Forum

Oplossingen gezocht voor correcte betaling bij het gebruik van een gemeenschappelijke boiler in een

Bert31
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Verwarming & koeling · 11 maanden geleden

Hallo,

Misschien even de situatie schetsen... het gaat over een appartementsgebouw met beneden een winkel en 2 woongedeeltes erboven, er is voor zowel water en gas 1 meter voor het hele gebouw waardoor de waterrekening gedeeld wordt door 3 (winkel heeft enkel koud water en verwarmd elektrisch) en de gasrekening door 2 daar de woongedeeltes gebruik maken van een gemeenschappelijke cv met boiler... Nu zoek ik naar oplossingen om toch op zen minst een meer correcte verdeling te doen van de gasrekening in plaats van 50/50 zoals het nu is. Ik heb er over nagedacht om een 2de gasmeter te plaatsen en vanaf daar volledig zelf van verwarming te voorzien maar dit is een enorm prijskaartje en hierbij verlies ik ook ruimte in het appartement... kan mij iemand iets aanraden wat ik het beste zou doen en wie ik daarvoor moet contacteren... 

Alvast bedankt... Mvg

Alle reacties

Kris M
476 thumb_up 2117 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Voor de verwarming kan je calorimeters plaatsen op de radiatoren of - beter - energiemeters doch dit vereist dat elk appartement bedient wordt door één aanvoer- en één afvoerleiding:  dergelijke meters meten immers het waterdebiet vermenigvuldigt met het temperatuursverschil.  Deze energiemeters 

Voor t warm water ook privatieve watertellers (en voor t koud water ook)

Die oplossingen kosten ook wel wat geld en de aangepaste verdeelsleutels moeten opgenomen worden in een gewijzigde basisakte.

Hoeveel betaal je nu voor water en CV? 100€/maand als het oudere appartementen zijn is niet abnormaal.  

Nick 61
123 thumb_up 694 comment
11 maanden geleden

Ben je eigenaar van het gebouw of van 1 van de woningen? 

Bert31
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Merci kris voor de info al...

Ik betaalde voordien bijna 150 euro voor water en cv per maand... Ondertussen is er overal wel dubbel glas enzo geplaatst, het water is nu de grote kost niet maar van de gas val ik toch steeds omver

Door wie kan ik zo energiemeters laten plaatsen?

Alvast bedankt

Nick 61
123 thumb_up 694 comment
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Het is misschien interessant om eens de leeftijd van de bestaande ketel te controleren , indien deze een leeftijd heeft dat hij aan vervanging toe is, de optie eens bekijken om voor elke woning een kleinere aangepaste ketel te plaatsen . De netwerkbeheerder zou dan een 2de gasmeter kunnen bijplaatsen op dezelfde leiding die binnenkomt van het net. Voordeel hiervan is dat je dan zelf kan beslissen bij welke leverancier je een contract kan afsluiten voor de levering van het gas , nu moeten jullie alletwee bij dezelfde leverancier zijn voor de levering. Indien je voor energiemeters zou willen gaan moet je buur deze ook willen plaatsen anders ga je nog nergens staan . De plaatsing kan door een installateur gedaan worden.

Hugo C.
268 thumb_up 1351 comment
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Alles hangt wat af hoe de leidingen voor cv, koud en warm water precies zijn aangelegd.

In grotere gebouwen voorzag men nog al eens verticale leidingen doorheen het gebouw : een verticale leiding voor de radiatoren in de woonkamer en keuken, hetzelfde voor slaapkamers en badkamer. Voor koud en warm water paste men hetzelfde principe toe. Met dergelijke installaties kan men moeilijk overal individuele meters plaatsen. Gewoonlijk beperkte men zich tot het plaatsen van een verdeelmetertje op iedere radiator en een warm water teller (een firma komt jaarlijks de metertjes opnemen en maakt de individuele factuur op - tegen betaling). Soms ook één koudwaterteller welke dan enkel het verbruik van toilet en badkamer meet. Dit laat toe iets meer nauwkeurig te werken bij de verdeling van de kosten.

Als de cv-installatie per appartement één aansluitpunt heeft dan kan men daar een kWh-teller plaatsen. Plaatst men ook nog een kWh-teller op de warmwaterboiler, dan weet men ook de kostprijs van het sww (ongeveer 5€ voor de opwarming van één m³ water). En dat zal terug een meer nauwkeurige berekening mogelijk maken. De impact van het koudwater mag ook niet onderschat worden (ook bijna 5€/m³).

De wijze waarop men dan de kosten verdeelt is ook van belang. Gewoonlijk wordt 20 à 30% van de gasfactuur als vaste kost onder de bewoners verdeeld, het overige deels verwarming en deels sww.

Maar het zijn altijd ludieke discuties op de AV als het over dit onderwerp gaat. Vooral als de ene een duidelijk voordeel heeft en de andere goed beseft dat hij moet bijbetalen voor zijn buur.

Maar meters liegen niet, en dat is het voordeel.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.