Forum

Verbruik warmtepomp masser-S hoog

Mysticwizard
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
#Verwarming & koeling · 1 jaar geleden

Mijn ouders hebben reeds 10 jaar een Masser-S warmptepomp. De warmte wordt hierbij uit de grond onttrokken. Boven-, onderverdieping en water worden hierbij opgewarmd. Mijn ouders hebben terecht vragen i.v.m. het verbruik. Ze schatten dit dit voor de warmtepomp ongeveer 15.000kWh op jaarbasis zou zijn. Ik ga dit nog eens nauwkeuriger bijhouden zodat we ik dit verbruik exact weet.
Temperaturen van de verwarmde ruimtes zijn variërend: 15 - 18 - 22 - 24°C. Alles vloerverwarming.
Het water wordt via de warmtepomp opgewarmd tot 45°C, er wordt verder elektrisch verwarmd naar 60-65°C.

Hieronder heb ik verschillende gegevens ivm de warmtepomp & huis opgegeven. Is ons verbruik realistisch? 
Hebben jullie voldoende met onderstaande informatie?

Dagelijks worden maximaal 2 douches genomen. Mijn ouders wonen hier slechts met 2..

* EPC waarde huis = 53 (doorgekregen van mijn ouders, moet ik nog eens verifiëren, maar ze zijn hier redelijk zeker over).

* Masser S-systeem

 • Captatieoppervlakte : 240 m² (horizontaal net)
  Verwarmde oppervlakte: 282m²
  COP (-5°C / 35°C): 4,25
  Geïnstalleerde vermogens: 11,2kW
  Masser-factor (geen idee wat dit is) : 26,9
  Beglazing: 39m² met K = 1,1W/m²°C
  Warmteverliezen berekend op: 14.220W

Alle reacties

Kris M
476 thumb_up 2117 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Als je de warmtepomp al 10 jaar hebt dan weet je toch je jaarlijks verbruik door je tellerstand door 10 te delen en daar een schatting van't jaarlijks verbruik voor niet-verwarming (licht, toestellen etc) af te trekken.

'k Zou verwachten dat de jaarlijkse warmtebehoefte idd zo'n 15.000kWh is en dus het verbruik van de warmtepomp excl electrische bijverwarming zo'n 4.000 kWh (wat je evenveel kost aan electriciteit als 15.000 kWh gas tenzij je voldoende zonnepanelen geplaatst hebt)

Mysticwizard
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Het verbruik van 15.000kWh is het effectief electrisch verbruik dat wij schatten voor de warmtepomp... in totaal zitten mijn ouders met een electrisch verbruik van +\- 23.000kWh (veel energieverslindende lampen, grote frigo,....). Was het 4000kWh geweest had ik geen post aangemaakt :)

Nick 61
123 thumb_up 694 comment
1 jaar geleden

Aan de hand van de info zou een verbruik van 7000 a 8000 KWh aanvaardbaar zijn. 15000 KWh is dan ook zeer veel t.o.v. het geïnstalleerde vermogen. Is er altijd zo'n hoog verbruik geweest ? Vraag is natuurlijk ook hoe de vloerkringen indertijd gemaakt zijn, liggen deze op 10 cm, 15cm of verder uit elkaar? Ergens heb ik in je tekst  gelezen dat het water uit het kapatienet 45 graden heeft, gaat deze temperatuur zo de vv in of wordt deze gemengd naar een lagere temp? Het blijft natuurlijk wel heel moeilijk om een juiste mening te geven zonder de installatie te kennen.

Iceberg
16 thumb_up 175 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Verbruik lijkt mij veel te hoog!

toen wij onze woning aankochten was er een Masser systeem met elektrische weerstand en als extra elektr  accumulatieverwarming voorzien. Verlichting waren halogeenspots en de woning is aanzienlijk groter dan uw voorgestelde opp.

(5 gezinsleden)

verbruik was toen een kleine 20000kWh/jaar (zonder warmtepomp)

(wel 1 houthaard voorzien)

vraag is of de warmtepomp bij uw ouders wel effectief werkt ? En niet enkel de zogenaamde elektrische naverwarming alles opvangt tijdens evt faling warmtepomp?

is thermostaat geprogrammeerd?

Hugo C.
267 thumb_up 1327 comment
1 jaar geleden

Begrijp nog altijd niet waarom men de warmtepomp zo de hemel inprijst. In het koudste periode van het jaar dat men de meeste verwarming nodig heeft heeft de warmtepomp een cop-waarde van 2 dwz voor 1kWh elektriciteit (veelal dagtarief) ontvangt men 2kWh aan warmte. Extra komt dan nog de bijkomende directe elektrische verwarming bij strenge koude.

Bijkomend nadeel is ook de hoge werkingstemperatuur van de verwarmingsinstallatie. Met vloerverwarming zou het resultaat al beter zijn en heeft men d'office geen bijkomende temperatuurverhogende elektrische verwarming nodig. Maar dat allemaal is een kenmerk van de installaties van die fabrikant. Je zou verstelt staan hoeveel rechtszaken de voorbije 50 jaar er al geweest zijn van eigenaars die totaal ontevreden waren over de geplaatste installatie die in het geheel niet overeenstemmen met de voorgaande mooie praatjes.

Dus als je kosten wil besparen en een vlug terugverdien resultaat wil hebben, gooi de ganse installatie buiten en plaats een doodgewone condensatieketel op aardgas (voor zover die in de straat ligt).

Laforce Erwin
46 thumb_up 210 comment
1 jaar geleden

Zoals een airco in een auto, is er soms verlies van het gas waarmee het systeem gevuld is.. Bij mijn vorige auto, moest ik dat om de 2 jaar laten bijvullen. Als in uw masser systeem een kleine lek is, verwarmt het niet meer naar behoren en zal de elektrische weerstand het meeste werk doen, meer een heel hoog gebruik als gevolg. Dus de vulling van de warmtepomp laten nazien.

Alaerts guido
29 thumb_up 162 comment
1 jaar geleden

Is de firma Masser langs geweest voor eens te kijken of alles in orde is met de installatie ?  Of er misschien elders een probleem is een verlies naar de aarding mischien.

Mysticwizard
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Het warm water (boilervat 300L) wordt opgewarmd door de warmtepomp tot 45°C. Daarna met een elektrische weerstand tot 60°C. Ik ga kijken als er een programmatie gemaakt kan worden zodat deze maar opwarmt tot 50°C en periodiek eens tot 60°C i.v.m. Legionella. 

Het water voor de vloerverwarming wordt naar mijn weten enkel en alleen verwarmd door de warmtepomp zelf en niet verder via elektrische weerstanden. Of kan dit niet kloppen?

De technieker van Masser is vorig jaar langs geweest en toen was alles OK. Ik vraag na bij mijn ouders als zij weet hebben als het gas bijgevuld geweest is of niet.

Het totaaljaarverbruik bij mijn ouders is momenteel zo'n 23.000kWh. Enkele jaren geleden hebben ze het verbruik eens opgevolgd van de pomp en toen was dit 15.000kWh per jaar. Ze gaan vanaf nu opnieuw nauwkeurig bijhouden wat het exacte verbruik is van de warmtepomp zelf. Als dit verbruik effectief 15.000kWh per jaar is, nemen we alleszins opnieuw contact op met Masser om te kijken welke maatregelen genomen kunnen worden. 

Mysticwizard
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Even een andere "domme" vraag.

Als warmtebron wordt uiteraarde bodem gebruikt (captatienet 60cm onder de grond).
Warmteafgiftemedium = lucht. Wil dit dan niet zeggen dat de verdampte freon in het stralingsnet, in huis, zal gaan condenseren en zijn warmte afgeven in de verschillende ruimtes? En er geen water opgewarmd wordt als medium om dan het huis te verwarmen?

Laforce Erwin
46 thumb_up 210 comment
1 jaar geleden

Even een andere "domme" vraag.

Als warmtebron wordt uiteraarde bodem gebruikt (captatienet 60cm onder de grond).
Warmteafgiftemedium = lucht. Wil dit dan niet zeggen dat de verdampte freon in het stralingsnet, in huis, zal gaan condenseren en zijn warmte afgeven in de verschillende ruimtes? En er geen water opgewarmd wordt als medium om dan het huis te verwarmen?

Hoe kan het afgiftemedium lucht zijn als het over vloerverwarming gaat?

Er klopt iets niet in uw uitleg.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.