Forum

Ventilatie oudere huizen

mdt
0 thumb_up 43 comment Verbouwer
#Ventilatie · 2 weken geleden

Beste,

Ons huis (bouwjaar 1990), is niet voorzien van ventilatie. Wij hadden eraan gedacht om onderandere dak te isoleren (nu is het enkel plafond) en ramen te vernieuwen (pvc of alu). Maar hierbij lees ik dat ventilatie zeker niet vergeten mag worden.

ik vermoed dat slaapkamers en badkamers gemakkelijk via zolder kan gaan (systeem D). (1e verdieping)

Maar voor woonkamer, keuken, garage, berging (gelijkvloers) zou ik graag weten welke 'technieken' worden gebruikt in vergelijkbare woningen (waar je niet zomaar buizen via zolder ofzo kan gebruiken)

Alvast bedankt,

M

Alle reacties

Charel
517 thumb_up 2279 comment
2 weken geleden · Bedankje ontvangen

Voor het verdiep is er inderdaad een redelijk gemakkelijke oplossing.

Voor het gelijkvloers zou het ideaal zijn mocht je ergens centraal, eventueel via een koker of omkasting tot beneden kunnen komen tot in een ruimte die aan de meeste andere ruimte's van het glvl grenst. Dan zou je daar de collectoren kunnen plaatsen om van daaruit naar elk ventiel te gaan. Eventueel kan hierbij ergens een vals plafond worden voorzien om de leidingen te kunnen wegwerken.

Alle ventielen voor alle ruimte's, zowel in als uit mogen zich in de buurt van die centraal gelegen collectors bevinden en dat maakt het al een stuk gemakkelijker.

gvg
0 thumb_up 17 comment Verbouwer
2 weken geleden

Ik zit met hetzelfde en ga toch op een slaapkamer een koker naar beneden laten komen. Spijtig dat je een stukje slaapkamer kwijt bent, maar ik vind dat het waard.

Luc Vandamme
43 thumb_up 265 comment Verbouwer
2 weken geleden

Tip,

Als er ongebruikte of niet meer gebruikte schouwen zijn, kan je deze ook gebruiken als kokers voor je ventilatiebuuizen in te plaatsen en hiermee bereikje meestal de belangrijkste plaatsen in huis.

Patrico
24 thumb_up 278 comment Verbouwer
2 weken geleden

Goeie tip van Luc, vraag jezelf ook af of dat een ventilatiesysteem in een ouder huis wel echt nodig is.

Kris M
478 thumb_up 2163 comment
2 weken geleden

Ik ben sterk voorstander. k Heb in 1994 (jawel - vorige eeuw) tot volle tevredenheid tot op heden D ventilatie geplaatst in een huis van 1975 om die stoeme roosters te vemijden.  t Was toen nog niet verplicht om te ventileren maar alleen al de energiebesparing van de passieve warmtewisselaar was de investering dubbel en dik waard.  t Is weliswaar een gelijkvloerse woning met zolder/kruipzolder maar ook in een reguliere woning vind je wel een oplossing om de (platte) buizen beneden te krijgen.  D doen dus.  ;-)

Luc Vandamme
43 thumb_up 265 comment Verbouwer
2 weken geleden

... , vraag jezelf ook af of dat een ventilatiesysteem in een ouder huis wel echt nodig is.

@ Patrico

Ik geloof dat je dit niet meer in vraag mag stellen. Zowel voor de gezondheid van de bewoners, voor de duurzaamheid van het materiaal van muren en vloeren van het gebouw, als voor het positieve effect op het energieverbruik is ventilatie in de laatste 30 jaar de beste uitvinding en de best mogelijke toepassing in gebouwen die je je maar kan indenken.

gvg
0 thumb_up 17 comment Verbouwer
2 weken geleden

mijn woning is zelfs van 1956 en toch plaats ik een ballans ventilatie systeem.

PS: voor dat iemand zegt dat je die woning beter kunt afbreken, dat vond ik ook maar ik had in 1999 niet voldoende geld en ik woon in landbouwgebied waardoor ik bij heropbouw minder woonvolume zou krijgen.

Laforce Erwin
46 thumb_up 215 comment
2 weken geleden

Je mag toch niet vergeten dat een D systeem maar goed werkt als uw woning luchtdicht is. In een oudere woning is het erg moeilijk om dat klaar te krijgen. Na plaatsen van nieuwe ramen en deuren, zou je een blowerdoortest kunnen laten uitvoeren om de luchtlekken te vinden. Dan lan je die nog aanpassen. Vooral ingebouwde stopcontacten en schakelaars zijn dikwijls grote luchtlekken.

Luc Vandamme
43 thumb_up 265 comment Verbouwer
2 weken geleden

@ Laforce Erwin,

Je hebt gelijk dat de beste energetische rendementen van balansventilatie bekomen worden bij goede luchtdichtheid.

Dit betekent niet dat ventilatie en balansventilatie toch geen positieve werking heeft voor andere zaken, zoals uw gezondheid, het positieve effect op koudebruggen, waar het vocht minder kans heeft uit te groeien tot schimmels, ...

De stootventilatie door windbelasting/ontlasting (overdruk/onderdruk) die via spleten en kieren (toe- en uittreden) zijn effect heeft bij een minder luchtdicht huis, heeft natuurlijk zijn gevolgen voor het (verminderd) volume dat effectief behandeld wordt door de balansventilatie. Er kan dan minder energie uit de gestuurde ventilatielucht gehaald worden ten nadele van de niet-gestuurde ventilatie (spleten en kieren), omdat een groot deel van de energie ook verdwijnt via deze spleten en kieren bij een niet voldoende luchtdichte woning. Dit belet niet dat in heel veel periodes van het jaar (weinig of geen windbelasting/ontlasting van de gevels en ramen = kierventilatie) de balansventilatie toch het overwicht krijgt en toch nog een klein positief effect heeft op het verbruik door zijn warmterecuperatie.

Maar balansventilatie vermindert het vochtgehalte gevoelig (door de WTW). Droge lucht heeft de eigenschap om gemakkelijk vocht op te nemen en zal dus zorgen dat vocht zich minder kan opstapelen bij koudebruggen (koude oppervlaktes => langsstromende lucht kan minder vocht bevatten, dus er ontstaat condensatie) en het risico op schimmels vermindert gevoelig.

Er bestaan nu ook decentrale balansventilaties, waar je enkel 1 ruimte mee behandelt, die dan ook zeer effectief zijn.  

Maar je hebt gelijk dat de beste rendementen met een balansventilatie gehaald worden in een luchdicht huis. Een luchtdicht huis is ook aan te raden bij nieuw- en verbouw want de kans op koudebruggen en het ontstaan van schimmels vermindert drastisch bij voldoende aandacht voor isolatie, luchtdichtheid en balansventilatie.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.