Forum

Kruipkelder als sproeiwaterreservoir

Luk S
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Bouwen · 6 dagen geleden

Nieuwbouw 3 jaren. Kruipkelder 80 cm. Zware ondergrond van leem en klei. Al  het derde jaar dat de regenwaterput leeg loopt tijdens aanhoudende droogte.

Creatief idee voor extra waterbuffering: 's Winters de kruipkelder vullen met  pakweg 30 cm water, afgetapt van dakwaterpijp. 's Zomers met een dompelpomp dat regenwater oppompen voor bevloeiing in de tuin (niet voor gebruik in huis). De volgende winter weer de kruipkelder opvullen enz.  

Een goedkope, handige en weinig omslachtige oplossing vind ik maar is het wel een goed idee om de kruipkelder (waar van nature jaarlijks wel een paar cm water insijpelt) te gebruiken als jaarlijks opvulreservoir met wisselend watervolume, bvb ivm stabiliteit van de woning? 

Alle reacties

Charel
531 thumb_up 2360 comment
6 dagen geleden

Onafgezien van of dit een goed idee is, dat gaat gewoon niet  lukken! Een kruipkelder is in principe niet waterdicht afgewerkt zoals bijvoorbeeld een gebruikskelder.

Net zoals bij hoge grondwaterstand rond de woning er water tot in de kruipkelder kan doorkomen zo zal bij hoge kunstmatige waterstand in de kelder dit water ook verdwijnen naar de buitenomgeving. Het waterpeil in de kruipkelder zal dus zakken tot gelijk met het grondwaterpeil dat meestal lager ligt dan de bodem van de kruipkelder.

Luk S
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
5 dagen geleden

Thx. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik vermoed wel dat als je de kruipkelder vult met pakweg 30 cm water er een paar maanden later nog wel minstens de helft van overblijft om te gebruiken. 

Charel
531 thumb_up 2360 comment
4 dagen geleden

Dat denk ik niet ! Stel dat het grondwater op een gegeven moment stijgt tot 10 cm boven het niveau van de kruipkelderbodem dan zal het waterpeil in de kruipkelder vrijwel tegelijkertijd even hoog mee stijgen.

Andersom zal het net zo zijn.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.