Forum

Combinatie houtkachel + centrale verwarming met pelletkachel

Ivens
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Verwarming & koeling · 3 maanden geleden

Ik sta in de startblokken van mijn nieuwbouwproject, maar zit vast met het de keuze van mijn verwarming. Eén zaak staat vast: mijn bijverwarming is een houtkachel die zich in de zithoek bevindt. 

Nu ben ik al een tijd mijn hoofd aan het breken over de hoofdverwarming. Mijn vriendin wilt graag vloerverwarming, maar ik ben van mening dat een houtkachel en vloerverwarming met elkaar vloeken. Als je de haard wil aansteken, moet je dat al ruim op voorhand weten of de ruimte wordt veel te warm. Bovendien wil ik graag 1 (of 2) tapijt(en) leggen, dus dat is ook verloren energie... Qua energiekosten hoor ik tegenstrijdige berichten.

Ik heb al wat fora afgeschuimd rond het systeem van een pelletkachel met centrale verwarming. Nooit ben ik de combinatie echter tegengekomen. Ik zou deze dan ofwel in de keuken, ofwel in de eetplaats zetten. (zie plan)

Heeft iemand van jullie ervaring hiermee?

P.S.: Dit is een voorlopig, onafgewerkt plan. Het muurtje in de eetkamer zal bijvoorbeeld sowieso verdwijnen.

Alvast bedankt!

Alle reacties

Charel
531 thumb_up 2374 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Wellicht niet het antwoord waarop je zat te wachten. Je lijkt immers nogal vastberaden in uw keuze voor een houtkachel of een pelletketel.

Vermits je nog in de starblokken staat van een nieuwbouwwoning is er nu nog tijd om eens goed na te denken over wat het meest toekomstbestendig is.

Houtstook is dat zeker niet ! De kans is zelfs zeer groot dat dit binnen afzienbare tijd zal worden verboden of zodanig gereglementeerd en beperkt dat het de moeite niet meer loont.

Weet ook dat bij een nieuwe woning die volgens de nieuwe normen zal moeten gebouwd worden, een bijverwarming, zij het met gas, met hout of met pellets, u absoluut geen comfort meer gaat kunnen bieden. Tegen dat de kachel goed aan het branden is zal je ze terug uit moeten laten gaan wegens overhitting van de ruimte.

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Beste Ivens,

Jij wil nieuwbouwen en nog methodes gebruiken uit het vorig millenium....

Zoals je weet is het de bedoeling van onze samenleving om tegen 2050 dat alle bestaande woningen zonder CO2 uitstoot te verwarmen. Jij gaat hier een nieuwe woning bouwen met een verwarmingssysteem met laag rendement (maximum 60% voor een houtkachel en maximum 80% rendement voor een pelletkachel) tot middelmatig rendement (89%) voor een pelletketel. Daarbij  is het vermogen van kachels zeer weinig moduleerbaar, waardoor de t° in nieuwe woningen (geïsoleerd volgens de jongste EPB normen) zeer hoog kan oplopen. Ook is het rendement van houtkachels (maximum 60%) zeer afhankelijk van het vochtgehalte van de brandstof (hout). Ook ontstaan er nevenproducten bij de verbranding van hout en pellets, onder de vorm van fijnstof. Deze stoffen kunnen ook nadelig zijn (reuk en gezondheid) voor uzelf en voor de buren die een misschien ook een ventilatiesysteem hebben en zo deze gassen naar binnnen halen. Je zit daarbij in een rijwoning (volgens uw grondplan), waardoor deze effecten nog uitvergroot worden. Hierover is op dit forum en andere fora al veel geschreven en er zijn ook al rechtszaken gestart die dit aanklagen.

Ik zou me toch nog eens goed inlichten en me afvragen of ik een nieuw huis ga bouwen voor het verleden (2020) of voor de toekomst (2050). Ik zou ook de rekening maken wat het me zou kosten in de komende 30 jaar om te voldoen aan de dan algemeen aanvaarde norm van CO2 arme warmteproductie. En kijk ook eens over de grens om jezelf een beeld te vormen : In Nederland is men nu al bezig om volledige wijken van het gas af te halen en de huizen te verbouwen voor CO2 arme warmteaanmaak. Ook in Duitsland krijg je geen hypotheekgarantie voor je lening meer (van de KfW Bank - staatsbank die alle leningen garandeert) als je niet investeert in herneuwbare energie voor je warmteaanmaak en je leningrente is bij de meeste Duitse banken nog eens afhankelijk van de CO2 uitstoot van je nieuwe woning.

Ter info: je kan steeds een pelletketel (geen kachel) combineren met een buffervat  van waaruit de warmte kan verdeeld worden naar een vloerverwarming. Dat dit niet rechtstreeks gebeurt is omdat de water t° aangemaakt door een pelletketel meestal veel te hoog is voor vloerverwarming (maximum 43°C) en dat de vermogensmoduleerbaarheid van deze ketels meestal beperkt is. Daarom  worden pelletketels meestal gecombineerd met buffervaten voor vloerverwarming, of met radiatoren bij rechtstreekse sturing omdat die veel hogere t°n kunnen verwerken. Ook wordt meestal de warmteaanmaker en de warmtefgifte (vloerverwarming, radiatoren, ...) niet in dezelfde ruimte gecombineerd... Maar alles kan... 

Denk toch eens goed na over je project vooraleer je zulke zware principiële beslissingen neemt! 

Kris M
485 thumb_up 2249 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Vergeet ook niet dat je in je lichtdichte nieuwe woning geen open haard kan/mag plaatsen doch dat het een gesloten haard moet zijn met externe luchtaanvoer.  Om dezelfde reden kan een pelletkachel niet tenzij hij extrerne luchtaanvoer heeft.  Je architect heeft je dit ongetwijfeld al uitgelegd.  

Voorts is stoken met pellets even duur als stoken met gas.  Idemdito voor hout dat je moet aankopen.  Over de discussie gas vs warmtepomp en pokkedure buffervaten is al menig draadje volgezwanst ...

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment Bouwer
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ik heb nog niet alle reacties gelezen, toch al dit:

Met vloer- en wandverwarming: bedenk dat de warmteverliezen doorheen de vloer of betreffende wand met 50% toenemen, gewoon omdat het temperatuursverschil waarmede moet gerekend worden stijgt van kamertemperatuur (21°C) naar de temperatuur van het verwarmingsmedium (45°C). Wil je dit neutraliseren dan moet je de isolatie ook met 50% verbeteren (vloer bv van 12cm PUR/PIR naar 18cm).

Neem voor de ventilatie een balansventilatie (systeem D). U vermijdt dat in de winter een koude tocht ontstaat via de roostertjes in of boven de beglazing en u bekomt dat 90% van de geventileerde warmte wordt gerecupereerd.

Als je een "open haard" wenst, neem in elk geval een cassette haard met aan- en afvoer van de verbrandingslucht rechtstreeks van het dak (concentrische dubbel rookkanaal). Hout verstoken wordt nu zowat gelijkgeschakeld met een terroristische aanslag op het milieu (fijn stof), alhoewel een haardvuur maar wordt aangezet om een aangename sfeer te creeren. Maar inderdaad in een goed geisoleerde woning wordt het vlug te warm, ook bij een groot aantal bezoekers (100 Watt per persoon). Maar met een balansventilatie op max. snelheid zal de warmte naar alle lokalen geventileerd worden. Ook de warmte van een condensatiedroogkast wordt gerecupereerd. Maar een cassette gashaard heeft wel het meeste comfort.

Ivens
0 thumb_up 1 comment Bouwer
3 maanden geleden

Top dat ik hier zo snel reacties krijg. Bedankt alvast!

Een heleboel zaken waar ik op moet antwoorden en waar ik moet nuanceren.

Een open haard komt absoluut niet ter sprake! :) Het gaat om een cassette die in de zithoek geplaatst zal worden. Ik kan aan gratis hout geraken dus de kostprijs en de opslag van hout is geen probleem. Ik kan echter niet aan heel grote hoeveelheden geraken, dus daarom zie ik het enkel als verwarming in het weekend bijvoorbeeld. 

Ik maakte me inderdaad vooral zorgen om de EPB-waarden van het huis omdat het, zoals jullie zeggen, om minder courante manier om een woning te verwarmen. Verschillende partijen hebben me echter verzekerd dat de uitstoot met de nieuwe systemen enorm geminimaliseerd wordt. Ik vind het bovendien moeilijk te accepteren dat een overheid al die bedrijven zomaar zouden verbieden waardoor een heel aantal mensen zonder werk komen te zitten en mensen hun (familie)bedrijf moeten stopzetten. Hout is trouwens ook een hernieuwbare energiebron? Ik geloof dus niet echt in de doemberichten rond een eventueel verbod.

Het gaat om een halfopen bebouwing met 15 meter diepte (hoofdgebouw). Dat is dus een hele ruimte die verwarmd moet worden. Last van buren zal ik niet hebben aangezien het om mijn broer en mijn nicht gaat. Zij zijn volledig op de hoogte van mijn plannen en hebben geen bezwaren.  

Ik ben helemaal niet vertrouwd met het systeem van een pelletkachel op cv, daarom dat ik raad vraag aan jullie. Wat ik hier al zeker lees, is dat gas als hoofdverwarming alvast geen slim idee is voor de toekomst. Wat zijn jullie voorstellen dan concreet (houtkachel (cassette) als bijverwarming + hoofdverwarming: ??) 

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
3 maanden geleden

Top dat ik hier zo snel reacties krijg. Bedankt alvast!

Een heleboel zaken waar ik op moet antwoorden en waar ik moet nuanceren.

... Het gaat om een cassette die in de zithoek geplaatst zal worden. ... 

Ik maakte me inderdaad vooral zorgen om de EPB-waarden van het huis omdat het, zoals jullie zeggen, om minder courante manier om een woning te verwarmen. Verschillende partijen hebben me echter verzekerd dat de uitstoot met de nieuwe systemen enorm geminimaliseerd wordt.

Ik vind het bovendien moeilijk te accepteren dat een overheid al die bedrijven zomaar zouden verbieden waardoor een heel aantal mensen zonder werk komen te zitten en mensen hun (familie)bedrijf moeten stopzetten. Hout is trouwens ook een hernieuwbare energiebron? Ik geloof dus niet echt in de doemberichten rond een eventueel verbod.

... Last van buren zal ik niet hebben ...  

...

@ Ivens,

Dat je het moeilijk hebt om te accepteren dat verbranding van fossiele grondstoffen (stookolie, gas, hout, ...) zal verdwijnen, is beprijpelijk!

Daarom heeft men een plan in het leven geroepen (Europese richtlijn die omgezet wordt in wetgeving) om de mensen gelijdelijk te laten overschakelen van fossiel (met koolstofhoudende producten, zoals stookolie, gas, hout, ...) naar CO2-arme warmteproductie. Hiervoor was er oorspronkelijk een termijn van 45 jaar voorzien. Hiervan zijn er nu al 15 jaar verlopen en zijn er nog 30 jaar over. Het is met deze kennis dat je je beslissingen moet nemen voor de toekomst. En dus is het nog steeds "toegelaten" (is wel niet het juiste woord ...) dat je nu nog fossiele energie gebruikt voor je verwarming, maar het zou wel getuigen van een toekomstgerichte aanpak, dat je er nu al over nadenkt om tot een verwarmingssysteem te komen dat binnen 30 jaar ook nog aan de normen voldoet. Dit zal uw investering enkel duurzamer maken.

Nota: er bestaan nu al verwarmingssystemen die u ook de gelegenheid geven om zelf geoogste energie (zoals hout in het verleden was en vandaag ook nog aanzien wordt) te gebruiken. Deze energie is nu (vandaag en morgen) onder de vorm van elektronen en kan bvb. geoogst worden met zonnepanelen (elektriciteit) en met zonnecollectoren (warmte). Opslag van deze energie is vandaag nog beperkt, maar daar wordt dan ook aan gewerkt.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.