Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Warmtepomp of niet ?

Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 6 jaren geleden

Hallo !

Ik zit met een vraag of een warmtepomp 'nuttig' is of niet in mijn nieuwbouw.

De volgende specificaties maken de nieuwbouw uit:

- benedenverdieping met vloerverwarming op 86,25m2

- isolatiewaarden: spouwisolatie 16cm rockwool, vloerisolatie 12cm pur, plat dak isolatie 12cm pur, dakisolatie 22cm rockwool

- fotovoltaïsche zonnepanelen zullen geplaatst worden

De meerkost om een warmtepomp te plaatsen (ipv cv op gas) bedraagt ongeveer €10.000 (lucht/water), waarbij er op de bovenverdieping een lucht/lucht installatie zal geplaatst worden (badkamer + 2 slaapkamers)

Het voorstel van mijn installateur is een toestel (beneden) van 4kW .... is dit voldoende ?

Zal ik nog een extra verwarming beneden moeten voorzien ? Bijvoorbeeld een pellet kachel(tje) ?

Of moet ik dat geld eerder stoppen in nog meer isolatie? er is volgens mij een punt waarop verder isoleren niet zoveel zin meer heeft dacht ik .... ik mik op een sub-40 E-peil

Oh ja, ik lees hier op het forum dat er geen premies meer zouden zijn voor een WP; maar Eandis gaf toch nog €1700 niet ?? Of is dit voor een bestaande woning?

Bedankt alvast !

Jan

Axel Decoster - Technivent
0 thumb_up 6 comment Andere professioneel
6 jaren geleden

De meerkost daar kan ik niet volledig volgen, aangezien de warmtepomp oplossing voor een gemiddelde woning meestal rond de 3000 Euro duurder is in aanschaf, maar wat je nadien meer dan terugverdient.

 

In de badkamer zou ik ook stralingswarmte via vloer- of wandverwarming aanraden of via een handdoekdroger of lage-temperatuurradiator.

 

Wat capaciteit betreft is 4 kw net voldoende mijns inziens, wel moet er nog een 2 à 3 kW extra voorzien worden voor het sanitair warm water.

Met de Samsung warmtepomp kan je bovendien op een en dezelfde buitenunit ook nog luchtunits aankoppelen wat de installatie eenvoudiger en goedkoper maakt.

 

Vanuit verwarmingsstandpunt moet deze klant niet bevreeds zijn, met vloerverwarming of lage-temperatuurs verwarming zal hij zijn woning kunnen opwarmen. Het plaatsen van een kachel/cassette is eerder emotioneel geïnspireerd (een vlammeke...), en niet noodzakelijk.

 

E40 is héél goed in huidige omstandigheden, ambitie van Europa is in 2020 richting energieneutrale woningen te gaan. Extra investeringskosten hiervoor wegen wel zwaar door tov de geringe winsten van een lager verbruik.