Forum

Alle reacties

Patrico
31 thumb_up 334 comment Verbouwer
1 maand geleden

Een combinatie van radiatoren en vloerverwarming? Ben je van plan om ook je ketel te veranderen? Indien niet, hou het op de radiatoren.

Dominiek2
0 thumb_up 14 comment
1 maand geleden

Beste,

Met vloerverwarming heb het beste rendement uit de energie die je nodig hebt om je ruimte te verwarmen. Hou je voeten warm en het hoofd koel.  Met 2 graden minder heb je quasie het zelfde warmtegevoel. Als je met een warmtebron werkt met lage temperatuur zit je beter qua verbruikskost. Bijvoorbeeld te overwegen: vloerverwarming waar kan, en vervang bijvoorbeeld je radiatoren door convectoren die voorzien zijn van warmeluchtventilatoren, om de warmteafgift te bevorderen, zo kan je de driewegmengkraan instellen dat je huis op lage temperatuur wordt verwarmd.  Als je met hoge temperaturen vertrekt, zorg voor bescherming van de aanvoerleidingen tegen te hoge temperaturen. v.b. nooit hoger dan 35 graden in de vloer. Maar ideaal is: WP, HR-gas of HR-mazout, maar die laatste optie is niet goedkoop en dan beter te vervangen door een WP.

Hugo C.
285 thumb_up 1541 comment
1 maand geleden

Om de warmteverliezen langs de vloerplaat laag te houden is het aan te bevelen ook voldoende  isolatie aan te brengen.

Is het kelder of kruipruimte  daaronder dan kan de onderzijde van de vloerplaat isoleren. Minimaal 10cm PUR isolatie is aan te bevelen.

Hugo C.
285 thumb_up 1541 comment
1 maand geleden

Hou er ook rekening mee dat de inertie van vloerverwarming veel groter is dan bij radiatoren. Eens vlug opwarmen zit er niet in,  of de verwarming voor enkele uren verminderen of stopzetten al evenmin. Vloerverwarming is dus vooral geschikt om continu de ruimtes op de gewenste temperatuur te houden. Bij heel goed geisoleerde woningen is het economisch gezien doenbaar. Bij minder goed of slecht geisoleerde woningen zal men ook meer geneigd zijn om de kamertemperatuur te verlagen bij afwezigheid of 's nachts. Om daarna vlug te kunnen opwarmen zal men dan toch een minimum aan radiatoren moeten  voorzien. En dan is een temperatuur van de radiatoren tot 50* welkom.

Luc Vandamme
44 thumb_up 292 comment Verbouwer
1 maand geleden

Ons huis is momenteel volledig uitgerust met cv met radiatoren. Omwille van verbouwing van de keuken zouden we daar overgaan naar 1 radiator en vloerverwarming. Kan dit zomaar ? Aandachtspunten ?

Meestal is het een slecht idee om vloerverwarming en radiatoren te combineren omdat beide systemen normaal werken op verschillende temperaturen en dus niet in hetzelfde circuit kunnen geplaatst worden.

Ook is vloerverwarming, zelfs met toepassing van hele lage temperaturen, meestal voldoende dimensioneerbaar om de hele ruimte te verwarmen. Als dit niet dimensioneerbaar (mogelijk) is, betekent dit dat je met een isolatieprobleem zit dat sowieso moet opgelost worden, als het nu niet is dan zal het toch moeten in de toekomst.

De toepassingen met lage temperaturen verschillen niet in warmte afgiftecapaciteit (meestal max. 100 tot 120 w/m²) omdat de afgiftecapaciteit afhangt van de vloersamenstelling en de verschil t° tussen uw ruimte en de vloer. De temperatuursfactor van het verwarmingswater wordt meestal gecorrigeerd door de legafstand van de vloerverwarmingsbuizen te wijzigen tijdens de ontwerpfase van uw vloerverwarming. 

Ook wordt vloerverwarming op ofwel een bouwkundig geïsoleerde vloerplaat gelegd, of wordt vloerverwarming gelegd op isolatie (droge vloerverwarming) waardoor uw vloer zwevend wordt gelegd. De laatste mogelijkheid (droge vloerverwarming en zwevende vloer) heeft doorgaans snellere responstijden dan natte (bouwkundige) vloerverwarming. Droge vloerverwarming wordt dan ook meer gebruikt bij energetisch verantwoorde verbouwingen omdat je dan de historische bouwkundige koudebruggen kan isoleren van je warmte afgiftesysteem.

Vloerverwarming met korte legafstand (droog of nat) is toekomstgericht omdat je daar later gemakkelijker een warmtepomp, een warmtenet, een ... CO2 vrije warmteaanmaak kan op aansluiten omdat deze nieuwe CO2 vrije methodes hun beste rendement hebben op  lage temperaturen.

Dominiek2
0 thumb_up 14 comment
1 maand geleden

Is een éénvoudig maar goed voorstel. Begetube is kwaliteit. Ik zou vragen om op de collector van VVW een extra temperatuurbeveiliging te plaatsen, dan ben zekerder dat je geen water met bijvoorbeeld 60 graden door je buizen jaagt.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.