en apprecieer het zeer hard!!

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
2 maanden geleden

vernieuwbouw houdt bepaalde voorwaarden in.
zoals conform de voorschriften van elec.veiligheidskeuring zijn. dus als het nog niet dusdanig aanwezig is, kan je meteen een zekeringen,kast met 300mA lekstroomdifferentieel en een paar zekeringautomaten naar stopcontacten voor stroom voor de werken en een zekeringautomaat voor de caravan.
Ook voor water is het niet meer gebruikelijk buizen met T-stukken af te takken, een paar dikke die dan vertakken op een aantal dunnere is oude tijd. Tegenwoordig gebruikt men een collectorverdeler zoals je die allicht al ergens zag vor centrale verwarmingsaftakking. Je zal die toch in je vernieuwbouw gaan installeren, je kan het meteen nu al doen en er  je caravan aansluiten. Een collector heeft normaal toveoer via centrale as en naar boven of onder zijn dan 3, 4, 5, 6, 8... punten voor de dunnere PEXbuizen die je doorheen de won ing gaat trekken. Er is altijd horizontaal een ingang en de andere kant kan een stopmoer of kan dienen om dikke buisverbinding naar een tweede collector. Of je nu via die dikkere horizontale of de dunne verticale verdeelaansluitingen naar je caravabn gaat, hangt af van het kaliber van je caravaningang hee.

Normaal heeft een caravan ergens aan de buitenkant aansluitpunten voor ELECTRICTEIT, EN VOOR WATER. Gebruik deze a.u.b. JE ZIET VANZELF WELK KALIBER BUIS EROP KAN.
Soms staat er op je caravan extern/intern een kleine zekeringenkast en weet je door het ampèrage ook welk doorsnede aansluitkabel je moet gebruiken. Verlengdraden zijn zelden geschikt want 1,5mm² draad en die kan max.6A vervoeren hoewel er op de kabelrol wat anders vermeld staat. voor tijdelijk gebruik OK, maar niet voor maanden op je caravan. 3,5mm² doorsnede van de kabeladers is wel geschikt voor 16/20A zekeringautomaataansluiting. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?