Livios: Bouwen aan morgen


Combineren van overschot aan zonne-energie met warmwaterproductie door stookolieCV

Combineren van overschot aan zonne-energie met warmwaterproductie door stookolieCV

JosPTroot
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Zonnepanelen - zonneboiler en warmtepompen · 3 maanden geleden

Omdat onze kinderen ondertussen zelfstandig zijn gaan wonen produceren we met onze zonnepanelen bijna 1/3 meer elektriciteitsenergie dan dat we verbruiken. 
Een eenvoudige oplossing zou zijn om ons stookolieverbruik te verminderen door een elektrische boiler te installeren en in de zomermaanden de CV-ketel volledig uit te schakelen. Maar op bepaalde dagen in de winter (zonnige vorstdagen bv.) wordt er ook meer dan genoeg elektriciteit geproduceerd. Bestaan er 'slimme' systemen om de elektrische boilier dan in te schakelen of om het water van de CV-ketel voor te verwarmen?

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Technoman
13 thumb_up 107 comment Verbouwer
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen
Misschien een deel van de panelen uitschakelen? Is er in de bestaande boiler geen mogelijkheid om een weerstand te installeren? Een grotere ( tweede) boiler installeren, werkt als buffervat, en verhoog de temperatuur van het water, een thermostaat controleert de temperatuur van de eerste boiler (bvb 150l) is de temperatuur bereikt, schakelt de thermostaat de tweede boiler in Een relais bewaakt de productie van zonnespanning, als er spanning is gaat deze de sww installaties omschakelen, anders gewone netspanning. Zeer goed te realiseren T;
Flir
1 thumb_up 29 comment Andere professioneel
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Omgekeerd alvast wel: sww wordt voorverwarmd door CV ketel en in een aparte elektrisch voorraadvat op temperatuur gebracht door je extra electriciteit  

JosPTroot
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Een gedeelte van de zonnepanelen uitschakelen betekent ook dat we met een nutteloze investering blijven zitten. Nu verwarmen we ons water via een in de CV-ketel ingebouwde boiler. Ik ben al blij te horen dat er een relais bestaat die kan meten wanneer de elektrische boiler best op zonne-energie overschakelt.

Technoman
13 thumb_up 107 comment Verbouwer
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen
Welke configuratie heb er er momenteel op liggen. Je zou een lichtere omvormer kunnen plaatsen en zo de prosumententaks verkleinen, let wel ik spreek van een tweede hands omvormer, mensen die het omgekeerde hebben gedaan. Twee parameters te checken; Is de temperatuur van de boiler lager dan de ingestelde, EN is er productie van zonneenergie? Een is een gewone thermostaat, andere is een relais ( in serie) die aantrekt als de geleverde spanning van de PV installatie minstens 240V is, uiteraard er voor zorgen dat die niet gaat "klappere," omdat er kortstondig geen zon is! T.
Hugo C.
233 thumb_up 1185 comment Bouwer
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Aangezien u denkt aan een nieuwe elektrische boiler zou u volgende configuratie kunnen realiseren.

Een zonneboiler met 2 opwarmingsspiralen: één bovenaan de boiler en één onderaan de boiler. De boiler heeft ook de mogelijkheid om  onderaan een elektrische weerstand in te bouwen.

Uw cv ketel zal in eerste instantie volgens een ingesteld dagprogramma met de bovenste spriaal  een kleine voorraad water opwarmen bovenaan de boiler  op een zo laag  mogelijke comforttemperatuur Bij stroomoverschot wordt de elektrische weerstand ingeschakeld en zal het water in de boiler opwarmen (warm water stijgt naar boven). 

Bij behoefte van grote hoeveelheden warm water kan u de cv-ketel ook via de onderste spiraal de boiler opwarmen.

Probleem zal zijn om een regelsysteem te vinden die dat allemaal automatisch doet. De  elektrische opwarming  moet ook vloeiend regelbaar zijn  zodat u ten alle tijde alle overschot  aan elektriciteit kan omzetten in warm water. U moet ook vermijden dat er dure elektriciteit geleverd moet worden  terwijl de boiler oipwarmt.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?