Forum

Water in concentrische buis

BjornD
0 thumb_up 2 comment Bouwer
#Verwarming & koeling · 6 maanden geleden

Hallow

om onmiddelijk ter zake te komen we hebben van in her begin water in de buitenwand van onze concentrische buizen in een nieuwbouw.

deze buizen lopen van de brander horizontaal( met genoeg helling) met 2 bochten van 45 boven een vals plafond om vervolgens verticaal naar ons dak te lopen en vervolgens schuin in de kap door ons dak te gaan.

van het moment dat de brander in werking is gesteld werd er water op de valse plafond vast gesteld ter hoogte van bocht 2. Na het klokken werd vastgesteld dat water uit een vijs drupte. Na het oplossen werd er na 2 dagen opnieuw water vastgesteld ter hoogte van bocht 1 en opnieuw na klokken dezelde vaststelling. Na oplossen hebben we een controlegaatje gemaakt in buitenwant van de buis dit op 20cm voor dat de buizen horizontaal gaan en dit op hoogste punt van de horizontale buizen. Hier kwam opnieuw water uit. Dit gaatje word in de 2 maanden sporadisch gecontroleerd en heb ik tussen de 3a 20 glazen water( 1 glas is ongeveer 20cl)

na bellen met vaillant werd gemeld dat buizen niet goed in elkaar zaten, maar na het testen leek hier ook het probleem niet te zitten.

tot slot dachten we dat dit door regen kwam, maar na 3 dagen geen druppel te vallen heb ik nu tog terug 13 glazen water.

iemand die me kan helpen want ik ben ten einde raad.

Alle reacties

Kris M
485 thumb_up 2248 comment
6 maanden geleden

Dat is condenswater van de brander.  Dit moet naar de brander lopen alwaar het in de afloop verdwijnt.  Alle buissecties moeten hermetisch aangesloten zijn.  Dus gaatjes dicht en andere lekken dichten.  

BjornD
0 thumb_up 2 comment Bouwer
5 maanden geleden

Beste Kris M

wij dachten daar eerst ook aan, maar ik vind de hoeveelheid soms te veel om condentatie te zijn.

Kris M
485 thumb_up 2248 comment
5 maanden geleden

De verbranding van 1l stookolie of 1m3 gas resulteert in een hoeveelheid waterdamp waarvan ruwweg tot 1l water kan gecondenseerd worden. De chemische reacties kan je googelen. In deze koude dagen verstook je mogelijks 5l / 5m3 en meer per dag doch ws condenseert niet alles zodat de rookgassen nog waterdamp bevatten dat alsnog condenseert in de afvoerbuis en terug naar de ketel zou moeten lopen.  

De ultieme test: er zal geen water lopen als de ketel niet brandt:  zet m eens enkele uren af en/of kijk na of er enkel water loopt als de ketel brandt.  Je schreef zelf dat het "probleem" pas ontstond bij de start van het stookseizoen. 

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment Bouwer
5 maanden geleden

Zoals het het moet zijn Hugo C.

Een foto zou natuurlijk alle twijfel kunnen wegnemen. Water ontstaat niet spontaan uit het niets. De enige diagnose die je kan stellen is dat er rookgasafvoer, die veel waterdamp bevat, op de een of andere manier in het toevoerkanaal terechtkomt.

Dit kan zijn op het dak zelf waar de afgevoerde rookgassen direct worden aangezogen langs het toevoerkanaal, de aansluiting van de dakgarnituur op het rookgaskanaal of een lek aan een binnenste mof van het rookgasafvoerkanaal. Dus alles eens aan een streng onderzoek onderwerpen en de boosdoener zal wel tevoorschijn komen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.