Forum

Houtskeletbouw of traditioneel?

Tim Smedts
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Bouwen · 7 jaren geleden

Hallo, Sinds een paar maanden ben ik eigenaar van een bouwgrond in de Kempen. We hebben al 2 gesprekken gehad met bouwfirma's en zijn naar de bouw en reno beurs geweest in Antwerpen. Dus nog volop aan het vergelijken. Het grootste struikelblok voor mij en mijn vriendin zijn op de moment houtskeletbouw of traditioneel.. We komen er niet uit, we horen en lezen zoveel.. Van traditioneel bouwen ben ik al overtuigd maar het houtskeletbouw zit toch in ons achterhoofd. Graag heb ik wat reacties over mensen die al enige jaren met houtskeletbouw hebben gebouwd en hun ervaringen hierover. Alsook een struikelblok is onafhankelijke architect of toch via een sleutel-op-de-deur firma. Graag jullie meningen! groeten!!!

Alle reacties

Bouwmicrobe
0 thumb_up 2 comment
6 jaren geleden

Er zijn een paar voor- en nadelen verbonden aan houtskelet.

Voordelen:

  • Grootste voordeel is de snelheid van bouwen. Het houtskelet staat er enorm snel. (besparing)
  • Droge manier van bouwen, geen tijdsverlies met het laten uitdrogen. (besparing)
  • Lichte manier van bouwen, minder stevige fundering nodig. (besparing)
  • Hogere binnentemperatuur ( 2° graden warmer tov traditioneel bouwen).
  • Duurzame manier van bouwen.

Nadelen:

  • Hout leeft, kan scheurtjes in het plakwerk veroorzaken
  • Kans op oververhitting, warmte blijft langer binnen.
  • Gyproc wanden

Dus het hangt een beetje af van jullie wensen welke de beste keuze is.

Wat architect betreft, speelt budget natuurlijk een belangrijke rol. En jullie specifieke eisen.

Willen jullie een architecturaal staaltje of eerder een doorsneewoning?
Hebben jullie voldoende budget?

Een zelfstandige architect zal veelal meer tijd nemen voor jullie en een specifiek plan uittekenen, nadeel is dat dit een pak meer zal kosten dan de architect van de SOD-firma.

Veel bouwplezier,

De Bouwmicrobe

arrow_forward
Leer uit de ervaring van andere (ver)bouwers. www.bouwmicrobe.be
JR5
0 thumb_up 10 comment Bouwer
6 jaren geleden

Beiden hebben hun voordelen en nadelen,

maar een ander nadeel om eventueel nog te vermelden is mogelijk slechtere geluidsisolatie: niet zozeer naar buiten toe (ook al is dit mogelijk). Maar vooral binnen. Zeker als er gewoon dunne Gyprocwandjes geplaatst zijn. Je hebt dan ook meteen pluggen nodig om iets aan de wand te bevestigen. Als er een extra plaat tussen steekt zoals een spaanderplaat, is dit probleem dan weer voor het grootste deel opgelost.

Maar ja, isolatie lijkt mij het voordeligst met houtskelet, zeker omdat bouwknoppen werkelijk standaard beter vermeden worden. En je natuurlijk meer volume isolatie bekomt.

G_M_I
0 thumb_up 8 comment Bouwer
5 jaren geleden

Hoi, Ik heb reeds enkele jaren in een HSB woning gewoond (in de USA) en ben nu hier in belgie bezig met de laatste stappen te zetten om een goede aannemer te vinden die HSB plaatst. Er zijn er vele op de markt en ik moet erbij zeggen dat er veel niet weten wat ze doen. De laatste maanden heb ik onnoemelijk veel kijkwoningen, en opgeleverde woningen van verschillende aannemers gaan bekijken. Wat de geluidsisolatie betreft zijn er inderdaad die zeer te wensen over laten, maar er zijn er waar je evenveel of weinig) hoort als in een traditionele bouw. De kans op oververhitting is ook bij d eharen gegrepen, aangezien aale woningen nu met ventilatie zijn uitgerust en je een verversing van de lucht hebt en zeer goed in te stellen temperatuurregelingen. De keuze is natuurlijk aan de bouwheer, maar izelf ben meer dan overtuigd van HSB. De meeste plaatsen waar je van plan bent om echt zware zaken aan de muur te hangen, kan je best vermelden tegen je aannemer dan zal deze daar extra OSB voorzien, maar er zijn er ook die zoals bv in de keuken volle balken bij in de muur plaatsen om zeo een stevige draagmuur te krigjen waar je keukenkastjes kan aanhangen.

Ankris
0 thumb_up 2 comment Bouwer
3 jaren geleden

Hallo,

Met welke houtskeletbouwer ga jij in zee? Jij kent er wel veel van denk ik?

Wij zijn ook op zoek naar een goede houtskeletbouwer.

G_M_I
0 thumb_up 8 comment Bouwer
3 jaren geleden

Dan val je binnen de regio van de aannemer waar ik mee gewerkt heb.
Indien je vragen of zo hebt mag je me steeds een mailtje sturen.

stressy
0 thumb_up 4 comment Bouwer
3 jaren geleden

Beste,

Kan je nog bepaalde punten opnoemen, waar ik moet op letten, voor ze binnenmuren afwerken.

Wij bouwen met livingwood.

mvg

47 thumb_up 234 comment
1 jaar geleden

Dan reageer ik graag even op de andere vraag.  Een architect, waarop je kan vertrouwen en met goede referenties, is steeds een meerwaarde in het bouwproces.  Het maakt je onafhankelijk van de aannemersystemen, waarbij je een nr bent.  Gewoon even tekenen, wat meerkosten goedkeuren (want die zijn er altijd, je gaat toch geen typewoning krijgen ?) en betalen.  Voor de rest heb je er niet veel aan te zeggen.  In sommige gevallen worden er dikwijls belangrijke beslissingen genomen zonder je daarin te kennen.  Met een architect heb je alles zelf in de hand, wat toch wel het minste is wat je wil doen met je zuurverdiende centen.

www.arcopolo.com

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.