Forum

SWW en verwarming voor chalet

jafeco1
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
#Verwarming & koeling · 1 maand geleden

Beste, wij hebben in onze tuin een chalet van ca 250m³ die we eventueel wensen te gaan verhuren aan gasten. Afstand tussen woning en chalet is ca 50 meter, er is (nog) geen verbinding van leidingen tussen woning en chalet.

Er is een eigen, onafhankelijke elektriciteitsaansluiting met teller, geen gas in de straat en grondwater via een pomp.

Dak is ZO gericht met een hellingshoek van 30°.

Isolatie is ondermaats maar dit wordt uiteraard als eerste aangepakt.

Wat stellen jullie voor om deze chalet te voorzien van verwarming en SWW ?

Ben héél benieuwd naar jullie aanbeveligen/voorstellen.

Alle reacties

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
1 maand geleden · Bedankje ontvangen

een pelletkachel en/of een warmtepomp veel blijft er niet meer over...

een en ander hangt ook af als je de donkerste wintermaanden die ook gaat verhuren. indien niet dan kan een zonneboiler gedurende lente, zomer, herfst het warmwater bereiden. En een lucht-luchtwarmtepomp (dat laatste is ook een airco splitmodel waarmee je kan verwarmen). Of een pelletkachel. Beide zijn ongeveer even duur in de aanschaf en in het verbruik.

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
1 maand geleden

een propaantank?  wat kost dat qua investering?
allicht een veelvoud van een goedkope pelletkachel of van een lucht-lucht-warmtepomp (kost 1000 tot 1500€)

Laforce Erwin
50 thumb_up 229 comment
1 maand geleden

Het betreft geen tuinhuisje he, maar een grote chalet van 250m2.

om te verhuren aan gasten zou ik een eenvoudige verwarming voorzien, zoals gas. Een thermostaat zal wel iedereen kunnen bedienen.

De gastank kan je huren voor een prikje lees ik. Verbruik aan gas is slechts een beetje duurder dan mazout en een gasCV is goedkoper dan die op mazout.

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
1 maand geleden

@Laforce Erwin:
occasioneel verhuren aan GASTEN is niet hetzelfde als vaste huurders op jaarcontract/3jarencontract. Én de propaantank installeren én een gasketel en dan nog radiatoren: dat kan je nooit vergelijken met de kost van een pelletkachel of een lucht-lucht-warmtepomp want van die laatste kan je er 2 zetten voor de prijs van 1gasketel, en dan heb ik het nog niet de radiatoren en de vele kostelijke werkuren voor leidingen berekend. Die investering haal je er met verhuur nooit uit. Plus als er geen buitenzonnewering is kan zo'n warmtepomp 's zomers als airco dienen! Een van mijn beste vrienden heeft er ooit een gehad op de buiten, en de bediening bleek doodsimpel met een eenvoudig  afstandsbedieningske.

voor vaste bewoning is uiteraard gas een goedkope verwarmingsbron. 

jafeco1
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
1 maand geleden

Hi Erwin, dank voor meedenken. Ik had het over 250 kubieke meters. Uw advies is gebaseerd op vierkante meters ?

jafeco1
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
1 maand geleden

Dag Carl,

we denken wel een vrij constante verhuring te kunnen halen. Zou je kunnen berekenen wanneer er een kantelpunt is tussen warmtepomp of gastank met alle bijhorende technieken ? Hoe moet ik dat berekenen ?

Dank alvast

Kris M
491 thumb_up 2309 comment
1 maand geleden

Zal je in orde geraken met het vlaamse logiesdecreet ?  (Brandveiligheidsattest etc)  Zoniet zouden je investeringen wel eens niets kunnen opbrengen.  De boetes bij overtreding zijn hoog.

Charel
547 thumb_up 2468 comment
1 maand geleden

Ongeveer 100 m² oppervlakte dus en een vrijwel constante verhuring aan telkens nieuwe personen ?

Het gebruiksgemak is dan wel heel belangrijk net zoals ook het standby laten werken in afwachting van de volgende huurders.

Als je moet kiezen tussen gas en pellets is het weliswaar kiezen tussen cholera en de pest want beiden fossiel, maar gas lijkt mij in dit geval dan toch wel het meest aangewezen.

Ik weet niet hoe het met het isolatiepeil zit van die bungalow en of dat zo nodig nog gemakkelijk te verbeteren is, maar ik zou dan toch sterk overwegen om elektriciteit als energiebron te gebruiken, eventueel met een warmtepomp

Carl Vandecasteele
27 thumb_up 291 comment Verbouwer
1 maand geleden

jafeco1,
we zijn het hier allemaal wel eens dat de isolatie serieus moet aangepakt worden. en de regel "Trias energetica" zegt eigenlijk dit eerst in orde te brengen vooraleer je je zelfs maar een gedachte geeft aan verwarmingssystemen. Want eigenlijk hangt alles daarvan af!!!
bvb in een passiefhuis wordt vooral geinvesteerd in isolatie en wordt daarmee de verwarmingsnood zo enorm teruggedrongen dat er nog nauwelijks in verwarmingssysteem moet geïnvesteerd worden.

En ik weet dat het meestal behoorlijk fout gaat met dit isolatieniveau als men van meet af aan een groot % budget reserveert voor de verwarmingsinstallatie. Zoals gezegd kosten pelletkachels en luchtluchtwarmtepompen zó weinig dat je best volledig inzet op isolatie en de buitenzonnewering niet vergeet (screens of rolluiken).
bij nieuwbouw ligt dat anders: het verplichte isolatieniveau is al behoorlijk. die isolatiewaarden zou men eigenlijk ook bij na-isolatie moeten nastreven. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.