Forum

VENTILATIEGEUR

STECARSEN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
#Ventilatie · 3 maanden geleden

Wij moesten van de overheid een ventilatiesysteem voorzien in onze nieuwbouw.wij kozen voor een D systeem.

probleem is dat onze buren verwarmen met houtkachels, en onze ruimten hierdoor ruiken (soms stinken) naar de verbrandingsgeuren. wat kunnen wij hieraan doen ?

Alle reacties

Luc Vandamme
43 thumb_up 265 comment
3 maanden geleden

Beste STECARSEN,

Voor 2 weken werd deze vraag ook al gesteld door Ruben. Hieronder vindt u mijn antwoord van toen.

Je bent niet de enige die  hier last van heeft. Het is een zeer moeilijk onderwerp omdat dit op geen enkele wijze gereglementeerd is in België. Er bestaat enkel een WTCB aanwijzing van 10 jaar oud, die geen enkel verplichting inhoudt. (aanwijzing over ventilatie en afstand van de ventilatieopeningen onderling van elkaar en afstand van deze openingen t.o.v. rookkanalen). Deze aanwijzing is zeker niet voldoende zoals je zal zien.

In Nederland heeft men dezelfde problemen en hiervoor is op de website van milieucentraal een aantal interessant beschrijvingen te vinden, die u verder kunnen helpen.

https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/gezonde-leefomgeving/gezond-in-en-om-huis/overlast-van-hout-stoken/

STECARSEN
0 thumb_up 3 comment Bouwer
3 maanden geleden

bedankt voor je antwoord Luc. dit lijkt mij inderdaad,niet makkelijk op te lossen,daar ik ook geen 

problemen met de buren wil.

Luc Vandamme
43 thumb_up 265 comment
3 maanden geleden

Je moet je buren hierover aanspreken en eventueel ook doorverwijzen naar deze website, want er zijn elders op deze site een paar tips en tricks hoe ze hun uitstoot kunnen verminderen in de opstartfase en in de gewone gebruiksfase van hun houtstook, zonder dat ze gezelligheid of warmte verliezen.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/verwarmen-op-gas-of-hout/houtkachel-of-open-haard/#tips

Je mag ze erover aanspreken, zij willen waarschijnlijk ook geen ruzie met de buren. Hoe meer verbouwingen of nieuwbouw er in de buurt zullen komen, hoe meer ventilaties en hoe meer mensen last zullen ondervinden. De reukhinder en de fijnstof uitstoot kan tot 100 m, afhankelijk van de weersomstandigheden, in de omgeving waargenomen worden.

Een andere en meer systemische oplossing is dat de overheid de houtverkoop voor houtstook en de houtstook zelf reglementeert en dat er schouwfilters (bestaan hiervoor, maar zijn zeer duur) worden verplicht. Deze overheidsoplossing zit er niet aan te komen. Waarschijnlijk ... Te weinig (of is het geen?) draagvlak ..... zoals bij de mobiliteitsoplossingen!

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Hiervoor bestaan koolstoffilters die je tussen de aanzuigleiding van buiten naar het ventilatietoestel kan plaatsen.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 maanden geleden

Dat is de bedoeling ! Zelf heb ik het weliswaar niet ondervonden, ik heb het enkel vernomen via een ander forum waar dit veel voorkomend probleem ook aan bod is gekomen.

Uw leverancier van het ventilatiesysteem zal u hierover wellicht nader kunnen informeren.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.