15 thumb_up
115 comment
Verbouwer
4 weken geleden
Ook ik wil bevestigen dat D-ventilatie met warmterecuperatie een "must" is als je een totaalrnovatie doet. Je gaat dit positief en onmiddellijk op je energieverbruik warmte ondervinden. Tip: zet in uw keuken dan een recirculatiedampkap i.p.v. een normale dampkap die alle warmte naar buiten duwt.
Betreft je verwarming, van stookolie naar ... en jebt geen gas en zal in de toekomst waarschijnlijk geen warmtenet krijgen.
Je hebt dan toekomstgericht in feite maar 2 mogelijkheden: ofwel
1. luchtverwarming met een (1 of meerdere kleine) Lucht/Lucht warmtepomp en dan heb je geen extra kosten aan je vloeren. En dit is nog vrij goedkoop ook nog zowel in installatie als in verbruik. Nadeel is dat het comfort iets minder is omdat koude en warme lucht zich niet goed mengen en omdat je in feit de massa niet opwarmt. Het zou kunnen dat de t° in alle ruimtes niet gelijk is, maar dit kan je compenseren met je D-ventilatie.
2. Zeer lage t° verwarming (max. 35°C) vloer/muur verwarming gecombineerd met een Lucht/water warmtepomp. Dit zal je het meeste comfort geven, is iets duurder in aankoop dan stookolie condensatieketel, maar is veel goedkoper in verbruik en onderhoud. Normaal heb je hier helemaal geen onderhoud aan en na 20 jaar (als je niet de duurste warmtepomp neemt) komt het uiteindelijk aan dezelfde prijs als een gas- of stookolie gestookte condensatieketel zelfs metde dure elektriciteitsprijs. Ook zou je kunnen occasioneel warm water maken met deze installatie, warom occasioneel? Omdat je goedkoper SWW kan maken met een Zonneboiler/buffer systeem en het is in ieder geval goedkoper dan een elektrische boiler.
Aanmaak SWW:
De beste ervaring heb ik met een zonnebuffer systeem. Dit verschilt met de zonneboiler omdat er geen SWW water onder druk verwarmt wordt, maar dat drukloos dood water in een buffervat wordt verwarmd. Een goed geïsoleerde buffer is daarbij goedkoper dan een goed geïsoleerd boiler(druk)vat. Ook kan je met een buffer meer energie opslaan omdat je deze kan dimensioneren naar 500 à 1000 liter of meer. In het buffervat moet je wel 3 warmtewisselaars voorzien.
1. voor het SWW water laten door te stromen (doorstroom opwarming, nooit geen last van legionella), je kan naverwarmen door hier verder een electronisch moduleerbare elektrische doorstromer op aan te sluiten (je haalt het maximum zonne energie uit je buffer), of kan je het vat verwarmen (als dit niet groter is dan 800 l) met de warmtepomp (deze oplossing vermindert wel uw dekkingsgraad zonnebuffer richting 60%).
2. voor uw vloerverwarming te voeden en daarna na te verwarmen met de Warmtepomp
3. voor uw drukcircuit naar uw collectoren om uw buffer met zonnewarmte te vullen. Deze 3de warmtewisselaar is niet nodig als een leegloopsysteem (goedkoper) neemt omdat je dan geen druk in de leidingen nodig hebt.
Normaal haal je hiermee ongeveer tussen 60% en 80% van je SWW behoefte en je kan een klein deel van je vloerverwarming hier ook mee voeden, afhankelijk van de inhoud (= energiestokkage) van uw buffer.
In ieder geval raadt ik je aan eerst een warmtebehoeftestudie te maken van je woning en dan goed te kijken naar welke lange termijn oplossingen voor jou het beste zijn. Hou er in ieder geval rekening mee dat na 2030 het nog moeilijk zal zijn om nog met koolstofverbranding (CO2) te werken. Een speksteenkachel zal ook moeilijk worden omdat deze de grootste producent is van fijn stof onder de kacheltypes (800 tot 1000 keer meer dan een pelletkachel). Daarom voorzie nu bij deze renovatie een systeem(en) waarmee je later je volledige warmtebehoefte en SWW mee kan dekken.