Forum

Afstand rookafvoerkanaal verwarmingsketel

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Bouwen · 2 jaren geleden

Beste,

Mijn nieuwe gebuur heeft een rookafvoerkanaal langst de buitenzijde van zijn gevel geplaatst.Dit op 25 cm van de scheidingslijn. De afvoerpijp komt juist boven de dakgoot uit en geeft hinder voor de slaapkamer op de eerste verdieping en de zolder.Vraag is :hoeveel bedraagt de wettelijke afstand die moet gehandhaaft worden van de scheidngslijn. Bedankt.

Mvg,

Alle reacties

Kris M
487 thumb_up 2286 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Het gaat hier niet over een schouw doch over de muurdoorvoer-afvoer van een condensatieketel.  Deze moet inderdaad voldoende ver van opengaande ramen etc geplaatst worden.  Dit is een vrij complexe materie waarbij de "verdunningsfactor" moet uitgerekend worden.  Deze hangt ondermeer af van het vermogen van de ketel.

Je kan aan je eigen verwarmingsinstallateur vragen om de verdunningsfactor te berekenen voor je buur en hij kan (als hij dat wil doen) via de brandweer het afsluiten van de gas vorderen tot de afvoer geregulariseerd is of een procedure bij de vrederechter inleiden wegens hinder.  Wel eerst spreken met uw buur en per AS in gebreke stellen.

Zie ook https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/techniek/centrale-verwarming/schoorsteen/vraag/32062/wat-is-de-correcte-afstand-tussen-uitlaat-condensatieketel-en-scheidingslijn/

Aan de afstand van 1m van de scheidingsgrens is niet voldaan dus de installatie van de buren zal wel niet comform verklaard zijn.

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
2 jaren geleden

Post eens een foto van de situatie dat verduidelijkt meestal veel

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Bedankt voor je reactie,maar foto is te groot.Livios geeft aan dat een foto max. 5000Kb mag zijn en die van mij is 5.7 Mb. Weet jij soms een andere weg hoe ik dit aan je kan bezorgen. In ieder geval prettig weekend.

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Bedankt voor je antwoord, was zeer nuttig.Prettig weekend nog.

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Heb foto kunnen verkleinen,maar weet niet of het gaat lukken

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
2 jaren geleden

Dit is zeker niet in orde niet met de verdunningsfactor maar ook niet met de minimum afstand van 1meter die hij moet respecteren met jou als buur , ik vermoedt dat de nieuwe ketel dan ook niet gekeurd is want een keurder zou dit niet toelaten

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Bedankt voor je antwoord.Nog één vraagje.Tot wie moet ik me wenden om dit te laten vaststellen.

Mvg,

30 thumb_up 98 comment
2 jaren geleden

Geachte

Ik lees met belangstelling de hoger vermelde vraagstelling met replieken. In het kader van appartementsgebouwen zal het u niet verwonderen dat dit een zeer actuele problematiek is.

Mij lijkt het cruciaal dat een technisch expert - als het kan zonder commerciële belangen - een verslag opstelt op basis van de toetsing aan de technische normen en gegevenheden. Met zo'n verslag kan een jurist (advocaat, Vrederechter, ...) nadien oordeelkundig uitmaken of er via gerechtelijk weg gedwongen maatregelen kunnen worden opgelegd. Juristen hebben van de technische gevolgen immers vaak weinig kaas gegeten ...

Indien overigens dit technisch verslag wijst op fouten die letterlijk van levensbelang zijn, is het misschien zelfs de hopen dat ook de buurman dit niet wenst en er een minnelijk akkoord tot stand komt.

Astrid CLABOTS

CLABOTS Advocaten

arrow_forward

Astrid Clabots maakt deel uit van Clabots Advocaten uit Hasselt. Meer info.

FDB
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Bedankt voor je reactie, heeft me al een inzicht gegeven wat er verder moet gebeuren.Nog een fijn weekend.

Mvg,

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.