Forum

Ventilatie D : Renson ,Vasco of Zehnder?

Dafke12
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Ventilatie · 1 jaar geleden

Hallo,

wij gaan voor een ventilatie D in onze nieuwe woning. Wij zouden kiezen voor Zehnder maar ons bouwfirma wil een Renson plaatsen. Graag iemand die de merken en de verschillen kent aub.

Dank U

Alle reacties

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
1 jaar geleden

Het merk maakt niet veel verschil uit. De meeste merken bieden hetzelfde aan met bijkomende opties zoals vocht/CO2 sensoren geïntegreerd of apart aansluitbaar (interessant voor sensoren in badkamer bvb), aansluitbaar op een domoticasysteem, te volgen via een app, aansluitbaar op een zonneboiler om bij te verwarmen, .... Je moet zelf kijken wat je nodig hebt voor jouw project.

De merken met de meeste ervaring en die het D-ventilatie systeem ontwikkeld hebben, zijn ORCON en BRINK. 

Al de andere merken baseren zich op deze patenten of kopen zelfs aan bij deze merken. 

Wat voor u belangrijk is bij de keuze, is wat kost het nu en achteraf voor gebruik en onderhoud. Daarom zou ik het volgende nu al opvragen (a) en (b), voor een keuze te maken van merk:

(a) voor nu: welke prijs moet je betalen?

(b) achteraf: (1) prijs van de filters en (2) prijs van een ventilatiemotor

Voor uw ventilatiekanalen kies je best ronde gegalvaniseerde buizen. Deze geven het beste ventilatierendement en zijn ook achteraf relatief gemakkelijk proper te krijgen.

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment Bouwer
1 jaar geleden

Bekijk ook het rendement, daar kan er al vlug 8% verschil opzitten en dat getal komt rechtstreeks in de EPB verslaggeving. Van belang is ook de aansluitmogelijkheid van het toestel. Komt het overeen met de aan en afvoerkanalen (4) die in uw woning voorzien zijn?

ID_DIM
20 thumb_up 131 comment
1 jaar geleden

Als u de keuze tot deze beide toestellen beperkt zou ik de Zehnder adviseren. 
Diens verbruik mag wel wat hoger zitten maar zal EPB-gerelateerd beter scoren dan een Renson. 

Reden hiervoor is de aanwezigheid van verschillende detectoren in hun ComfoAirQ - modellen waarbij de snelheid en motor zich zelf wat kan uitbalanceren. Qua rendement scoren ze als de hogere in hun categorie op gebied van WTW. (Theoretisch varierend tussen de 86 en 90% terwijl vergelijkbaren van tussen de 89 tot 80% schommelen). Ze halen, in vergelijking met de Endura Delta van Renson, voor een zelfde verbruik hogere debieten en hoger rendement.  

Op gebied van service (niet onbelangrijk) is Zehnder technisch veel reactiever dan Renson. 
Uit ervaring weet ik ook dat Zehnder veel meer kennis heeft over D-systemen dan Renson (welke voornamelijk gespecialiseerd zijn in roosters en C(+)-systemen. 

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
1 jaar geleden

 @ ID_DIM

De basiseigenschap van ieder D-systeem (balansventilatie) is dat de snelheid van de motoren aangepast wordt om elkaar altijd uit te balanceren. Dit is dus standaard en benodigt geen extra detectoren. Extra detectoren kunnen wel ingebouwd worden voor  confortfuncties en dan moet je afwegen of je deze nodig hebt.

De benodigde debieten worden steeds bepaald door de berekening van de EPB en/of ventilatiedeskundige in functie van de inhoud van het beschermd volume van de woning. De keuze van het toestel (maximum debiet) moet zo dicht mogelijk liggen bij deze berekende vraag. Dit zal altijd het zuinigste toestel opleveren voor eender welk huis. Het klein verschil van rendement van de motoren maakt dan weinig verschil (ondergeschikt) uit als het debiet (primordiaal) van het gekozen D-ventilatie apparaat maar dichter ligt bij de ventilatievraag.

Ook kan je je afvragen of het kleine rendementsverschil tussen de WTW's van 85% tot 95% wel belangrijk is. Deze rendementen worden gemeten onder maximum belasting (maximum debiet). Als de fabrikant een iets te kleine WTW heeft gedimensioneerd voor dit maximum debiet van zijn apparaat,  heb je dit verschil al. En dit verschil maakt dan niets uit bij normaal gebruik (in stand 1 of stand 2). Alle WTW's zijn gemaakt op basis van dezelfde patenten.

Ik geef je wel gelijk dat je ook moet kijken naar kwaliteit en de prijs van de naverkoop service. En dit kan verschillen van merk tot merk.

Ik kijk hier minder naar omdat ik zelf mijn D-systeem kan onderhouden en herstellen. Ik heb zo al een motor moeten vervangen en dit is echt niet moelijk. Daarom kijk ik naar kosten en beschikbaarheid van onderdelen (via de EAN nummers) en niet naar de ander elementen van de service.

ID_DIM
20 thumb_up 131 comment
1 jaar geleden

Als u uw hoofd uit uw reet kon halen en voor de verandering eens leest wat er staat.... 

Zoals aangehaald zijn de detectoren in de Zehnder toestellen aanwezig voor automatische balancering van het systeem. Voornaamste reden is voor drukvallen (bij slechte plaatsing bvb) tegen te gaan en via regelbare mondjes toch nog de juiste debieten te bekomen. Het is geen "extra" maar zit al standaard ingebouwd. 

Het rendementsverschil is nu net van groter belang dan jij laat uitblijken. Die 1ne percent verschil kan voor ettelijke kiloWatts verschil in afgevoerde warmte zorgen. Tussen de leveranciers die projectmatig werken kan die 1ne percent er net voor zorgen dat ze hun oplossingen in 56 appartementen kunnen steken of helemaal niets. Dit vanwege de gemaakte berekeningen om zo weinig mogelijk af te wijken (in negatieve zin) van vooropgestelde verliezen. Het rekent enorm snel door. 

Je laatste paragraaf is een doodslager... Ieder D-systeem is makkelijk te onderhouden. 
Men behoeft gewoon de unit correct op te hangen om de nodige toegang tot de filters te hebben. 
Dat is veruit het enige "intensieve" aan eendert welk D-systeem..

Luc Vandamme
47 thumb_up 330 comment
1 jaar geleden

Sympathieke uitdrukking ...

Zehnder of eender welk ander systeem houdt rekening met de drukval anders is het geen D-systeem. De drukval wordt als basis "gebalanceerd" door de instelling van de ventilatiemonden bij de opstart van het systeem. Daarom is het goed dat deze afstelling regelmatig eens herhaald wordt, zeker als er bij het reinigen van deze monden ongewilde verstellingen gebeuren. Ik laat dit doen om de 5 jaar.

Verkoopstechnieken zijn er in alle vormen en zeker als het over 56 eenheden gaat. Dan speelt de marketing natuurlijk een belangrijke rol (al dan niet geholpen door de EPB)

En nu de doodslager ...

Ik onderhoud mijn systeem door ieder jaar de WTW te verwijderen, te drogen en te stofzuigen. Ik haal ook alle stof weg van de schoepen van de ventilatoren en zal het hele  syteemhuis en buizen (de eerste 80 cm, waar ik aankan) ook  stofzuigen. Daarna monteer ik alles terug en vul het logboek in van de unit. Dit maakt deel uit van mijn "As-built" dossier.

Ik doe dus enkel wat in de handleiding staat en wat iedere professionele partner moet doen voor onderhoud. En dit is dus net iets meer dan regelmatig mijn filters vervangen ...

Iceberg
16 thumb_up 175 comment
1 jaar geleden

Zelf ben ik geen liefhebber van de plastic-systemen...

Misschien ook eens bv ’Lemmens’ in uw vergelijking opnemen 

ID_DIM
20 thumb_up 131 comment
1 jaar geleden

Fijn te horen dat je begaan bent met je systeem. 
Standaard procedure voor eendert wie zulk systeem in huis heeft. 

En bij een goed geplaatst en afgesteld systeem is het stof zelfs minimaal tot niet aanwezig. 

Iceberg
16 thumb_up 175 comment
1 jaar geledenEn bij een goed geplaatst en afgesteld systeem is het stof zelfs minimaal tot niet aanwezig. 

‘Niets’ is heel optimistisch uitgedrukt.

’weinig’ wordt op termijn ‘meer’

filters laten m.a.w. altijd iets door (de ene meer dan de andere)

ID_DIM
20 thumb_up 131 comment
1 jaar geleden

Dat ga ik niet ontkennen.
Uit ervaring heb ik meer dan eens vast gesteld dat "onderhoud" bij velen een los en flexibel begrip is.
Procedures en handleidingen vaak wat papieren die niet gebruikt worden.

U weet wel... bij het reinigen van filters het systeem even niet spanningsloos maken, bij aankoop van nieuwe even laten draaien zonder en het "reinigen" om de 2 maand kan al eens uitdraaien op 3 of 4.

Om nog maar te zwijgen dat men vaak de fabrieksfilters G3 laat steken bij oplevering en niet verandert naar de fijnere feitelijke filters (G4 en/of F7).
 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.