Forum

Schouwrenovatie appartement

andreaske
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
#Verwarming & koeling · 1 jaar geleden

Dag, 

Op onze schouw zijn 3 dezelfde gesloten niet-condenserende gasketels C42 – Buderus 24kW met afzonderlijke boilers 120 L geplaatst.

Schouw CLV Bemal betonblokken RGA-kanaal (100 x 200 mm) en LVT-kanaal (215 x 200 mm).

Voorstel: 

Rookafvoer bij 2 onderburen blijft behouden in RGA-kanaal (100 x 200 mm).

-        In LVT-kanaal (215 x 200 mm) lengte 15 meter enkelwandige of concentrische buis plaatsen van RVS inox 316L of PPS-buis?

-        Ik sluit op 3e verdiep aan met condenserende gasketel.

-        Onderburen willen, gezien hun ouderdom, slechts aansluiten wanneer hun huidige gasketel defect is.

-        Is dit een correcte mogelijkheid?

-        Moeten het dezelfde gasketels ivm merk, vermogen en prijs (zie goedkope of duurdere) zijn?

Het is onbegrijpelijk dat er geen gesloten niet-condenserende C42 gasketel nog te verkrijgen is gezien de vele problemen met schouwaanpassingen in appartementen waar een niet gesloten gasketel meestal niet kan geplaatst worden.

Alle reacties

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
1 jaar geleden

Ik  dacht dat Vaillant nog een niet condenserende gaswandketel aanbiedt , de atmotec.

De ketels op een gemeenschappelijk rookgaskanaal mogen van verschillende merken en vermogen zijn, indien iedereen van de bewoners akkoord is dat jij een enkelwandige pp of inox buis in het rookgaskanaal aanbrengt voor jou condenserende ketel is op zich dan geen probleem maar wanneer je 2 onderwonende ook een condenserende ketel wensen te plaatsen op dezelfde manier, hou er dan nu rekening mee dat ook zij een pp of inox rookgasbuis kunnen steken, je haalt aan in je vraagstelling dat er een rookgaskanaal van 100 x 200 is, het zal praktisch onmogelijk zijn om daar 3 x 80 mm in te krijgen. 

Alaerts guido
29 thumb_up 162 comment
1 jaar geleden

Sorry 1stekeer oneens

Sorry Nick maar ik ben er van overtuigd dat een tubage in een gemeenschapelijke schoorsteen niet mag. wel kan dat de 3 toestellen induvidueel in inox tubage worden aangesloten in een schacht. er zijn nog oplossingen maar daarvoor contacteerd U best Poujoulat info@poujoulat.be. of een andere schoorsteen fabrikant.

Dat de andere bewoners niet mee doen is begrijpelijk maar kortzichtig, stel dat vraagsteller andreaske een niet condenserend toestel zet dan kunnen de andere bewoners later geen condenserend toestel plaatsen. En mischien zijn niet condenserende toestellen dan niet meer verkrijgbaar. Als de twee andere dan sammen beslissen om hun toestel te plaatsen dan moet andreaske volgens mij zijn toestel mee vervangen ( altijd miserie ). Laat alles op papier zetten dat de onder buren dan voor de kosten tegemoed komen. Mondelinge overeenkomsten lijden tot miserie 

Guido Alaerts

Hugo C.
299 thumb_up 1729 comment
1 jaar geleden

Aangezien je op de 3de (hoogste) verdieping woont, kan je niet direct boven de cv ketel een gat boren diameter 130mm naar buiten en de standaard rookgasafvoer op het plat dak plaatsen?

andreaske
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
1 jaar geleden

Sorry, waarschijnlijk onduidelijk geweest.

Ik wil een buis (dus 15 meter) laten steken in het LVT-kanaal (215 x 200 mm) in inox, PPS of concentrisch ??? voor de 3 appartementen. Op deze buis wil ik nu op de 3e verdieping aansluiten met een condenserende ketel. Op deze manier moeten de 2 onderburen enkel delen in de kosten voor het leveren en plaatsen van de buis en sluiten zij met een condenserende ketel pas aan wanneer deze defect is. Zij blijven aangesloten op het RGA-kanaal (100 x 200 mm) met hun gesloten C42 niet-condenserende ketels. Het is niet de bedoeling om 3 aparte buizen te steken in dit kanaal en ook niet in het LVT-kanaal. 

Indien zij ook niet willen investeren in een buis van 15 meter omdat er breekwerk in hun appartementen  aan te pas komt, kan ik dan alleen op het LVT-kanaal (215 x 200 mm)aansluiten met een buis van 6 meter ( vanaf 3e verdiep tot de top van het dak)?

Voor Hugo: Boven de helft van ons appartement ( ook onze schoorsteen) bevindt zich het terras van het duplexappartement op het 4e verdiep waarover ik niet sprak omdat zij een aparte schoorsteen hebben. Dit is ook de reden waarom de lengte van de buis 15 meter bedraagt.

Hopelijk heb ik het nu duidelijker geformuleerd

Hugo C.
299 thumb_up 1729 comment
1 jaar geleden

Waarschijnlijk zal de enige haalbare oplossing zijn door zelf 6 meter concentrische buis 60/100 in het LVT-kanaal te plaatsen en bovenaan met de standaard eindstukken afwerken.

Maar leg het op de vergadering van mede-eigenaars in elk geval voor.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.