Forum

Kan ik architect aansprakelijk stellen?

KL
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Bouwen · 1 jaar geleden

Wij kochten onlangs een woning, deze woning is nooit opgeleverd wegens procedure van de vorige eigenaars tegen aannemer owv een aantal bouwfouten, die de aannemer wel grotendeels heeft rechtgezet volgens vorige eigenaar. Aannemer liet zich tijdje geleden failliet verklaren, waardoor er nooit een definitieve oplevering kwam. Bovendien werd door de vorige eigenaars na faillissement de procedure stopgezet. Het probleem dat wij nu hebben heeft te maken met de gevel. Ten eerste is die heel pover gemetst en ten tweede zit er volgens ons een serieus stabiliteitsprobleem.

Toen wij de woning kochten werd er ons gezegd, dat er een verzakking geweest was van de gevel op verschillende plaatsen (wat we nog konden zien aan de lichtjes doorhangende lateien boven de vensters- kon niet volledig rechtgetrokken worden bij de reparatie zei men ons) maar dat de achterliggende oorzaak wel werd aangepakt (heeft aannemer hen laten geloven blijkt nu) en dat alles terug opgemetst werd (die stukken waren ook duidelijk zichtbaar). Bijgevolg zou het het enkel nog om een esthetisch probleem gaan. Met het esthetisch probleem konden wij nog leven, gezien de woning binnen perfect in orde staat.

De woning is een maand van ons en er verschijnen nu scheuren in de gevel, achterliggend probleem is dus duidelijk NIET aangepakt. Hier is duidelijk sprake van een stabiliteitsprobleem en volgens ons zou de architect, die toch een mooi loon krijgt voor de opvolging van de werken, dit toch zeker moeten gedetecteerd hebben tijdens de bouwperiode. Volgens vorige eigenaars hebben ze de architect echter nooit op de werf gezien en hebben ze ook nooit werfverslagen gezien.

Gezien er geen oplevering geweest is, gaat het hier om een stilzwijgende oplevering, omdat de vorige eigenaars het pand betrokken hebben begin 2016. Een stilzwijgende oplevering geldt als het begin vd 10-jarige aansprakelijkheid volgens de info die wij hebben kunnen terugvinden.

Onze vraag, als nieuwe eigenaars is de volgende: "Kunnen wij ons effectief nog beroepen op de 10-jarige ansprakelijkheid van de architect gezien het hier duidelijk om een stabiliteitsprobleem gaat denken wij van wel". Graag jullie mening en eventuele aanvulling. 

Alle reacties

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

De Architect en de aannemer zijn zeker in vast aansprakelijk voor de gebreken aan het opgetrokken gebouw. De estetische gebreken hebben jullie reeds aanvaard daar jullie de woning hebben gekocht "in de staat waarin zich het bevind".In jullie geval zou ik eerst en vooral een expert aanstellen om de oorzaak vast te stellen. Pas nadien zullen jullie verdere en concrete stappen kunnen ondernemen, daar jullie momenteel enkel veronderstellen dat er stabiliteitsprobleem is. Indien er wel degelijk een stabiliteitsprobleem is, gaan de vorige eigenaars ook niet vrijuit daar er wel degelijk sprake is van een verborgen gebrek. Zo snel mogelijk handelen, en de voormalige eigenaars in gebreke stellen is nu de boodschap!

KL
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Dank je voor de reactie.. alleen staat er in xe aankoopakte een clausule die de kopers volledig lijkt in te dekken. Ik heb vandaag zelf een raadsman gecontacteerd en volgens hem zijn er wel nog uitwegen. Ik hoop het maar, het doet pijn om dit mee te maken net nadat je ingehuisd bent.

Flir
1 thumb_up 30 comment
1 jaar geleden

In aktes vind je wel vaker clausules die niet geldig zijn. 

Bv ‘koper koopt in de staat waarin het zich bevindt”. 

Succes. 

kas
81 thumb_up 518 comment
1 jaar geleden

Correctie 

u hebt geen contract met de architect of aannemer dus u kunt deze niet aansprakelijk stellen voor stabiliteitsproblemen. Raar maar waar. 

U zal in eerste instantie de verkoper in gebreke moeten stellen en deze zal op zijn beurt de architect en aannemer moeten in gebreke stellen. 

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

Beste Kas,

Jou stelling klopt volledig. Daarom dat ik ook heb vermeld om de vorige eigenaar in gebreke te stellen. Heb nooit vermeld dat de huidige eigenaar de architect/aannemer zelf aansprakelijk kan stellen. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.