Livios: Bouwen aan morgen


Electrische accumulatoren rechtstreeks aansluiten op zonnepanelen?

Electrische accumulatoren rechtstreeks aansluiten op zonnepanelen?

Paul WINDEY
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Verwarmingstechnieken · 1 jaar geleden

Wij hebben een behoorlijk geïsoleerd buitenverblijf in Frankrijk dat niet is aangesloten op het electriciteitsnet. We hebben een pelletkachel die ook sanitair water kan verwarmen.
We verblijven er regelmatig tijdens de weekends.
Vooral in de winter duurt het een tijdje vooraleer het huis ‘gezellig warm’ is, en in de zomer moeten we de kachel aanzetten om warm water te hebben….
Ik heb nog een paar electrische accumulatoren staan en vroeg me af of het nuttig kan zijn om zonnepanelen te plaatsen en die rechtstreeks aan te sluiten (mits omvormer) op die accumulatoren.
Die zouden dan – ook al zijn we er niet – de warmte kunnen afgeven en deels ook opslaan.Als we dan toekomen in het weekend zou de koude al gebroken zijn en kunnen we s’avonds nog verwarmen met wat in de accumulatoren is opgeslagen. Bovendien zou er geen vorstschade meer te vrezen zijn.
Tijdens de zomer zouden we de zonnecellen misschien kunnen aansluiten op de waterboiler?

We hebben een groot zuidgericht dak met 30° helling. 
Zou dat een goed idee zijn?
Heeft iemand ervaring met het aansluiten van zonnepanelen op electrische accumulatoren zonder via het net te gaan?

Dank!  
Paul Windey, Mechelen

reageer Quote Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Kris M
446 thumb_up 2008 comment Andere particulier
1 jaar geleden

In de winter is er nauwelijks zon en dus ook geen zonnepaneelopbrengst om  je accumulatoren op te laden.  Een opgeladen accum is z n warmte kwijt op 24-36 uur.  Een iet of wat normaal geisoleerd huis heeft in de winter galant 50kWh warmte nodig (=15 kg pellets) terwijl je op een zonnige winterdag hoogstens 1 of enkele kWh electriciteit produceert met zonnepanelen.

Off grid electriciteit is doenbaar voor normaal comfort (koelkast op electriciteit ipv een absorbsiekoelkast op duur gas), licht, ...   Een ietwat bruikbare installatie met Tesla batterij en generatorback-up zal galant 15 tot 20k€ kosten.  Mogelijks ben je beterkoop af om aan te sluiten maar da s ook duur als je afgelegen woont in Frankrijk.

Je kan 2-3 extra Tesla batterijen plaatsen (8k€ t stuk) en een grote windmolen als het mag (10-30k€).  Je ziet dat eea dus niet realistisch is.

Voor t warm water in de zomer kan je een zonnecollector plaatsen.  Ook die heeft (een beetje) electriciteit nodig.

De kilte uit een stenen huis jagen duurt inderdaad een dag.  Als je (off-grid)electriciteit hebt (en GSM-ontvangst) kan je de pelletkachel op afstand aanschakelen (als uw model dat kan)

FiliVant
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Wanneer je een zonnepaneel, of een aantal ervan in serie geschakeld, rechtstreeks zonder omvormer aansluit op een elektrische radiator van pakweg 2000 watt, dan ga je daarmee zeker warmte genereren, ook in de winter. Maar hoeveel is niet eenvoudig te berekenen, zelfs niet gemiddeld. Het equivalent schema en het rendement van een installatie bevat heel wat parameters, waarvan enkele interactief zijn. Bijvoorbeeld: wanneer bij 10 in serie geschakelde panelen één ervan schaduw of stof ondervindt dan beïnvloedt dat de werking van de 9 andere.  Naar mijn aanvoelen zal de kosten-batenanalyse nadelig uitvallen voor het beoogde doel (vorstvrij houden in de winter o.a.) maar het idee lijkt mij wel een masterscriptie met proefopstelling voor een ingenieursstudent waard.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?