Forum

Rookgasafvoer isolatiemateriaal nat HELP!

Frekkels12
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
#Verwarming & koeling · 2 maanden geleden

Goededag, 

Ik kamp al een tijdje met het volgende probleem, het isolatiemateriaal wat om mijn rookgasafvoer heen zit is nat en wordt iedere keer opnieuw nat. Zie foto's 

Aangezien ik geen duidelijke lekkage kan ontdekken aan het dak en er geen water 'naast' de rookgasafvoer loopt kan ik vrijwel zeker uitsluiten dat het in ieder geval niet komt door regen. Hoewel de constructie van de dakafvoer wellicht meer water regen binnen laat dan normaal. Echter heb ik begrepen dat het 'normaal' is dat er wat regenwater naar binnenkomt en de rookgasafvoer hiermee om kan gaan en dit afvoert. Dus regenwater in de rookgasafvoer zou geen probleem moeten zijn. Zie foto's 

Mijn meest logische verklaring is dan dat de condens die is ontstaat in de afvoer door-de-jaren heen langzaam het isolatiemateriaal drijfnat heeft gemaakt.. En eenmaal nat, kan het slecht herstellen.  

Daarnaast is het ook zo dat de boven- en onderkant van het isolatiemateriaal niet is afgetaped. Waardoor het niet 'dicht' is. Ik heb begrepen dat hierdoor het isolatiemateriaal ook nat kan worden. Alleen begrijp ik niet waarom.

Zou het dan opgelost zijn met nieuw isolatiemateriaal? en zou het oplossen met een constructie van steenwol en dampend aluminium aan de buitenkant, afgetaped met aluminium tape aan de boven- en onderkant? 

In dat geval kan ik het oude isolatiemateriaal doorknippen zodat ik kan ook nog eens kan bekijken of er ook nog lekkage in de rookgasafvoer zit. Klopt het dat ik dat dan kan checken door de douche open te zetten en kijken wat er gebeurt?

Nog een opmerkelijkheid is dat mijn oude cv-ketel kapot is gegaan. Dit ontstond doordat de printpraat niet meer goed zijn werk deed en er meerdere sensoren kapot waren. Hierdoor werd de temperatuur in de oude cv-ketel vaker rond de 100 graden. Zou het kunnen zijn dat de rookgasafvoer hierdoor is beschadigd? 

Anyway, ik word van installeteur en bouwbedrijf van het kastje naar de muur gestuurd. De ene geeft aan.. alles vervangen, de ander zegt alleen een stuk van de afvoer.. Ik word er niet wijs van. Kan iemand mij helpen!?!?

Bedankt! 

Alle reacties

Frekkels12
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Het is inderdaad een hr-ketel, die condenseert. De isolatie zo heb ik mij laten uitleggen hoort daar omheen. 

Hugo C.
318 thumb_up 1932 comment
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Als het een condensatieketel is dan lijkt mij de dakdoorvoer niet goed te zijn. De binnenste buis voert de rookgassen (met dampen) af naar buiten. De buitenste concentrische buis voert buitenlucht aan naar de brander.  De binnenste  buis zou dus verder moeten doorsteken dan de buitenste concentrische buis om te vermijden dat de rookgassen (met veel damp) direct worden aangezogen door de gaswandketel.

En dat is nu juist wat er volgens mij gebeurt : De rookgassen met verzadigde waterdampen worden onmiddellijk terug aangezogen door de gasketel. Dit geeft niet alleen een zeer slecht rendement maar de waterdamp kondenseert en zal langs de concentrische buis naar beneden lopen. Die concentrische buis elementen wordt normaal niet waterdicht aan elkaar gekoppeld (de binnenste buis wel!) waardoor er condensatiewater zal ontsnappen.

Dus best de dakdoorvoer vervangen door een goede condensatiedakdoorvoer. Zie ook eens in de handleiding op onderstaande link. Zie ook eens na of de rookgasafvoer in zijn geheel wel voldoet en vervang desnoods de volledige rookgasafvoer.

https://www.vaillant.be/telechargements/documents/notice-installation/montagehandleiding-vlt-vga-vltvga-systemen-779515.pdf

Frekkels12
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Beste Hugo, 

Op de eerste plaats, heel erg bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie. Fijn dat je zo meedenkt. 

Als ik je goed begrijp zit er dus binnen de rookgasafvoer een tweede buis, die buis lekt druppels aan de andere buis die niet waterdicht is. Daardoor wordt het isolatiemateriaal nat. En dat kan alleen verholpen worden door rookgasafvoer te vervangen voor een goede condensatiedakdoorvoer. Der halve lijkt het of de lekkage in de bocht lijkt te zitten.. 

Wat ik nog wil proberen is om het isolatiemateriaal te vervangen. Ik vind het zelf wel lastig om te bepalen wat voor isolatiemateriaal is gebruikt. Zou rockwool met een dempende aluminiumfolie voldoen? 

Wat nog wel een goeie toevoeging bij het verhaal is, dat er boven de HR-ketel een wartme terug win-unit (WTW-unit) hangt. Deze unit gebruikt een ander kanaal om lucht van buiten naar binnen aan te zuigen. Bij het vervangen van de CV-ketel is het eerste deel van de rookgasafvoer, wat loopt door de WTW-unit wel vervangen, maar het stuk boven de de WTW-unit, waar ook de lekkage zich bevindt niet. 

Waar ik me ten slotte erg aan stoor is dat ik met verschillende installatiebedrijven contact heb opgenomen maar dat er geen deze klus wil aanpakken.. Heb je misschien een goeie tip? Omgeving Rotterdam. 

Alvast erg bedankt!

Nick 61
128 thumb_up 729 comment
2 maanden geleden

Zeg maar zou je een paar fotos  van de cv ketel zelf een willen posten, misschien dat er dan een beter advies gegeven kan worden

Frekkels12
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Ha Nick, 

Bedankt voor je reactie. Ik heb een aantal foto's gemaakt. 

Van de Ketel zelf en de WTW-unit. 

Hopelijk wordt het hiermee duidelijker! 

Bedankt! 

Hugo C.
318 thumb_up 1932 comment
2 maanden geleden

Oke, ik had mij een eenvoudiger installatie voorgesteld. Maar hier moet je vooral de rookgasafvoer naar het dak bekijken. De rookgassen hebben een lage temperatuur en bevatten veel vocht. Het rookkanaal (hier de binnenste buis) moet dus volledig waterdicht zijn (gewoonlijk uit Pe-buis met robberen afdichtingen in de moffen. Veel kans dat het rookkanaal uit metalen (aluminium?) buizen bestaat die nog op een klassieke wijze in elkaar schuiven en langs daar kan het condensatiewater lekken om vervolgens langs de niet-gebruikte concentrische buis ook naar buiten lekt. Dus ik vermoed dat u het rookgaskanaal moet vervangen door een geribte buis (verkrijgbaar aan de lopende meter) in PE, dus in 1 stuk van het dak tot de WTW-unit. Ik neem aan dat daar (WTW-unit) het condensatiewater wordt opgevangen en afgevoerd.

Frekkels12
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
2 maanden geleden

Ha Hugo, 

Wederom bedankt voor je fijne reactie, super fijn dat je zo meedenkt. Het klopt dat de rookgasafvoer bestaat uit aluminium buizen die over elkaar heen schuiven. De WTW-unit voert condensatie (maar ook regenwater) af. Ik wil eigenlijk heel graag het isolatiemateriaal open knippen (wat nu om de buizen heen zit), om goed te zien of er daadwerkelijk water drupt uit de buis tegen het materiaal aan. Maar wil dan vervolgens wel isolatiemateriaal weer terug tegen aan doen (al is het maar tijdelijk voordat het wordt vervangen). Dan heb ik in ieder geval een oorzaak, wat me wel handig lijkt. 

Volgens mij kan ik als isolatiemateriaal gewoon rockwool gebruiken met daar om heen een dampdichte aluminiumfolie en dit goed aftapen zodat het nagenoeg water/lucht dicht is. 

Ik zoek ook nog een goede professional die voor ons dit klusje wil aanpakken maar ik krijg geen installateur o.i.d. gevonden. Heb jij toevallig een goeie tip?! 

Ben zelf op dit moment gewoon heel erg bang dat er water toch verder uitlekt en hierdoor de WTW-unit en/of de ketel beschadigd raken. Maar wellicht valt het allemaal wel mee.

De combinatie WTW / ketel vind ik zelf in ieder geval echt rot systemen. Alleen maar ellende mee. Terwijl ons huis ook erg goed geisoleerd is, met andere woorden het warmte terug win idee is echt overbodig. 

Vast bedankt voor je reactie. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.