Forum

Japanse duizendknoop op bouwgrond

KoenVN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
#Bouwen · 3 maanden geleden

Goede dag,

m'n partner en ik staan op het punt om via schenking een bouwgrond te bekomen. Op de bouwgrond van +-700m² staat de woekerplant 'japanse duizendknoop'. Verder zit er ook bouwafval en plastiek in de grond. Sinds een jaar zijn we bezig met de japanse duizendknoop consequent te maaien, en aan de limieten ligt worteldoek, die we een meter in de grond ingraven, in de hoop de verspreiding tegen te gaan. Vooraleer we zouden bouwen, zou de grond ongeveer een meter moeten worden opgehoogd, tot het niveau van de buren. Het liefst van al zouden we zo snel mogelijk beginnen bouwen, maar wat zou het slimst zijn? Wat raden jullie aan?


-Ofwel nog twee jaar de japanse duizendknoop verder maaien, in de hoop deze zo afsterft, en dan pas bouwen?

-De grond een halve meter afgraven en filteren, om zo het afval en een deel van de wortels van de duizendknoop weg te hebben, dan verhogen en dan bouwen? Het risico dat de duizendknoop terugkomt door de stukken wortel bestaat dan nog wel steeds. Hoeveel zou dat ongeveer kosten?

-De grond verhogen, direct beginnen bouwen en de duizendknoop zal wel onder controle geraken als we een tuin aanleggen?


Graag had ik jullie visie gehad.

Alle reacties

kas
90 thumb_up 587 comment
3 maanden geleden

Professionele hulp zoeken van een geschoold tuinaanlegger met een fytolicentie! Vraag er achter!

Duizendknoop krijg je niet weg met maaien, krijg je niet weg met grond af te voeren of te zeven, krijg je niet weg met een worteldoek een meter diep in te graven. Wie heeft dat fabeltje de wereld ingestuurd dat dit worteldoek is !? Deze zwarte doeken zijn drukverdelende waterdoorlatende doeken en dienen om bulkverhardingen te stabiliseren. 

Fytolicentiehouders kunnen en mogen , omdat ze de kennis hebben, japanse duizendknoop bestriijden met chemische middelen.

Die schenking is wel een vergiftigd geschenk als ik zo lees: duizendknoop bouwafval, plastiek ... 

Verkopen is geen optie ?

KoenVN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
3 maanden geleden

Bedankt voor je antwoord, hier vreesde ik inderdaad al voor. We zouden het wel zien zitten om erop te bouwen omdat de ligging en oppervlakte goed zijn voor ons. 

Zou je ook een idee hebben welk budget we hiervoor ongeveer zouden moeten voorzien?

Charel
555 thumb_up 2531 comment
3 maanden geleden

U zeker niet laten  ophouden of bang maken door wat plantengroei !

Doe gewoon wat je van plan was te doen terwijl je ondertussen de duizendknoop blijft afhakken. Nu al met gifstoffen beginnen lijkt mij wat voorbarig. Ik zou niet te snel of te voorbarig met gifstoffen op uw grond beginnen.

Bij de latere tuinaanleg en onderhoud heb je nog alle kansen om de duizendknoop de baas te worden, voor zover het probleem zich dan nog zou stellen.

kas
90 thumb_up 587 comment
3 maanden geleden

Je droomt en hebt geen idee wat japanse duizendknoop is.

Onmogelijk te bestrijden op de 'propere manier' 

Charel
555 thumb_up 2531 comment
3 maanden geleden

Niet te vlug oordelen kas ! Ik ken die plant maar al te goed, staat bij mij achter mijn tuinafsluiting op een stuk niemandsland. Dat tracht ook al jaren mijn tuin in te palmen maar net zoals al het andere onkruid houdt ik dat onder controle. Wordt elke keer uitgetrokken voor het 10 cm hoog is.

Qua hardnekkigheid is dat te vergelijken met bijvoorbeeld haagwinde of kweekgras, niet erger. En ook dat zal ik nooit, maar dan ook nooit met chemische middelen bestrijden !

kas
90 thumb_up 587 comment
3 maanden geleden

Haagwinde en kweekgras vergelijken met japanse duizendknoop is als een auto vergelijken met een vrachtwagen.

Het jarenlang onder controle houden of het definitief verwijderen is een groot verschil in aanpak van het probleem. Ik kan me voorstellen dat er  mensen hier een bezigheid in kunnen vinden en de tijd hebben om wekelijks rond te lopen en duizendknoop te maaien of uit te steken. Jongeren hebben echter niet het geduld, de tijd of de mogelijkheid om dit te doen. 

Ik geef even mee dat japanse duizendknoop op de lijst staat van verplicht te bestrijden planten. Het onder contole houden hoort daar niet bij. 

Knap en bewonderswaardig dat je nooit chemische middelen gebruikt. Ik veronderstel dat u particulier bent en inderdaad , als partikulier kunt u onmogelijk de nodige kennis hebben voor het effecient bestrijden met chemische middelen. U hebt hiervoor een licentie nodig die aantoont en bewijst dat je de vakkennis hebt om op een goede manier met schadelijke produkten om te gaan. Juist door ondoordacht omgaan met chemische middelen door in eerste instantie partikulieren is die wetgeving in voege gekomen. Spijtig genoeg is er aangetoont dat de partikulieren dit verbod negeren en zich massaal hebben geworpen op de huis tuin en keukenmiddeltjes zoals zout, azijn, javel en god betert het aftreksel van nicotine als fytobestrijdingsmiddelen. Als zelfs een president het klaar speelt om dettol aan te prijzen als preventiemiddel voor covid dan snap je wel wat ik bedoel... hoop ik . 

Schoenmaker blijft bij je leest.

Charel
555 thumb_up 2531 comment
3 maanden geleden

Beste kas, al die opwinding over een plant is voor niets nodig.

De Japanse duizendknoop is weliswaar een woekerplant die hier bij toeval is beland en hier oorspronkelijk niet voorkwam net zoals vele anderen. Maar desondanks staat die niet op de EU-lijst van invasieve exoten omdat nog niet voldoende aantoonbaar is gemaakt dat deze soort een hoge mate van natuurschade veroorzaakt. Ik weet dus niet van waar uw bewering over verplicht te bestrijden komt. Het zou ook niet veel uithalen want de soort is al sedert lang wijdverspreid in gans Europa.

Maak u maar geen illusies, al die soorten invasieve planten zal je hier nooit meer wegkrijgen, het enige wat je kan proberen is ze onder controle te houden net zoals we dat ook met vele inheemse "onkruiden"moeten doen. Denk maar aan distels, brandnetels, haagwinde, kweekgras enzovoort. Al eeuwen worden die bestreden en nog altijd blijven ze letterlijk de kop opsteken.

En dat onder controle houden of bestrijden doe je bij voorkeur niet met chemische middelen, of je nu over een licentie beschikt of niet. En het is ook niet omdat degenen die geen gifstoffen in de natuur willen gebruiken dan wel zout, zeep, javel of azijn op hun grond zouden willen gebruiken.

De aanwezigheid van bepaalde planten op een bouwperceel hoeft helemaal geen reden te zijn om het bouwen uit te stellen of om er eerst (gecertificeerde) gifspuiters op los te laten.

KoenVN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
3 maanden geleden

Als we het in toom kunnen houden door deze regelmatig (desnoods tweewekelijks in het groeiseizoen) uit te trekken, dan is dit inderdaad wel te verkiezen boven chemische producten. Na opzoekwerk op internet lees ik dat systematisch uittrekken na 4 jaar eigenlijk even goede resultaten geeft dan chemische producten...

KoenVN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
3 maanden geleden

Alvast bedankt voor jullie visie, ook al is deze verschillend. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.