Livios: Bouwen aan morgen


Eindfactuur electriciteit igv zonnepanelen?

Eindfactuur electriciteit igv zonnepanelen?

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 7 maanden geleden

Heb zelf zonnepanelen die in juli geplaatst werden, kan dus nog geen evaluatie maken , heb echter vragen bij de datum waarop mijn eindfactuur gaat komen! Opbrengst is fantastisch geweest, maar als ik mijn eindfactuur ergens tussen oktober en december ga krijgen, kan ik niet maximaal gebruik maken van de opgespaarde kWh die ik in het net geinjecteerd heb !! Dus vraag aan degene die al jaren een pv installatie hebben, welk is de beste maand om je eindfactuur te laten opstellen? ik vermoed ergens in april, mei?? dan heb ik heel de winter mijn overschot kunnen opgebruiken, of zijn er andere argumenten?

Graag advies van de kenners

mvg

&ré

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
455 thumb_up 2033 comment Andere particulier
7 maanden geleden

April mei is idd het “beste” doch je hebt daarin normaliter niet veel te kiezen.  Je volgende afrekening komt 1 jaar na de vorige.  k Denk dat dit bij alle leveranciers zo is.

Je kan je afrekening vervroegen door van leverancier te veranderen.

Als je een dubbele teller hebt worden beide tellers apart bekeken.

Hugo C.
208 thumb_up 1094 comment Bouwer
7 maanden geleden

Ik heb zelf geen zonnepanelen, maar als ik mij goed herinner  zal de aan het net geleverde energie tot  gevolg hebben dat uw teller terugdraait tot aan "0" verbruik. Alle meerdere energie wordt gratis geleverd. Dwz u moet eerst een verbruik opbouwen vooraleer de teller terug kan draaien indien u aan het net levert.

Dus als ik het goed voor hebt zal u de voorbije zomer veel elektriciteit gratis geleverd hebben aan het net, zal u deze winter nagenoeg  uw verbruik nog moeten betalen en is het pas de volgende zomer dat  uw teller het verbruik van de voorbije winter zal kunnen neutraliseren.

Het ogenblik van meteropname en facturatie  heeft enkel tot gevolg dat een deel van de opgewekte energie pas bij de volgende facturatieperiode zal verrekend worden (mogelijks terugbetaling). Indien de facturatie direct na de winter gebeurt zal u nog moeten bijbetalen, gebeurt de facturatie na de zomer volgend jaar dan zal uw zonne-energie 2019 daar in verrekend zitten.

Kris M
455 thumb_up 2033 comment Andere particulier
7 maanden geleden

De analoge meters draaien wel degelijk negatief terug.  Als bij de meteropname de tellerstand lager is dan bij de vorige meteropname wordt de tellerstand van de vorige meteropname vastgeklikt met 0kWh verbruik doch de negatieve kWhen ben je wel kwijt.  Bv tellerstand 2018 2.000 kWh.  Tellerstand 2019 1.800 kWh.  Afrekening op 2.000 kWh en die 200 kWh “negatief” ben je kwijt want voor 2020 is de “vorige” tellerstand 2.000 kWh en niet 1.800 kWh.

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Ik dacht dat je de periode van meteropname wel kon veranderen!! Niet alleen door van leverancier te veranderen, maar gewoon door zelf een eindafrekening te vragen! Trouwens mochten ze weigeren haal ik het argument van andere leverancier aan; Ofwel behouden ze mij, ofwel verander ik, keuze is snel gemaakt!

Las net in de krant, naar aanleiding van het zogenaamd kwistig verbruik bij eindejaar, dat de maatschappij één maand vroeger komt ( voor degene die een factuur rond maart/april krijgen) om de surplus electriciteit te verliezen!! De klager zag zich zo 133kWh door de neus geboord!!

We zullen zien, hou op de hoogte

bnedankt om mee te denken

&ré

Technoman
13 thumb_up 105 comment Verbouwer
7 maanden geleden

Hij draait verder dan nul!! beginverbruik (tellerstand) was bvb: 123456  na 6 maand, 122111, dus een overschot van 1345 kWh, die ga ik nu opgebruiken tot mijn meter terg pop 123456 staat, dus nul verbruik , maar wel nog prosumenten toeslag! Jammer dat we niet zelf kunnen bepalen wanneer eindfactuur mag komen -:) En van terugbetaling, vergeet het, teller komt op nul, alles eronder is gratis voor de leverancier!!

Daar wringt het schoentje, mochten we een vergoeding krijgen om de aan hen geleverde electriciteit, had ik nog begrip; Nu moet je de tellerstanden heel goed in het oog houden!

mvg

&ré

Kris M
455 thumb_up 2033 comment Andere particulier
7 maanden geleden

Ik dacht dat je de periode van meteropname wel kon veranderen!! Niet alleen door van leverancier te veranderen, maar gewoon door zelf een eindafrekening te vragen! Trouwens mochten ze weigeren haal ik het argument van andere leverancier aan; Ofwel behouden ze mij, ofwel verander ik, keuze is snel gemaakt.

De periode van meteropname wordt bepaald door de distributiebeheerder (bv Eandis) en die werken met een vaste planning.  Het ene jaar komen ze langs, het jaar erop mag je t zelf doorgeven.   De afrekening volgt een aantal weken later.  De energieleverancier kan dit niet wijzigen.  

Laforce Erwin
41 thumb_up 177 comment Bouwer
7 maanden geleden

Het heeft inderdaad geen zin om van leverancier te veranderen, Die krijgt immers de meetgegevens doorgestuurd door de opnemers van Eandis. Normaal wordt uw meter rond dezelfde periode van het jaar opgenomen, maar zelfs dat is niet zeker. Als Eandis plots uw meter komt vervangen in het midden van het meetjaar, krijg je een factuur en ben je al uw opgebouwde tegoed gewoon kwijt. Eandis is gewoon oppermachtig en je kan er als consument niets tegen beginnen.

leiepisser
1 thumb_up 29 comment Bouwer
6 maanden geleden

Schering en inslag in Vlaanderen: meteropnemer niet binnenlaten en zelf vervalste meterstanden doorsturen. Omdat het kàn...

En ondertussen overal gaan staan mekkeren over het prosumententarief en nog liever een elektrisch vuurtje aanzetten vanachter in de tuin dan 1 kWh "te veel" op het net te steken.

1 2 · Volgende

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?