Livios: Bouwen aan morgen


Onderhoud zonneboiler Belisol

Onderhoud zonneboiler Belisol

KrHo
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 5 maanden geleden

Sinds 2013 hebben wij een zonneboiler installatie van Belisol in gebruik, type Ecosol. Deze bestaat uit 3 collectoren en een boiler van 300L met 3 kringen: de zonnecollectoren, een elektrische weerstand en een kring via de CV-ketel. 

Zodra de overheid de subsidies voor de installatie van zonneboiler afschafte, heeft Belisol deze activiteit ook meteen afgestoten, waardoor wij nu dus zonder enige support zitten. Kan iemand uit het forum mij een vakman aanraden die deze Belisol systemen kent?

Concreet heb ik 3 vragen:

1) de installatie heeft nog nooit een onderhoud gekregen. Nu, ik meen mij te herinneren dat de boiler is uitgerust met een titanium anode, en dat deze geen onderhoud/vervanging vergt. Klopt dit?

2) de boiler is voortdurend aan het naverwarmen via de elektrische weerstand, waardoor wij (ondanks onze pv-installatie) ook nog een behoorlijk hoge elektriciteitsfactuur hebben. De naverwarming gebeurt nooit via de CV-ketel. Kan dit programmatorisch aangepast worden, of kan de elektrische weerstand eenvoudigweg afgeschakeld worden waardoor het systeem “geforceerd” wordt om de CV-naverwarming te gebruiken?

3) indien ik simpelweg de stekker van het zonneboiler systeem zou uittrekken, ga ik dan nog steeds sanitair warm water hebben, of “weet” de CV-ketel dan niet dat hij de boiler vh zonnecollectorsysteem moet opwarmen?

Ik woon in de regio Leuven-Tienen  

Alvast bedankt voor jullie reacties. 

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Hugo C.
194 thumb_up 996 comment Bouwer
5 maanden geleden

Het principe van de zonneboiler is op enkele details na identiek voor de meeste merken. Dus contacteer iemand die zonneboilers installeert (vaillant installateur bv).

Wat betreft de bijverwarming, als het warm water dreigt op te geraken of onvoldoende warm is,  zal men indien eenvoudig uit te voeren, steeds de cv-ketel nemen omdat dit de goedkoopste energiebron is voor bij te verwarmen. Gewoonlijk zal men enkel in de koude periode van oktober tot april moeten bijverwarmen, maar dan staat de cv-ketel en de verwarming in huis toch aan.

Elektrisch bijverwarmen wordt al eens gedaan omdat het heel eenvoudig te implementeren is. Maar zoals u zelf ondervindt kan dit een ernstige impact op de elektriciteitsfactuur hebben.

Wat het onderhoud betreft: hetgeen er toch jaarlijks eens moet gebeuren is het reinigen van de collectoren, het peil en de kwaliteit van de vloeistof nazien en bij een gesloten systeem de voordruk van het expansievat.

In de veronderstelling dat de cv-ketel correct is aangesloten op de bijverwarming van de boiler (foto's installatie?) is het in feite het besturingssysteem van de cv-ketel die beslist wanneer bij te verwarmen. Daartoe zal een temperatuurssonde op de boiler geplaatst worden op +- 1/4 van de top.

Een tijdsvenster bepaalt al wanneer u het opportuun acht dat de cv-ketel bijverwarmt (bv niet tussen 00u00 en 06u00, in de weekdagen niet tussen 08u00 en 17u00 omdat er toch niemand thuis is). Stel de boilertemperatuur daar in op de laagst mogelijke comfortabele temperatuur van sanitair warm water bv 45°. Uw cv-ketel zal er dan voor zorgen dat u altijd over warm water zal beschikken maar zal er steeds over waken dat de zonnecollectoren een maximale inbreng hebben.

De elektrische bijverwarming mag u uitschakelen, als de bijverwarming van de cv-ketel correct werkt. In deze periode van het jaar zal het weinig effect hebben als u de zonneboiler uitschakelt. Maar opgelet: het regelsysteem van de zonneboiler kan ook voor de elektrische bijverwarming zorgen en dan hebt u niets als u het geheel uitschakelt.

Lara596
6 thumb_up 41 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Een onderhoud van de zonneboiler is niet verplicht maar wel aangeraden. Aangezien je de zonneboielr combineert met een cv-ketel, kan je het onderhoud ervan misschien koppelen aan de verplichte keuring van de cv-installatie. 2 vliegen in 1 klap... Hier vind je alvast wat info: https://www.zonneboiler.be/onderhoud-zonneboiler 

KrHo
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
5 maanden geleden

Zoals in de tekst staat: Belisol Ecosol. Of zoekt u nog andere info?

Hugo C.
194 thumb_up 996 comment Bouwer
5 maanden geleden

Zoals in de tekst staat: Belisol Ecosol. Of zoekt u nog andere info?

 Foto's van de zonneboilerinstallatie zouden heel wat kunnen opklaren hoe alles in elkaar is geknutseld. Foto van de zonnecollectoren, de boiler, de koppeling boiler cv-ketel, regelsysteem...


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?