Livios: Bouwen aan morgen


Van prosumententarief naar capaciteitstarief? Goede zaak of niet?

Van prosumententarief naar capaciteitstarief? Goede zaak of niet?

Livios.be
63 thumb_up 605 comment Andere professioneel
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 3 jaren geleden

Vandaag bericht Het Belang van Limburg dat het wel eens gedaan zou kunnen zijn met het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen. En dat amper drie maanden na de invoering van de belasting. Eerder liep het ook al mis met de netvergoeding.

Het Vreg zou volgens de krant denken aan een capaciteitstarief, gebaseerd op de capaciteit van de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Het is en blijft een gevoelige discussie. Wat is jullie mening? Een goede zaak of net niet? 

arrow_forward

Elke week interessante artikels en het laatste (ver)bouwnieuws in je mailbox? Schrijf je dan in op de Livios-nieuwsbrief! Volg ons zeker ook op Facebook, Twitter en Pinterest.

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

koen m
1 thumb_up 16 comment Verbouwer
3 jaren geleden

Het prosumententarief is een drogreden om particulieren met zonnepanelen opnieuw te treffen. Geen ENKELE energieproducent betaalt zo'n tarief. Kerncentrales, gascentrales, steenkoolcentrales, windmolens, WKKcentrales, ....niemand betaalt zo'n tarief, dat trouwens onrechtvaardig is want niet eens gebaseerd op het aantal MWh die op het net wordt geplaatst. Schande gewoon .

De uitspraak van de rechtbank binnen enkele maanden zal hetzelfde oordeel vellen, vandaar dat de Vreg nu al bevreesd is en een nieuwe melkkoe zoekt..... Kafkaiaanse toestanden : onrechtvaardig, niet doordacht, in tegenstrijd met de ideeen achter vergroening van de energievoorziening en wederom is de getroffene de weerloze consument. Vergelijk maar eens wat grote afnemers betalen voor hun electriciteit, da's tot 5 à 6 keer minder per kWh dan de particulier !

Charel
421 thumb_up 1835 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Op het eerste zicht zou het kunnen dat dit een capaciteitstarief een rechtvaardiger manier is om bij te dragen aan de onkosten van het net.

Een beetje te vergelijken met de hogere belasting die je betaalt bij een grotere en duurdere auto ten opzichte van een bescheiden model.

Het zal er dan vanaf hangen hoe de verhoudingen in belasting dan liggen tussen kleine en grote capaciteiten. Op dat eerlijk kan (zal) bepaald worden.

Ik veronderstel dat het dan ook de bedoeling is dat voor iedereen de netvergoeding wegvalt (pv of geen pv), dat dit in de plaats daarvan komt.

Bossy
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 jaren geleden

Vroeger hebben we een extreem grote investering gedaan om zonnepanelen aan te kopen. Dankzij de noodzakelijke subsidies werd dit 'haalbaar'. Als je vandaag dezelfde installatie zou aankopen, betaal je maar 1/4 van die prijs, misschien zelfs minder. Dus de subsidies die we vandaag ontvangen zijn absoluut noodzakelijk om uit de kosten te geraken. Vandenbossche heeft ons echt in 't zak gezet. Door haar zijn de subsidies buiten proportie, waardoor er inderdaad een drochreden dient gezocht om die investeerders van toen maar te straffen. Een schandalige regering hebben wij in dit land. Schaam u !

Welnu ; ik stel me de vraag waarom er überhaupt een prosumententarief moest zijn, of nu een capaciteitstarief. Triestig !

emielke
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
3 jaren geleden

Een gemiddelde zonnepaneel installatie hoeft geen zwaardere aansluiting op het net, zoals er gesuggereerd wordt.

Mijn installatie kan maximum 3,64 kw opwekken, dat is veel minder dan wat mijn maximum verbruik kan zijn. Dat is rond de 10 kw. Als er op het moment van het maximum verbruik van 10 kw, er maximum productie van electriciteit is. Dan gaat er door mijn aansluiting maar 6,36 kw, wat dus minder is.

guyke1
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 jaren geleden

De prosumententaks is een echte schande : ik plaatste mijn zonnepanelen in november 2014 , met de bedoeling in eigen energie te voorzien en  had dus geen recht op groenestroom centificaten.ik heb een omvormer van 5 Kw.

Op de site " mijn energie " een simulatie gedaan: verbruik dag 2251 Kwh; verbruik nacht 2074 Kwh, dubbeltariefteller, rekening via mail, betalen met domiciliering en semi vast tarief. Totaal per jaar 975.31 €

Met zonnepanelen : verbruik 0 Kwh ; omvormer 5 Kw, voor de rest zelfde parameters tarief 509.24 €

Winst door zonnepanelen 466.07 €  investering 9562.43 € terugverdientijd = 20 jaar na die periode zijn de panelen versleten.

Bedankt regering.

Robert CLAEYS
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
3 jaren geleden

Opdat België de jaarlijkse zware boetes op het teveel aan CO-uitstoot zou kunnen ontlopen, werden subsidies voorzien bij de kostlijke (bv. 26.000 Euro voor 5Kwp) installatie van zonnepanelen.  

Door de onoverzichtelijkheid (met als hoofdspeler de toenmalige spin Electrabel - nu eigendom van het Franse Suez) in de energiesector, werd de hete aardappel omtrent het bepalen van de omvang van de subsidie vlot doorgespeeld onder de politici.  Uiteindelijk werd Mevr. Van den Bossche de uitverkorene (?), tot het bepalen van de subsidiebedragen - achteraf gebleken te ruim, wellicht uitgaande van de dreigende boetes (wellicht zeer groot). 

Het is opmerkelijk dat het belang van de totale electriciteitproductie uitgaande van industriële investeringen - waarbij het leeuwenaandeel van de Katoennatie komt - dermate groot is, dat de opbrengst van de particuliere investeringen daar tegen over een  een peulschil zijn.  Ook bijzonder is dat de industriële productie ruim hun eigen verbruik overschrijdt. Dus is het zuiver een vergoed afzetproduct in tegenstelling tot het particuliere gebeuren waar de overschot tov het verbruik volledig gratis naar het net vloeit.  

Een duidelijke evaluatie (= de kracht van de verandering?!? ) van deze situatie, door de politici naar de burger (onze naam vóór de verkiezingen), kan mogelijk leiden tot een eerlijke opvang van een mis-match of mis-gok - gelet op de toen en nu nog heersende onduidelijkheid ivm 's lands energiebeheer.

De Witte Ridder
0 thumb_up 1 comment Architect
3 jaren geleden

De particulier is zoals dikwijls in dit land het geval is, kop van jut en de melkkoe van dienst.

De ware reden waarom de groene stroomcertificaten op den duur onbetaalbaar werden, ligt niet aan de brave huisvader met zijn installaties tot maximaal 10 Kw, die op jaarbasis normaliter het eigen verbruik dekken, maar aan de vele bedrijven die Mega zonnepaneel-installaties op hun grote platte daken plaatsten en de groene stroomcertificaten aan dezelfde voorwaarden toegekend kregen als de particulier.

Voor deze bedrijven was de investering verwaarloosbaar, want door dezelfde voorwaarden als de particulieren toegekend te krijgen, werd hun investering op enkele jaren terugbetaald en wat ze er daarna voor krijgen is dus 100% pure winst. Zakelijk gezien was dit dus een zéér rendabele oplossing.

Het zijn ook niet de privatieve installaties die op het stroomnet problemen veroorzaken maar tevens de Mega-installaties die grote hoeveelheden op het net plaatsen waardoor de stroomverdeling met momenten in de problemen komt.

Vandaar stel ik mij dus de vraag waarom de brave goedburgerlijke huisvader voor de kosten mag opdraaien terwijl het probleem duidelijk niet door hem veroorzaakt werd. Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid omdat vele kleintjes één groot bedrag maken.

Backkri
0 thumb_up 1 comment
3 jaren geleden

Paniekvoetbal...

Het feit dat je moet betalen voor het gebruik van het net, tot daar aan toe.  Al is het voer voor discussie of dit zomaar kan bepaald worden nadat je de investering gedaan hebt, of dat de grote vissen buiten schot blijven en enkel de kleine garnalen een relatief gezien buitensporig bedrag moeten betalen.  

Maar wat echt bizar is, is dat de enige manier om correct het tarief te berekenen (slimme teller, of bij gebrek hieraan de groene stroom teller die je elke keer moet doorgeven om een certificaat te krijgen) links blijven liggen.  

Als alternatief wordt er dan gekozen voor allerlei 'scheve' berekeningsmethoden, zoals vermogen van je omvormer of capaciteit van je aansluiting (zelf heb ik een (overbodig) redelijk zware aansluiting, keuze van de vorige eigenaar maar gebruik hier maar een fractie van).  Dus vanaf nu krijg je sowieso wekelijks een snelheidsboete als je een zware motor in je auto hebt, word je gasverbruik berekend volgens de doormeter van je buizen of het aantal radiatoren in huis en je internetabonnement volgt het aantal meter netwerkkabel in je living.

Kafka.

Fonsy
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
3 jaren geleden

Een echte schande,maar laat ons kalm blijven. Er rest ons niets anders dan uit te zien naar volledige autonomie. De mogelijkheden blijven zich constand uitbreiden. Zonnepanelen blijken reeds voorbij gestreefd te zijn. Er is nu de Nano-antenne van Zeronaut. Je hebt er geen dak of opslagplaats voor nodig. Een terras of tuintje is genoeg. Het werkt zelfs op het minste beetje licht en dat hoeft nog niet eens zonlicht te zijn. De maatschappijen zullen dan stilaan gaan weten dat ze in eigen vlees aan het snijden zijn. Kijk alvast goed om je heen en laat je niet ontmoedigen door die lafaards van maatschappijen en regeringen. We komen hier uiteindelijk als winnaars uit,daar ben ik rotsvast van overtuigd.

Roland Contreras
1 thumb_up 20 comment Verbouwer
3 jaren geleden

Als men iets verder kijkt naar de toekomst is de kans groot dat de energiecaptatie van de zon heel gedecentraliseerd zal moeten gebeuren omdat de densiteit van de zonnestraling heel laag is. Men zal de zonnepanelenbezitters dus nodig hebben om de captatie te doen. Bij overproductie zal dan op een centrale manier de elektriciteit omgezet moeten worden tot iets dat stokkeerbaar is, bvb. waterstofgas om te gebruiken op momenten wanneer de zon niet schijnt, s'nachts of op (grijze) dagen in de winter. Het elektriciteitsnet zal een gans andere functie krijgen maar zal zeker heel nodig blijven in onze regio. Dat heeft natuurlijk zijn prijs, maar die zou toch redelijk moeten blijven in relatie tot de hoeveelheid energie die er langs getransporteerd wordt. Volledig lokaal onafhankelijk worden van het net via batterijopslag lijkt heel duur te worden omdat de winterproductie van zonnepanelen slechts 1/6 de bedraagt van de zomerpiekproductie.

1 2 3 4 5 6 · Volgende

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?