Forum

aannemingsovereenkomst

Blauwvoetstraat
0 thumb_up 2 comment Bouwer
#Bouwen · 1 maand geleden

Mag een bouwfirma een aannnemingsovereenkomst afsluiten voor er een akkoord werd gemaakt over de verkoop van de gronden en er een verkaveling is aangevraagd. Mag deze firma deze datum dan gebruiken als start van de bouw en als start voor de indexering.

Alle reacties

Hugo C.
306 thumb_up 1815 comment Bouwer
1 maand geleden

Ik zou zeker nog geen overeenkomst afsluiten vooraleer de gronden aangekocht zijn en de verkaveling in orde is (en uw omgevingsvergunning?), behalve als je een clausule voorziet dat het contract vervalt zonder schadevergoeding als het project om eender welke reden niet doorgaat.

Als een aannemer een bindende offerte maakt gebeurt dit op basis van de prijzen op dat ogenblik. Het is dus logisch dat die prijzen worden gekoppeld aan de ABEX-index na verloop van een bepaalde termijn. Een verbintenis tot de start van de werken hangt wat af van de flexibiliteit van de aannemer. Als zijn orderboek bv altijd gevuld is voor de komende 4 maanden en er ook concrete acties en bestellingen moeten gebeuren vooraleer hij kan beginnen lijkt het mij ook logisch dat hij een bepaalde termijn voorziet na het bekomen van de bouwvergunning (een verkavelingsvergunning geeft u enkel de toelating om dat perceel te verkopen als bouwgrond maar is op zichzelf nog geen vergunning om te bouwen).

Maar waarom zo een haast? Je kan pas een aanvraag voor een omgevingsvergunning  indienen nadat u de verkavelingsvergunning hebt bekomen en voldaan is aan de voorwaarden. U kan wel al een architect contacteren om op basis van de vermoedelijke bouwvoorschriften een bouwplan van de woning te maken,  eventueel al offertes opvragen bij aannemers, maar zeker nog geen contract tekenen. Dat zou u zuur kunnen opbreken als het project om de een of andere reden niet doorgaat omdat bv  de uiteindelijke bouwvoorwaarden voldoen u in het geheel niet, u kan geen lening bekomen ...

Watcher
14 thumb_up 84 comment
1 maand geleden

Bij ons was de omgevingsvergunning in orde voordat de promotor eigenaar was van de gronden. In België kan alles. Als het een SOD firma is, blijf er ver van weg 

Patrico
56 thumb_up 588 comment
1 maand geleden

En waarom er van weg blijven al de grond en lokatie je interresseert?

kas
85 thumb_up 549 comment
1 maand geleden

Voor het indienen van een omgevingsvergunning moet je niet de eigenaar zijn.

Je kan perfect een omgevingsvergunning ontvangen zonder dat je eigenaar bent, op basis van dit dokument kun je de verkoopsprijs onderhandelen. 

Daardoor stellen dat je van sod's moet wegblijven is dus gebaseerd op onjuiste info. 

Patrico
56 thumb_up 588 comment
1 maand geleden

Ik denk eerder in een 10-tal procent van de gevallen, net zoals er ook gewone zelfstandigen en bedrijven zijn die niet aan te raden zijn.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.