Forum

Vocht in slaapkamer, hoe best ventileren?

AnW
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Ventilatie · 6 jaren geleden

Wij hebben in onze slaapkamer geen (buiten-)raam dat we kunnen open zetten voor verluchting. Sinds een tijdje hebben we hierdoor schimmelvorming. Onze slaapkamer is op het gelijkvloers. Een raam plaatsen en dat de hele dag op kip-stand zetten, is geen optie (inbraak). In onze badkamer hebben we een ventilatieroostertje bovenaan het raam. Maar ik heb niet de indruk dat zoiets echt wonderen doet. Kan iemand me adviseren wat we best doen? Kunnen we dit oplossen zonder een heel ventilatie-systeem te moeten installeren? We zoeken een ventilatie die overdag (als we weg zijn) zijn werk kan doen zonder letterlijk de deur op een kier te zetten voor inbrekers. En moet zo'n ventilatie 's nachts blijven door-werken? Als ik het vergelijk met de ventilatie in de badkamer, zou dat in de winter wel eens heel fris kunnen worden. Alvast van harte bedankt voor jullie hulp! :-) Met vriendelijke groeten, An

Alle reacties

DVB
16 thumb_up 68 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Er bestaan kleine geautomatiseerde ventilatoren die je enkel hoeft te plaatsen in de gewenste ruimte. Aansluiten op elektriciteit, een gat door je muur en je bent er van af voor minder dan 100 euro.

zie: http://www.livios.be/nl/bouwfasen/techniek/ventilatie/automatische-ventilator-inbouwen/

Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen ben je wel best af met een ventilatiesysteem op basis van een recuperatiesysteem. Aangezien je spreekt over renovatie zou het wel eens kunnen dat onvoldoende luchtcirculatie de reden is van de schimmelvorming. Meer info vind je in dit artikel over ventilatiesysteem bij renovatie. Mocht je van plan zijn de woning in de toekomst toe goed te isoleren is een ventilatiesysteem zeker het overwegen waard.

AnW
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
6 jaren geleden

U zegt "in de toekomst toe goed te isoleren". Wil dat zeggen dat ons probleem mee veroorzaakt wordt door slechte isolatie?

DVB
16 thumb_up 68 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Bij het grondig isoleren maak je de woning luchtdichter waardoor overtollige condens niet meer op een natuurlijke manier kan verdwijnen via kieren en gaten. Dat en een gebrek aan verse lucht zijn de voornaamste redenen waarom men ook bij renovatie steeds vaker ventilatiesystemen toepast. Daar waar de condens in aanraking komt met het koudste punt zal schimmel ontstaan. Een andere optie is om je raam aan te laten passsen met een ingebouwde rooster in het glas zelf. Dit is wel niet zo mooi maar wel relatief goedkoop en makkelijk te plaatsen. De deuren overdag openzetten kan ook al een deel helpen maar neemt natuurlijk de oorzaak niet weg. Dit is zeker niet goed voor jullie gezondheid.

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Je kan zelf nooit zoveel vocht produceren in je slaapkamer dat er condensatie en schimmelproblemen ontstaan.  Ook met het onvoldoende ventileren heeft dit niets te maken.  Steeds is er een derde oorzaak van toevoer van vocht waardoor je tot een condensatie of schimmelprobleem komt.  Neem de oorzaak van toevoer van vocht weg en de condensatie en schimmelproblemen blijven ook weg.  Meestal zitten de waterkeringen niet op de juiste plaats.
Dit neemt niet weg dat je een slaapkamer een beetje moet verluchten na een rustige of inspannende nacht.  Dit verluchten is enkel bedoeld om het zuurstof gehalte van de lucht terug op peil te brengen.
Al de rest zijn fabels en mythen.
Groeten
Vochtadvies

AnW
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
6 jaren geleden

De schimmel lijkt echt aan de binnenkant te ontstaan. Kan het dan aan de waterkering liggen? Achter de plinten zat er niks van schimmel. Het lijkt dus ook niet van onder uit de muur te komen. Of kan dat toch wél zo zijn? We zetten wel vaak het slaapkamerraam open, maar dat komt uit in een veranda (die wel een klein beetje tocht). Zou het kunnen dat vochtige badkamerlucht in de slaapkamer blijft hangen op weg naar de veranda?

DVB
16 thumb_up 68 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Als er een vochtprobleem aanwezig is ga ik dit zeker niet ontkennen maar om nu te gaan zeggen dat alle schimmels voortkomen van vochtproblemen is ook wat spreken voor eigen winkel. Staat ook zo vermeld op artikels op Habitos bv.

Het vochtverlies per mens bedraagt zo'n 0,5 a 1 liter per nacht. Met twee man in een gesloten kamer zit je zo al snel aan een paar liter per week.

Niet tegenstaand dat je zeker een punt hebt dat een vochtprobleem mede of grotendeels de oorzaak kan zijn.


Waren deze schimmels er al voor de verbouwingen en hebben jullie de gevel en het plakwerk binnenin vernieuwd? Waar is de schimmel terug te vinden? Aan het plafond, op de grond, langs de buitenmuur, aan het raam?

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden

Zoals je al aangeeft kun je maar enkele liter water zelf produceren per week.  Een chape die vol water zit, door een foutief geplaatste waterkering, neemt al snel 1.000 liter water en meer op.  Al dit vocht wordt opgenomen door de warme binnenlucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt.
Indien condensatie aan de onderzijde op dubbele beglazing wordt vastgesteld, bij koude nachten, dan zit altijd de chape vol water.  Altijd.
Groeten
Vochtadvies

annj
0 thumb_up 1 comment
3 jaren geleden

Beste,

Wij hebben een vergelijkbaar probleem.  Is er voor jullie probleem ondertussen een afdoende oplossing gevonden? Graag zou ik daar dan wel wat over horen.

Groetjes,

Ann

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.