Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Warmtepomp of niet ?

Jan Vanoppen
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 6 jaren geleden

Hallo !

Ik zit met een vraag of een warmtepomp 'nuttig' is of niet in mijn nieuwbouw.

De volgende specificaties maken de nieuwbouw uit:

- benedenverdieping met vloerverwarming op 86,25m2

- isolatiewaarden: spouwisolatie 16cm rockwool, vloerisolatie 12cm pur, plat dak isolatie 12cm pur, dakisolatie 22cm rockwool

- fotovoltaïsche zonnepanelen zullen geplaatst worden

De meerkost om een warmtepomp te plaatsen (ipv cv op gas) bedraagt ongeveer €10.000 (lucht/water), waarbij er op de bovenverdieping een lucht/lucht installatie zal geplaatst worden (badkamer + 2 slaapkamers)

Het voorstel van mijn installateur is een toestel (beneden) van 4kW .... is dit voldoende ?

Zal ik nog een extra verwarming beneden moeten voorzien ? Bijvoorbeeld een pellet kachel(tje) ?

Of moet ik dat geld eerder stoppen in nog meer isolatie? er is volgens mij een punt waarop verder isoleren niet zoveel zin meer heeft dacht ik .... ik mik op een sub-40 E-peil

Oh ja, ik lees hier op het forum dat er geen premies meer zouden zijn voor een WP; maar Eandis gaf toch nog €1700 niet ?? Of is dit voor een bestaande woning?

Bedankt alvast !

Jan

Brick
1 thumb_up 6 comment Verbouwer
6 jaren geleden
Beste, U zal inderdaad nog extra verwarming moeten voorzien om de strenge winterdagen door te komen. Een kennis van mij is supperblij dat hij nog zijn speksteenkachel heeft anders is het tijdens de winter dikke truien dragen binnenshuis. (wel verbouwing en minder isolotie dan bij u) Extra 10.000euro + palletkacheltje van 5.000 euro. Woning met bijna E40 peil. ik zou even de rekening maken wat u deze woning zal kosten om gewoon met Condensatieketel te stoken. Rekenig houdende dat de gasprijzen enkel indexeren zal u er meer dan 20 jaar overdoen vooraleer u deze meerkost heeft terugverdient. Wat is de levensduurte van uw installatie? Mijn mening is voorbereidingen treffen om in de toekomst gemakkellijk te kunnen overstappen naar alternatieve energiebronnen en nu verder stoken op gas.