Livios: Bouwen aan morgen


Combinatie vloerverwarming en klassieke radiatoren

Combinatie vloerverwarming en klassieke radiatoren

gvg
0 thumb_up 7 comment Verbouwer
#Verwarmingstechnieken · 5 maanden geleden

Wij hebben al bijna 20 jaar gewone radiatoren op een mazoutbrander die water warmt tot 80 graden als er warmte gevraagd wordt. Nu gaan we de voer opbreken en isoleren en ik dacht van de gelegenheid gebruik te maken om ook gelijk maar vloerverwarming te plaatsen maar liefst aangesloten op mijn huidige mazoutbrander. Dat gaat naar het schijnt met een thermostaat en 3-weg kraan die het te warme water van 80 graden gaat mengen met de retour. Maar ik vind het raar dat 2 systemen die zich verschillend gedragen (de ene kort vollen bak warmte, de andere eerder continu een beetje warmte) op dezelfde regeling kunnen worden aangesloten. De thermostaat staat in de ruimte van de vloerverwarming, stel het wordt koud, dan gaat de brander aanspring en aan iedereen warmte leveren, maar aan de vloerverwarming veel minder. Gaat het dan in de andere kamers niet te warm worden. En ook al hebben die andere kamers radiatoren met thermostatische kranen op, gaat dan de brander niet de dikwijls aan en uit springen omdat die zijn warmte niet snel genoeg naar de vloerverwarming krijgt?

De vloerverwarming ga ik wel net leggen waardoor de grotere warmtecapaciteit van de chape misschien wel als buffer werkt.

Ik heb ook al aan een alternatief gedacht, ik plaats een extra lucht water warmtepomp, enkel en alleen voor de vloerverwarming, maar dan kost mijn vloerverwarming 3 keer meer.

alvast bedankt voor het lezen

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Laforce Erwin
43 thumb_up 188 comment Bouwer
5 maanden geleden

Je zal voor de vloerverwarming een aparte regeling moeten plaatsen die de 3-weg kraan gaat gaat regelen aan de hand van de kamertemperatuur en de buitentemperatuur. De afregeling die ook afhankelijk is van de warmteverliezen is heel belangrijk en moet deskundig worden ingesteld. Een temperatuursbeveiliging die hoge temperaturen in de vloer vermijdt door de circulatiepomp van de vloerverwarming stopt is ook belangrijk.

gvg
0 thumb_up 7 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Een apparte regeling lijkt mij onmogeijk omdat die er van uit gaat dat er altijd warmte beschikbaar is om te kunnen regelen. En dat is er niet, er is enkel warmte beschikbaar als mijn klasieke CV regeling aanslaat. Een OF relatie tussen de 2 waarbij de brander aanslaat als OF de klasieke warmte vraagt OF de vloerverwarming warmte vraagt zou een oplossing bieden, maar dan vrees ik dat mijn brander bij een exclusieve vraag van de vloerverwarming constant aan en uit gaat springen.

Die extra temperetursbeveiliging die de circulatie pomt doet afslaan is een heel goed idee, dat komt er zeker (tenzij ik toch ga voor een echt aparte regeling via een extra lucht water warmtepomp)

Nick 61
109 thumb_up 636 comment Andere professioneel
5 maanden geleden

Dat je ketel op 80 graden staat doet al vermoeden dat indertijd je radiatoren slecht berekend werden meestal de ketel te groot van vermogen en de radiatoren te licht van afgifte. Dat terzijde gezegd zijnde. Je kan perfect met 2 verschillende temperaturen van ketelwater werken liefst in combinatie van een buitenvoeler. De keteltemperatuur wordt dan traploos via de buitenvoeler geregeld. Op iedere stookolieketel kan een regeling geplaatst worden voor de juiste temperatuur voor zowel de radiatoren alsook de vloerverwarming, dit kan met een kamertermostaat of afstandvoeler. Denk er wel aan dat een vloerverwarming beter op temperatuur blijft, indien je zou overwegen om een nachtverlaging door te voeren dit met een redelijke grote vertraging gaat werken zowel afkoelen alsook verwarmen 

Luc Vandamme
26 thumb_up 200 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Beste gvg,

Je zou ook kunnen kiezen om je vloerverwarming nu aan te leggen en ze nog niet te gebruiken. Je zou ze dan later kunnen gebruiken als je in een nieuw warmteaanmaaksysteem (ketel, of CO2-vrije warmteaanmaak met warmtepomp, warmtenet,...) investeert (je huidige ketel is waarschijnlijk ook al oud) die volledig aangepast is aan de nieuwe situatie.

En investeer dan ook in de juiste legafstand van je vloerverwarmingsleidingen die ofwel een Lage Temperatuur Verwarming (35°C tot 45°C) ofwel een Zeer Lage Temperatuur Verwarming (25°C tot 35°C) toelaat. Je kan je hiervoor best informeren over de voordelen bij een proffessioneel  in de sector. Dan heb je nu in ieder geval al geïnvesteerd met een visie op de toekomst.

Het enige waar je rekening moet houden bij het aanleggen van je vloerverwarming is dat je eronder isoleert en vanaf deze isolatiehoogte randisolatie in deze ruimte toepast vooraleer je de nieuwe chape (natte vloerverwarming) of de droge accumulatieplaten (bij droge vloerverwarming) legt. Dit gaat je investering echt toekomstgericht maken en je de echte mogelijkheid geven om dan ook forse besparingen te realiseren t.o.v. vandaag.

gvg
0 thumb_up 7 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Dank u voor de reacties. Het lijkt erop dat vloervewarming nat leggen slechts 20 euro/m^2 kost, dus ik ga het sowiso doen.

Randisolatie lijkt me evident, ik weet niet wat er gebruikelijk is, maar zonder randisolatie gaat er toch warmte via de muren in de grond terecht komen? Daar ga ik niet voor stoken he.

Omdertussen heb ik antwoordt gekregen van fluvius en die zeggen dat ik toch in aanmerking kom voor de warmtepomp bonus, ook al behoud ik mijn CV instalatie. Dit betekent voor mij 2 * 1500 + 1875 euro waardoor mijn warmtepomp al voor 60 % betaald is.  Dus wellicht ga ik voor die oplossing. Wel grappig, dan kan ik mijn living verwarmen: electrisch, met mazout en met hout afhankelijk van het seizoen en de vakanties. Velen zullen dat wel stom vinden, maar dat is bij mij dan gewoon historisch gegroeid.

Laforce Erwin
43 thumb_up 188 comment Bouwer
5 maanden geleden

Laat u professioneel begeleiden, volgens de reacties die u geeft, blijkt dat u niet begrepen hebt wat verwarmen met vloerverwarming en gemengde verwarmingssystemen met zich meebrengt.

veel succes hiermee.

gvg
0 thumb_up 7 comment Verbouwer
5 maanden geleden

@laforce: me professioneel laten begeleiden is inderdaad de doelstelling, maar professionals zijn meetsal biased omdat er ook een verkoop aan vasthangt. Daarom wil ik me er toch een beetje in bekwamen. Ik ga het zeker nog verder uitzoeken via google, maar kan u me alvast wat links sturen met meer achtergrond info over gemengde verwarminssystemen.

Luc Vandamme
26 thumb_up 200 comment Verbouwer
5 maanden geleden

 Het is natuurlijk een rare beslissing om met verschillende warmte aanmaak- en warmte afgifte systemen te werken. Maar als dit past als evolutie van uw investeringen naar een uiteindelijke visie om CO-vrij te worden in de komende 30 jaar, is uw beslissing wel een logische beslissing.

Als je met een warmtepomp werkt zou je best je de legafstand van je vloerverwarmingsleidingen zo dimensioneren dat je met ZLTV werkt (Zeer Lage Temperatuur Verwarming ; 25°C to 35°C). Want dit is de ideale t° voor de warmte aanmaak met een warmtepomp. Dus leidingafstanden van 7 à 10 cm.

Ook is het belangrijk om de dikte van de chape zo minimaal mogelijk te houden (4 à 5 cm) omdat de massa van iedere bijkomende cm chape, de reactietijd van het afgiftesysteem (vloerverwarming) met 10 à 15 minuten vertraagt. 

Als je kan werken met isolatieplaten onder de chape (vlakke ondergrond) is het aanleggen van de vloerverwarming een eenvoudige en goedkope klus.

Voor de rest wens ik je veel succes met je google opzoekwerk, maar hou steeds de basis (boven neergepend) als leidraad. Er zijn vele oplossingen die het gebruik van vloerverwarmig met hoge t° i.p.v. lage t° warmtepompen mogelijk maaken, maar deze types zullen u niet de verwachte besparingen opbrengen. 

Als je aan de andere kant toch zou beslissen om te gaan met een gas of stookolie condensatieketel in afwachting van de komst van een warmtenet, ben je beter om te kiezen voor leidingafstanden voor LTV (Lage Temperatuur Verwarming ; 35°C to 45°C) met leidingafstanden rond de 15 cm. Dit om een voldoende lage retour t° te bekomen zodat de warmte aanmaak met gas of stookolie nog condensatie toelaat.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?