Livios: Bouwen aan morgen


Werkt mijn zonnepaneel-installatie correct ?

Werkt mijn zonnepaneel-installatie correct ?

Luc Bussé
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 8 maanden geleden

Ik heb 24 panelen liggen ...goed voor een theoretische opbrengst van 5400 Kw werd gezegd bij de installatie. Ik weet wel dat de zon niet elke dag schijnt....

Maar hoe kan ik weten dat alle panelen energie opwekken? Dat ze voldoende opwekken. 
Moet ik dat zo maar geloven ? Of komt er dan een errorcode op mijn omvormer te staan?

Met vriendelijke groeten, 

Luc bussé

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
8 maanden geleden

Effe rechtzetten, veronderstel dat je een en ander verwart.

Ofwel 5400Wp ( Watt piek) ofwel 5,4 kWp.

Welk merk en type van omvormer heb je?

De fabrikant daarvan heeft een website waar je de gegevens van je installatie kunt nazien. Je moet wel op een of ander manier met het internet verbonden zijn, via een LAN kabel aan jouw huisnetwerk of via WiFi. Normaliter doet de installateur van je zonnepanelen dat, of heeft hij jou ingelicht hoe je dat kan doen op de website van de fabrikant van de omvormer.

kijk even na en spreek anders eens met je installateur

succes

&ré

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
8 maanden geleden

PS:

Heb zelf een SolarEdge omvormer, met een LCD display, is er op jouw omvormer geen mogelijkheid om de gegevens te zien, of staat die te ver van je elektriciteitsmeter?

mvg

&ré

Luc Bussé
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
8 maanden geleden

Idd een schrijffoutje: 5400 watt theoretische opbrengst.

Ik heb een SMA-omvormer. 

Ik kan ook de installatie-opbrengst nakijken op het internet enz...

Maar hoe weet ik nu dat alle panelen opbrengen wat ze moeten opbrengen ?
Hoe weet ik dat er geen paneel stuk is ? komt er dan ergens een foutmelding ? 

mvg, 

Luc.

Kris M
455 thumb_up 2034 comment Andere particulier
8 maanden geleden

Alle panelen staan in serie.  Als er eentje kapot gaat is er geen opbrengst meer.  Ook partiële beschaduwing fnuikt de opbrengst.

Noteer gewoon de opbrengst van tijd tot tijd om te kijken of t OK is.

Luc Vandamme
21 thumb_up 171 comment Verbouwer
8 maanden geleden

Ga naar de volgende link:

re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

zoek je locatie op de kaart en vul de rechtse velden in (opgepast voor de eenheden: kWp en niet Wp, Zuiden is 0°, ...). Druk op calculate en je hebt een resultaat dat je kan vergelijken (per dag, per maand)

Het gaat wel over 10-jarige gemiddelden, dus ieder jaar kan dit enigsinds afwijken in functie van minder of meer zonneschijn uren. Maar bij mij, op 9 jaar dat ik vergelijk met deze website, is het gemiddelde wel ongeveer juist.

Deze website is van de EU en mag als betrouwbaar worden gekenmerkt.

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
8 maanden geleden

Naast het overzicht van de totale opbrengst van je installatie is er ook een lay-out van je zonnepanelen, Zowel logisch als virtueel. Hier zie je iedere paneel zoals ze op je dak liggen, en geeft ieder paneel zijn ogeblikkelijk vermogen weer. Er zijn kleinen verschillen. Maar als een , of meerdere niet werken, dan is dit verschil groter. Is er schaduw op je dak, dan mag dit de reden zijn. Zoniet is er een probleem. Normaliter houdt de installateur of fabrikant daar een oogje op, (sic!); En zou je verwittigd worden, en eventueel een tussenkomst! ( garantie opbrengst) Kijk eens of SMA dat ook heeft

succes

&ré

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
8 maanden geleden

Niet altijd staan alle panelen in serie. Hangt af van je omvormer; Je kunt zgn; Strings opbouwen van panelen met identieke karakteristieken, bvb; die absoluut geen schaduw ontvangen, en zij die wel (op bepaalde tijdstippen van de dag) een schaduw hebben. Doordat deze in serie staan gaan die uiteraard een invloed hebben op de totale opbrengst van die string. Als de installateur die strings correct heeft opgebouwd is het normale verlies klein. Enkel die string die een probleem paneel(en) heeft is zwak maar heeft geen invloed op de andere. Na een poosje heeft mijn installateur de "goede" panelen in een string verzameld, de mogelijke zwakkere in een andere , de schaduw panelen in een derde  en panelen die maar laat op de dag zonneschijn krijgen in een vierde;Merkelijk verschil met de originele opstelling. SolarEdge schijnt hier een pioniersrol in te spelen.   Aan de andere kant monteert men op  nu de panelen MPPT's (Maximum Power Point Tracking) Deze electronische toestelletjes zoeken op ieder moment de grootste opbrenkst van ieder paneel en zorgen dan dat de totale opbrengst hoger ligt ( tot 25% claimt men) Wikipedia heeft een heel goede pagina hieromtrent.

mvg

&ré


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?