Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Warmtepomp of niet ?

Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 6 jaren geleden

Hallo !

Ik zit met een vraag of een warmtepomp 'nuttig' is of niet in mijn nieuwbouw.

De volgende specificaties maken de nieuwbouw uit:

- benedenverdieping met vloerverwarming op 86,25m2

- isolatiewaarden: spouwisolatie 16cm rockwool, vloerisolatie 12cm pur, plat dak isolatie 12cm pur, dakisolatie 22cm rockwool

- fotovoltaïsche zonnepanelen zullen geplaatst worden

De meerkost om een warmtepomp te plaatsen (ipv cv op gas) bedraagt ongeveer €10.000 (lucht/water), waarbij er op de bovenverdieping een lucht/lucht installatie zal geplaatst worden (badkamer + 2 slaapkamers)

Het voorstel van mijn installateur is een toestel (beneden) van 4kW .... is dit voldoende ?

Zal ik nog een extra verwarming beneden moeten voorzien ? Bijvoorbeeld een pellet kachel(tje) ?

Of moet ik dat geld eerder stoppen in nog meer isolatie? er is volgens mij een punt waarop verder isoleren niet zoveel zin meer heeft dacht ik .... ik mik op een sub-40 E-peil

Oh ja, ik lees hier op het forum dat er geen premies meer zouden zijn voor een WP; maar Eandis gaf toch nog €1700 niet ?? Of is dit voor een bestaande woning?

Bedankt alvast !

Jan

Kris M
474 thumb_up 2109 comment Andere particulier
6 jaren geleden

De meerkost daar kan ik niet volledig volgen, aangezien de warmtepomp oplossing voor een gemiddelde woning meestal rond de 3000 .

 

  Zucht 1 : Electriciteit kost (afgerond) 20-25 cent/kWh : met een COP van 4 kost elke kWh warmte je dus 5 à 6 ct/kWh.  Bij stevige vriestemperaturen haal je absoluut géén COP van 4; eerder 3 en zelfs minder (Vergeet ook niet dat de temperatuur van de condensor tot 5 graden lager is dan de buitentemperatuur.  Met de huidige beperkte subsidies op nieuwe zonnepaneelinstallaties en de er aankomende distributienetvergoedingen mag je min-of-meer op dezelfde kost per kWh rekenen.  Gas kost nu een kleine 6ct/kWh.  Dus de terugverdientijd nadert de oneindigheid en om groene heer (of dame) te zijn moet je't ook al niet doen.

 

  Zucht 2 : 'n gaskondensatieketel van 24kWh met doorstromer voor warm water kost je geïnstalleerd zo'n 5000€.  'k Moet nog de eerste offerte zien van een lucht/water unit incluis warmwatervat voor't warm water die geplaatst landt op 8000€ en dan heb je nog maar een 8 kWh versie (die als't stevig vriest hooguit nog 6 kWh levert)