Forum

huurcontract 1 jaar - automatisch naar 3-6-9 of niet?

IrisT
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Huren · 5 maanden geleden

ik had een huurcontract voor 1 jaar dat normaal dit jaar in februari afliep. Daar ik niets hoorde van de huurbaas, vroeg ik begin dit jaar of ik eventueel nog 1 jaar kon bijdoen of dat dit naar 3-6-9 ging (ik woon momenteel nog in het appartement)

Het antwoord was dat dit wel kon als ik dit wou, maar verder werd er nog wat heen en weer gemaild met extra info en vragen, maar geen contract getekend. Niet voor 1 jaar, niet voor 3-6-9. Nu ondertussen ben ik op een mooie opportuniteit gevallen en zou ik toch willen verhuizen. De huurbaas zegt me nu dat ik volledig jaar moet uitbetalen terwijl ik uit andere bronnen vernomen heb dat ik zowieso automatisch nu in een 3-6-9 contract zou zitten. Wat is nu het juiste van de 2?

Hartelijk dank

Alle reacties

Kris M
494 thumb_up 2344 comment Andere particulier
5 maanden geleden

Daar je niet getekend hebt voor een tweede 1 jaar verlenging zit je mi nu in het tweede jaar van een 3 6 9: twee maand schadevergoeding en drie maand vooropzeg.  Als het pand herverhuurd is voor de 3 maand dan stopt het huurgeld.  Verhuurder mag geen 2 huren innen.  

Idemdito mocht er toch een jaarcontract zijn:  verhuurder mag geen 2 huren innen.  Sleutel pas afgeven op stopdatum huur.  

IrisT
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
5 maanden geleden

Dankjewel Kris, dus even om zeker te zijn:

1: de huurder kan me niet vragen om de volledige termijn uit te betalen (tot volgend jaar feb ) en het pas te huur zetten op het einde van dit jaar? 

2: de max vergoeding die ik moet betalen is 5 maanden?

Kris M
494 thumb_up 2344 comment Andere particulier
5 maanden geleden

1. Verhuurder mag geen dubbele huur innen:  dus sleutels pas afgeven volgend jaar feb als t een tweede jaarcontract zou zijn. Je betaalt in dat scenario wel de nutsvoorzieningen tot dan. 

2. inderdaad doch als tijdens de opzegperiode van 3 maand er al een sleuteloverdracht is naar een nieuwe huurder dan stopt uw betaling omdat de verhuurder geen dubbele huur mag innen.  Ook hier bij niet verhuring pas na de 3 maand de sleutels afgeven en de tellerstanden overzetten.  In t 2e jaar van een 3-6-9 heeft de verhuurder wel recht op 2 maand schadevergoeding voor z n kosten voor wederverhuring.

pigpower
0 thumb_up 22 comment Andere particulier
5 maanden geleden

Stond in het huurcontract dat je hebt getekend ook niets over hoe het verder ging na verloop van het contract?  Dat het een 3-6-9 ging worden?

Daarin zou normaal ook alles moeten staan over de opzeg die je moet doen.

Charel
556 thumb_up 2547 comment
5 maanden geleden

Je had een kortlopende huurovereenkomst tot februari dit jaar en je bent daar tot vandaag blijven wonen met toestemming van de verhuurder. Er is ook geen opzeg geweest noch door de verhuurder, noch door de huurder.

Uw kortlopende overeenkomst is dus automatisch overgegaan naar een contract 3,6,9 dat is aangevangen op de aanvangsdatum van uw kortlopend contract. Het is daarbj niet nodig dat er een nieuwe overeenkomst wordt opgemaakt. Je zit dus nu ongetwijfeld in uw tweede jaar.

Als je vandaag uw opzeg doet dan blijf je nog de huurder tot en met augustus 2020 en moet je bijgevolg tot die tijd de huur betalen. Bijkomend moet je nog een  schadevergoeding wegens contractbreuk betalen van 2 maanden huur.

In het geval je toch voor augustus zou kunnen vertrekken en de verhuurder heeft een nieuwe huurder die er ook voor die tijd kan intrekken dan valt de huur voor die periode weg.

De sleutel geef je dus af eind augustus tenzij er eerder een nieuwe huurder is en je voor die periode dus ook niet meer betaalt.

In ieder geval kan men nooit eisen dat je zou huren of betalen tot volgend jaar februari ! Dat is onwettig !

Think
1 thumb_up 40 comment Andere particulier
2 maanden geleden

het is ook onwettig van geen schriftelijke afspraak te maken met de verhuurder wanneer deze het pand dat in de opzegperiode vrijkomt terug te mogen verhuren.

Bij een schriftelijke overeenkomst valt de huur weg als er een nieuwe huuder is, maar ook de verbrekingsvergoeding. Want de huurder heeft geen verlies van huur en heeft ook geen werk om een huurder te zoeken.

Indien er geen schriftelijke overeenkomst is kan hij altijd de verbrekingsvergoeding claimen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.