Forum

Gemeenschappelijke fietsenstalling in ondergrondse parkeergarage

Margaret
0 thumb_up 20 comment Andere particulier
#Hoe wil ik wonen? · 4 maanden geleden

Hallo,

Wij hebben als overbuur (geen eigenaar van appartement dus) sinds 2 jaar  1 ondergrondse parkeergarageplaats in een appartementsblok aangekocht.   Bij de aankoop van die autostaanplaats kregen wij (mondeling) van de verkoper de toestemming om tevens onze fietsen daar te plaatsen in éen van de twee fietsenstallingen, ook ondergronds,  wat we ook deden... Hadden we dit maar op papier laten zetten...

Na 2 jaar contacteert de syndicus ons na een klachtmelding van 1 van de bewoners dat wij onze fietsen dienen te verwijderen omdat die stallingen voorzien zijn voor de bewoners terwijl er nog hopen plaats is...  Na een mail naar de verkoper van indertijd zakt ons de moed in de schoenen, want hij houdt nu de handen van deze kwestie af.   Op 14 oktober aanstaande staat dit geschil ter stemming voor de bewoners en wij verwachten dan ook een negatief resultaat.   Mijn vraag is nu: mogen wij deze fietsen op onze eigen aangekochte autostaanplaats in die ondergrondse garage stallen, onze auto zelf staat er nauwelijks ?   Van ons heeft er niemand last.    Kan en mag dit juridisch omdat het over een autostaanplaats gaat ?

Alle reacties

StaalBouw
26 thumb_up 174 comment Andere particulier
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

De staanplaats voor uw auto in de ondergrondse garage is uw eigendom, u bepaalt dus zelf of u daar een  fiets of een auto plaatst (of beide indien mogelijk). De fietsenstalling gebruiken is echter een ander verhaal, zelfs al had de verkoper dit destijds op papier gezet.

Charel
513 thumb_up 2231 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik zou één en ander toch eens goed (laten) nakijken. Bij de aankoop van de staanplaats heb je immers ook het recht verworven om van bepaalde gemeenschappelijke delen gebruik te kunnen maken. Zo kan je uiteraard niet uw auto op zijn plaats brengen zonder de gemeenschappelijke inrit en de manoeuvreerruimte in de kelder te mogen gebruiken.

De vraag is dan, tot hoever het gebruik van die gemeenschappelijke delen kan gaan.

Weet ook dat hoe meer gemeenschappelijke delen er zijn waarvan jij ook gebruik kunt maken , hoe meer uw aandeel in de gemeenschappelijke kosten kan zijn. Dus ook eens nazien of daarover iets bepaald is.

In ieder geval kan niemand u verwijten dat u op uw eigen staanplaats ook fietsen zou plaatsen.

30 thumb_up 98 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Geachte

Waarop is deze klacht gebaseerd ? Is deze fietsenstalling privatief ?

Het gebruik van privatieve staanplaatsen wordt soms beperkt in een Reglement van Interne Orde, maar dan gaat het veelal over de opslag van gevaarlijke stoffen, andere motorrijtuigen dan auto's, ...

Astrid CLABOTS

CLABOTS

arrow_forward

Astrid Clabots maakt deel uit van Clabots Advocaten uit Hasselt. Meer info.

Margaret
0 thumb_up 20 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Hallo,

Deze 2 fietsenstallingen  bevinden zich in 1 grote gemeenschappelijke ruimte namelijk een ondergrondse garage met een groot aantal afgelijnde parkeerplaatsen.   Ieder heet zijn eigen parkeerplaats.   Op 14 oktober wordt er tijdens een algemene vergadering gestemd door de bewoners (13 appartementen) of onze fietsen als niet-bewoner maar wel als kleine mede-eigenaar van 1 parkeerplaats daar mogen blijven staan.   Wij betalen mee voor gebruik, onderhoud van afgesloten garagepoort en onderhoud van deze parking.   Er staat nergens iets over de gemeenschappelijke fietsenstalling vermeld.

Om nog discussies te vermijden als overbuur, was daarom onze vraag of we dan maar gewoon onze 2 fietsen op onze eigen aangekochte parkeerplaats mochten stallen ?  

Charel
513 thumb_up 2231 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Die stemming, dat is allemaal goed en wel, maar wat de uitkomst ook is, men kan u hiermee niets verbieden waar je wettelijk gezien recht op hebt. Het is hier een verhaal van rechten en plichten. Draai je mee op voor de plichten van de gemeenschappelijke ruimte in de kelder, dan uiteraard ook voor de rechten.

Margaret
0 thumb_up 20 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Dank je voor je antwoord !   Maar om ruzie te vermijden als gewone overbuur én enige niet-bewoner die daar een autostaanplaats kocht, zien wij als enige mogelijkheid dat wij onze fietsen gewoon achter onze auto (auto wordt meestal enkel in het weekend daar geparkeerd) stallen, maar die zouden daar wel blijven staan, of onze auto daar nu staat of niet.   Ik wil dan ook graag zeker weten of dit toegestaan is als "enige plaatser van fietsen achter een auto",  terwijl de bewoners hun fietsen in de fietsenstallingen plaatsen omdat zij de onze daar gewoon weg willen hebben als niet-bewoner.    Ik wil hen eigenlijk zwart op wit (ergens in wetboek, maar waar ?) kunnen aantonen dat wij recht hebben op fietsenstalling achter de auto op onze aangekochte autostaanplaats.   Want wie weet, volgt er na die stemming weer een aanpassing van hun regeltjes door hun onverdraagzaamheid.   Ze kunnen blijven stemmen, zeg maar tot ze ons helemaal wegjagen, maar als de wet dit toelaat, wil ik daar ook een zwart op wit bewijs van of die bewoners zijn ons altijd een stapje voor.   Jammer toch allemaal he

Kris M
476 thumb_up 2143 comment Andere particulier
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Wat staat er in de basisakte mbt het gebruik van de fietsenstalling?  Veel basisaktes wijzen wat quotiteit toe aan de appartementeigenaars voor de fietsenstalling of bepalen dat de fietsenstalling enkel door de appartmenteigenaars kan gebruikt worden.  

Margaret
0 thumb_up 20 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Wat staat er in de basisakte mbt het gebruik van de fietsenstalling?  Veel basisaktes wijzen wat quotiteit toe aan de appartementeigenaars voor de fietsenstalling of bepalen dat de fietsenstalling enkel door de appartmenteigenaars kan gebruikt worden.  

In de basisakte staat er geen letter beschreven over die fietsenstalling.  Enkel over onze aankoop (ik citeer): Aankoop Parking P22, gelegen in de kelderverdieping, omvattende:

-in privatieve en uitsluitende eigendom: de parking zelf;

-in mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid: 32/10.000 (tweeëndertig tienduizendste) van de gemene delen en van de grond

Ik ben ten einde raad, want vrees dat ze ermee wegkomen en dat wil ik niet :(

Luc Vandamme
43 thumb_up 243 comment
4 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Charel, zo eenvoudig als jij het voorstelt is het niet.

De medebewoners betalen ook mee voor de algemene kosten van de kelder en de garage (waarschijnlijk omdat ze deze ook  mogen gebruiken als uitgang). De fietsenberging kan voorbehouden zijn voor de appartementen. Maar dit moet in de splitsingsakte (basisakte) dan ook zo vermeld  staan.

Dus, Margaret, er is hier geen wettekts maar een notariële overeenkomst (basis- of splitsingsakte) die deze zaken regelt. Als er in de basisakte niets over dit onderwerp staat, dan is het intern reglement van orde van kracht. Hiervoor is een gekwalificeerde meerderheid nodig om dit aan te passen en dit moet op  de agenda van de vergadering staan (dus in de uitnodiging) om hierover geldig te discussiëren, te wijzigen of om er een stemming over uit te lokken in de AV van de VME. Dit mag zelfs niet behandeld worden als "onderdeel" van een variapunt op de agenda. De wet over het mede eigendom is hier heel duidelijk  over.

Op uw private parkeerplaats mag u zonder problemen altijd uw fietsen zetten. Het privaatrecht is in deze absoluut tenzij u sterke hinder met gevaar veroorzaakt voor de gemeenschap. Zoals hiervoor gemeld, kan dit bvb. auto's met gasinstallaties zijn met gevaar voor ontploffen (d.i. bvb enkel voor LPG aanvaard en is zelfs niet aanvaard voor auto's op aardgas omdat er daar geen ontploffingsgevaar bestaat. Elektrische auto's mogen bvb ook niet geweerd worden, hoewel een batterij kan ontploffen, maar dat is een normaal  risico dat ook kan voorkomen bij benzine en diesel  wagens.)

Margaret
0 thumb_up 20 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Hey allemaal,

Ik ga even vooruitdenken: we verplaatsen onze 2 fietsen als enigen voor de auto omdat dit onze private parkeerplaats is (zou met deze oplossing al blij zijn!).   Waar of hoe kan ik dit wettelijk bewijzen aan de bewoners en de syndicus dat dit wel kan en het voor hen bijgevolg verloren moeite is om bij een volgende vergadering ook deze veranderde toestand weg te stemmen ?   Zijn er dan geen achterpoortjes met hun intern reglement etc... waar ze mee weg komen en we uiteindelijk toch die fietsen moeten verwijderen ? 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.