Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Warmtepomp of niet ?

Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 6 jaren geleden

Hallo !

Ik zit met een vraag of een warmtepomp 'nuttig' is of niet in mijn nieuwbouw.

De volgende specificaties maken de nieuwbouw uit:

- benedenverdieping met vloerverwarming op 86,25m2

- isolatiewaarden: spouwisolatie 16cm rockwool, vloerisolatie 12cm pur, plat dak isolatie 12cm pur, dakisolatie 22cm rockwool

- fotovoltaïsche zonnepanelen zullen geplaatst worden

De meerkost om een warmtepomp te plaatsen (ipv cv op gas) bedraagt ongeveer €10.000 (lucht/water), waarbij er op de bovenverdieping een lucht/lucht installatie zal geplaatst worden (badkamer + 2 slaapkamers)

Het voorstel van mijn installateur is een toestel (beneden) van 4kW .... is dit voldoende ?

Zal ik nog een extra verwarming beneden moeten voorzien ? Bijvoorbeeld een pellet kachel(tje) ?

Of moet ik dat geld eerder stoppen in nog meer isolatie? er is volgens mij een punt waarop verder isoleren niet zoveel zin meer heeft dacht ik .... ik mik op een sub-40 E-peil

Oh ja, ik lees hier op het forum dat er geen premies meer zouden zijn voor een WP; maar Eandis gaf toch nog €1700 niet ?? Of is dit voor een bestaande woning?

Bedankt alvast !

Jan

Sara - Stiebel Eltron
2 thumb_up 5 comment Andere professioneel
6 jaren geleden

Hallo Jan,

In nieuwbouw is een warmtepomp het ideale verwarmingssysteem. Meerkost ja, maar besparingen door minder energiekosten, minder onderhoud, geen schouw + bijhorend onderhoud nodig, geen kosten voor gasaansluiting... En uiteraard is het ook het beste voor het milieu.

De premies van Eandis zijn inderdaad enkel voor renovatie. In nieuwbouw word je voor de installatie van een warmtepomp 'enkel' beloond met een verlaging van het E-peil.

Als de berekening van het vermogen juist gemaakt is, heb je geen enkele bijverwarming nodig!
Om je ervan te verzekeren dat een vermogen van 4 kW voldoende is, kan het interessant zijn om eens bij een andere installateur, die met een ander merk werkt, een studie te vragen. Om zo'n studie te maken, zal u nog meer info gevraagd worden dan wat u hier hebt vermeld, zoals bijvoorbeeld ook het warmwaterverbruik, hoogte van de plafonds......

Veel succes met uw project,

Sara

 

 

 

arrow_forward
STIEBEL ELTRON is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info Stiebel Eltron. Specialist in warmtepompen. Al meer dan 35 jaar.