Forum

Zwevende chappe

Alfafox
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
#Bouwen · 1 jaar geleden

Kan iemand mij laten weten wat zwevende chappe is?

Wat is de perfecte samenstelling (met chappenetten of vezels) en

plaatsing van deze chappe?

Alle reacties

HugoCo
44 thumb_up 240 comment
1 jaar geleden

Voor zover de wijze waarop men de zwevende chape heeft aangelegd de volgende beschrijving:

De chape zal nergens dragen of raken aan de betonnen vloerplaat of muren. Daartoe zal men vooreerst een isolatielaag (PUR) op de vloerplaat spuiten en tegen de muren zal men een isolerende strook van +-6mm dikte voorzien. Zodoende zal de gestorte chape nergens rechtstreeks contact maken met de ruwbouwconstructie en ligt deze als dusdanig zwevend op de isolatielaag.

Bij vloerverwarming raad men aan om dubbele wapening aan te brengen (inox net van  40 x 40mm). Het was zo voorzien in het lastenboek. Als puntje bij paaltje kwam was er geen wapening te zien maar zei men dat in de chape een vezel gemixt was die  hetzelfde resultaat gaf. En dat kon je niet controleren.

Alfafox
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Beste HugoCo

In onze SOD.woning is er een nieuwe manier van zwevende chappe.

Eerst komt er een laag isolatievlokken daarover een soort verhuisdoek en een chappenet er bovenop om de vlokken op zijn plaats te houden daarna gaat er een definitieve chappelaag met een minieme hoeveelheid aan vezels om de chappe te binden.Bij de uitvoering van de chappe hen ik toen al laten verstaan om netten te gebruiken.Dat is niet nodig wij kennen onze stiel,was het antwoord.

Nu amper 2 jaar later zien we reeds een verzakking tussen plint en vloer van ongeveer 1 centimeter.En nog steeds wuift  de werffleider dit probleem weg (is blijkbaar geen structureel probleem exit wet Breyne, geen bouwfout,geen garantie)dus ellenlange discussies die geen resultaat geven.Zijn oplossing :de openingen opvullen met siliconen.Zelfs de kleinste klusser weet dat dit een tijdelijke oplossing is want na houguit anderhalf jaar komt de siliconenlaag los en heb je terug een opening. 

De enige weg is via Gerecht met bijhorende kosten en wie gaat dit winnen denk je!

Ik weet het antwoord al : de welstellende bouwpromotor die nog rijker gaat worden

"De sky is de limit"en die 's morgens moet kiezen met welke luxe wagen hij vandaag gaat rondtoeren.

Dus voordat je gaat bouwen met aannemer of bouwpromotor moet je het contract laten nalezen door een advokaat maar wie gaat dat toelaten want dan gaan we de woordspelingen vinden en weg de winst.

Daar sta je dan zonder noemenswaardige hulp ; ombudsman,WTCB zijn de organisaties die de particulier nog verder in de problemen brengt.Hulp van derde daar vrees ik ook al voor want dan komt het egoisme naar boven en is het levensmotto:Dat ik het maar goed heb de rest is bijzaak!

Wat mij het meest kwaad maakt is dat onze zuur vediende centen weg zijn zonder degelijke kwaliteit te krijgen. Want dat verdienen wij toch!Niet?

Maar als particulier sta dikwijls alleen in de kou.

 

  

HugoCo
44 thumb_up 240 comment
1 jaar geleden

Inderdaad, waar de chape op +-8cm PUR isolatie is gelegd verzakt de vloer ook ongeveer met 1mm. De spleet met de muurplint is weliswaar met siliconenkit opgevuld en is dus gemakkelijk te herdoen. Maar op die plaatsen waar er mortel of betonresten zijn blijven liggen en de PUR-isolatie dus niet evenveel zal krimpen kan je barsten in de vloer krijgen.

Ik ga toch eens kijken voor een andere oplossing bij mijn nieuwbouw (daar moet 12cm PUR gespoten worden om aan de EPB-norm te voldoen).

Het zal stilaan wel een gekend fenomeen zijn, maar je verhaal halen bij de bouwpromotor zal moeilijk zijn. Hij zal verwijzen naar de architect en die verwijst naar het Vlaams Gewest dat je moet isoleren. Dus....

HugoCo
44 thumb_up 240 comment
1 jaar geleden

De isolatievlokken waar u van spreekt is waarschijnlijk het afval dat verkregen wordt bij het afschuren (egaliseren) van gespoten PUR-isolatie in andere woningen. Het zijn gewoon losse stukjes die niet gebonden worden door een lijm of iets dergelijks. Waarschijnlijk zal de vloer en chape nog iets meer zakken dan bij gespoten PUR isolatie.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?