Forum

Alle reacties

Patrico
54 thumb_up 540 comment
5 maanden geleden

Dubbele lus heeft de voorkeur. Hoger rendement en extra veiligheid als er ooit een probleem is met 1 van de lussen. 

Dominiek2
0 thumb_up 14 comment Bouwer
5 maanden geleden

Patrico,

Je hebt gelijk, je kan in geval van een probleem over schakelen van 2 naar 1 lussen, maar ik ga er van uit dat die sondes 100 jaar meegaan. In geval van zo een panne, denk ik dat je compressor zijn beste dagen gehad heeft. Want als er goed wat vuil in zo een cirquit komt, vrees ik het ergste.

Ik heb nog niet gehoord dat er iets is misgegaan met zo een sonde. De techniek wordt al meer dan 30 jaar toegepast. Ik krijg een prijs voor 120 boormeters met een dubbele lus, maar ook 150 meter met enkele lus. Wat denk je, wat te kiezen?

Groetjes, Dominiek

Patrico
54 thumb_up 540 comment
5 maanden geleden

2 boorlussen geeft ongeveer 20% meer rendement. Ik zou dan toch opteren voor de dubbele lus.

Dominiek2
0 thumb_up 14 comment Bouwer
5 maanden geleden

@Patrico en Keon

Het getal van de 20% heb ik inderdaad ook al gehoord. De meeste installateurs spreken de boorders niet tegen, de expertise zit eigenlijk bij de boorders.

Punt is, dat als je de woning niet warm krijgt, er discussie is tussen de twee partijen, dan ben je vertrokken.., ik ken zo een situatie.

Voor santitair water heb je bij de laatste graden in geval WP, inderdaad extra electriciteit nodig. Een zonnecollector in combinatie: Ik heb die vraag al eens eerder gesteld met antwoord:is een extra kost die niet rendeert en meer risico op pannes.

Dank voor jullie advies, Dominiek

Luc Vandamme
47 thumb_up 335 comment
5 maanden geleden

@ Dominiek2,

Ik begrijp de trend niet om naar geothermische warmtepompen te gaan met diepteboringen. Een geothermische warmtepomp met horizonale captatie in de tuin of onder de oprit is zeker even goed en heeft minder risico's op milieuvervuiling (bij breuk) en is ook goedkoper. Ook is deze bron (horizontale captatie) niet onderhevig aan uitputting (omdat ze iedere zomer wordt aangevuld door de zonnewarmte die opgenomen wordt door de aardkorst) en bij diepe captatie in bvb diepe waterlagen, veel kan afhangen van de waterstanden die nu met de klimaatwijzigingen ook onder druk komen. Uitputting van de bron onder invloed van klimaatwijzigingen/zettingen ten gevolge van historisch mijnbouw, ...  zijn dan ook niet omkeerbaar. Ook is de ondergrond (diepte van de boring) niet uw eigendom en als de gemeenschap (staat, gewest, gemeente, ..) later beslist om deze ondergrond te exploiteren voor bvb warmtenetten te voeden, heb je ook geen verhaal als dit je bron uitput/drooglegt.

Ik heb geopteerd voor een aerothermische (lucht/water) warmtpomp die helemaal niet onderhevig is aan bronuitputting, die iets minder rendement heeft dan een geothermische warmtepomp wat uiteindelijk een meerkost in elektrische energie van tussen 100 en 150 Euro/jaar vertegenwoordigt in een goed geïsoleerd huis. De milieu- en klimaatrisico's worden ook tot bijna nul beperkt met moderne aerothermische warmtepompen en ze zijn in totaliteit 60 tot 70% goedkoper voor de volledige installatie. Ze gaan evengoed veel meer dan 20 jaar mee.

Ik heb mijn aerothermische warmtepomp gecombineerd met zonnethermie die ervoor zorgt dat 80% van mijn SWW (voor 2 personen) levert. Daarbuiten levert de zonnethermie tussen 10% en 15% van de jaarlijkse verwarmingsenergie en zorgt er dus voor dat de warmtepomp in die tijd niet moet werken. Het voordeel van de combinatie van zonnethermie en aerothermische warmtepomp is dat je het buffervat voor beide systemen kan gebruiken. Ik heb nog nooit problemen gehad met mijn zonnethermie. Ik heb wel gekozen voor het envoudigste systeem met leegloopcollectoren en een doodwaterbuffervat waar de SWW wordt verwarmd door een spiraalwarmtwisselaar in dit buffervat.

Ter info: mijn installatie is nu 7 jaar oud en de zonnethermie brengt me 1000 kWh warmte/jaar voor een verbruik van 65 kWh elektriciteit en de aerothermische warmtepomp brengt me tussen 3000 en 5000 kWh warmte afhankelijk van de winters en verbruikt tussen de 950 en 1450 kWh elektriciteit per jaar. 

Dominiek2
0 thumb_up 14 comment Bouwer
5 maanden geleden

Dag Luc,

Ik ben onder de indruk van uw verhaal. Toch enkele bemerkingen/ bevestigingen/vragen:

We hebben geen ruimte voor horizontale captatie, het volledige bouwperceel is 163 m2. en de volledige bewoonbare opp. 160 m2 verdeeld over 3 bouwlagen, het is een gesloten woning.

ik denk nu ook na, en vooral om een zonnecolector in huis te halen, als ik uw redenering volg met een collector die qua investering goed te betalen is. hoe groot is de boiler, we hebben maar een beperkte ruimte in de berging.

Geef je meer details, merken en leveranciers, keuzes of stuur je me liever een mail? bollenleen@gmail.com zie maar, de andere deelnemers aan dit onderwerp mogen ook je uitleg kenen voor mijn part.

Dank, en groetjes, Dominiek

Luc Vandamme
47 thumb_up 335 comment
5 maanden geleden

@ Dominiek2,

Mijn buffer is  van ROTEX/DAIKIN en heeft een bruto inhoud van 500 l (netto 420 l) dood water. Deze buffer maakt deel uit van de combinatie warmtepomp/buffer/zonnethermie installatie die standaard wordt aangeboden door deze merken.

Het SWW wordt opgewarmd volgens het doorstroomprincipe door een spiraalwarmtewisselaar. Dus de inhoud van de warmtewisselaar is irrelevant voor de aanmaak van SWW. Ik warm mijn buffervat enkel op via zonnethermie (instellingen) en zal bij te lage SWW t° het SWW verder opwarmen via een elektrische elektronisch geregelde doorstromer. Dit laatste is niet een standaard installatie, maar garandeert me een betere totale zonnethermische dekking van mijn warmtevraag.

Ik ben zeker dat er nog andere aanbieders zijn die zulke systemen in hun gamma hebben. Aan u om de vergelijking te maken en om de uiteindelijke installateur in te schatten op zijn bekwaamheid en of hij uw vertrouwen kan winnen voor een toekomstige relatie voor eventuele herstellingen en onderhoud van de installatie.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.