Forum

VENTILATIE D en dampkap

cade
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Ventilatie · 4 jaren geleden

Ik heb een probleem: Er wordt bij mijn verbouwing een ventilatiesysteem D gemonteerd. Moet er naast de afzuiging in de keuken, boven het fornuis nog een extra dampkap gemonteerd worden? Moet er een filter (vetfilter?) aangebracht worden? Wordt die filter aangesloten in de zuigleiding van de keuken? Heeft iemand ervaring met dit probleem?

Alle reacties

Charel
523 thumb_up 2281 comment
4 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Beste,

Het beste is om een dampkap met recirculatie te installeren, dus zonder afvoer naar buiten maar wel met een vetfilter. De kooklucht wordt dan opgezogen door de dampkap, het vet blijft in de vetfilter en de rest mag gewoon terug binnen geblazen worden, die afvoerlucht bevat enkel nog kookvocht en kookgeur wat vervolgens kan worden opgenomen door het afvoerventiel van de ventilatie.

Je kan hiervoor een speciale dampkap met koolstoffilter gebruiken, die koolstoffilter neemt de kookluchtjes op maar moet regelmatig vervangen worden. Echter met een goed ventilatiesysteem is dit niet nodig omdat de kooklucht samen met alle andere lucht uit de woning elke uur tot twee uur volledig wordt vervangen en je dus sowieso niets meer zal ruiken. Een gewone dampkap zonder koolstoffilter is dus voldoende, het volstaat dan om de afvoer in plaats van naar buiten gewoon ergens binnen te laten uitkomen.

Ook is de luchtcirculatie in een woning met balansventilatie zo dat lucht vanuit de keuken niet in de andere ruimtes kan komen maar stilaan verdwijnt via het afvoerventiel in de keuken.

Bij koken zonder dampkap zal naast de vochtige kooklucht en de geurtjes ook het vet mee worden opgezogen door het ventilatiesysteem dat hiermee snel zal vervuilen. Ook zullen vetten zich gaan afzetten op de keukenkasten, plafond enz... Een dampkap dus.

cade
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
4 jaren geleden

HELLO

HARTELIJK DANK VOOR HET SNELLE ANTWOORD.

Ik vraag me af, als men dan niet beter de uitlaat van de  dampkap (vetfilter) aansluit op de afzuiging van de keuken? dan gaat de geur direct weg.

Indien dit werkt, kan je dan niet volstaan met een vetfilter aangesloten op de afzuiging? Dan heb je geen lawaai van de (lawaaierige) dampkap.

Voor vetfilter kan je bijvoorbeeld het gedeelte van een splitunit van Novy gebruiken?

Kan dit werken?

Dank bij voorbaat voor een antwoord.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
4 jaren geleden

Beste,

Zelf heb ik een dampkap geinstalleerd met enkel een vetfilter en een motor op afstand (achter de keukenkasten). De inblaas is ook in de keuken. Je hoort het wel maar het is niet echt hinderlijk (hangt wat af van het type en merk van dampkap).

Maar in feite wordt de dampkap bij ons maar uitzonderlijk opgezet. We eten zo weinig mogelijk vetrijke gerechten, zeer uitzonderlijk wordt er vlees of vis gebakken en fritjes bakken we op het terras.

Ik denk niet dat het een goed idee is om de dampkap rechtstreeks aan te sluiten op het ventilatiesysteem omdat er dan veel vocht en wellicht toch al eens een weinig vet wordt opgenomen in het systeem. Het ventilatiesysteem zou ik liefst zo zuiver mogelijk houden.

Het is ook zo dat met een balansventilatiesysteem de vochtigheidsgraad vooral in de winter gemakkelijk te laag kan worden, het kookvocht is dan een welgekome luchtbevochtiger.

De geur is geen probleem, die begint al terug te verdwijnen op het moment dat die ontstaat en zal zich sowieso niet verder dan de keuken verspreiden.

Trouwens, meestal is er ook niets mis met de geur van bereide gerechten, tenminste als je lekker kookt.

Anderzijds is het wel een origineel idee, iets om verder over na te denken.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
4 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Anderzijds is het wel een origineel idee, iets om verder over na te denken

En dat heb ik ondertussen gedaan: Buiten de andere nadelen gaat ook het debiet veel te klein zijn om de kookdampen rechtstreeks, op het ogenblik van hun ontstaan, af te voeren.

cade
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
4 jaren geleden

Bedankt voor het snelle antwoord.

Inderdaad, ik heb het debiet dvan een dampkap nagezien: 350 - 650 m³/u en het maximale debiet van de unit is 400m³/u voor de keuken zou dit slechts 75m³/u betekenen. In alle geval bedankt voor de aanwijzing.

Groetjes

Kris M
479 thumb_up 2163 comment
4 jaren geleden

Recirculatie is de "norm" in combinatie met D-ventilatie doch dat wou ik niet toen ik 20 jaar geleden (als een der eersten ;-)) D-ventilatie geplaatst heb met uit Nederland geimporteerd materiaal. Er is dus een sterke afzuigkap gekomen met dubbele buis van 150 mm naar de zolder waar het motorblok staat en in de keuken een openzetbare luchttoevoer. k Moet wel toegeven dat m n huis nog niet zo luchtdicht is als hedendaagse nieuwbouw maar met bijna 200m2 gelijkvloers volstaat 1500M2 gas per jaar (832€ dit jaar voor verwarming en warm water) Dus: als je het extra onderhoud van recirculatie voor lief neemt neem dan recirculatie. Zoniet inschakelbare luchttoevoer voorzien in de keuken als de dampkap draait. Dampkap zeker niet aansluiten op uw D-ventilatie wegens vervuiling en redenen hierboven al neergeschreven. Die fout hadden vrienden enkele jaren voor mij gemaakt... Recirculatie is natuurlijk een ietsie pietsie energievriendelijker omdat de kookwarmte binnen blijft in je nieuwe bijna energieneutrale woning waardoor EANDIS nu geen gasleidingen meer wil aanleggen in nieuwe verkavelingen.[biggrin]

Stijn Vercammen
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
4 jaren geleden

Ik heb ook voor deze keuze gestaan een jaar geleden.  Recirculatie vind ik niet optimaal inzake afvoer van 'vuile lucht', maar voornamelijk kostelijk gezien terugkerende kost van vervanging filter. Heb getwijfeld om de dampkap via sturing te koppelen aan ventilatieunit (bvb "openhaard functie van Vallox"): indien dampkap opstaat stop de unit met afvoer van lucht.  Dit is minder energievriendelijk gezien geen warmteterugwinning en installatie is nooit exact in balans.

Ik heb voor de 2e optie van Kris M. gekozen: als onze damkap opstaat opent er een regelklep waardoor er bovenaan de luifel van de damkap via roosters verse lucht binnenkan.  Deze verse lucht gaat meteen terug naar buiten via de dampkap, dus warme binnenlucht wordt amper afgevoerd.  

Zou deze keuze opnieuw maken.

Succes

Stijn

Charel
523 thumb_up 2281 comment
4 jaren geleden

Recirculatie vind ik niet optimaal inzake afvoer van 'vuile lucht', maar voornamelijk kostelijk gezien terugkerende kost van vervanging filter. 

Succes

Stijn

Je hebt bij elke dampkap een vetfilter nodig, bij de meesten is dat ondertussen standaard een inox filter die af en toe in de vaatwasser steekt (of in de afwasbak). Bij recirculatiedampkappen voorziet men daarenboven ook nog een koolstoffilter om de geurtjes op te vangen. Die filter moet je wel af en toe vervangen.

Echter bij een normale ventilatie van de woning hoef je helemaal geen koolstoffilter te hebben, die laat je er gewoon uit, de etenslucht zal sowieso na een uur zo goed als verdwenen zijn, opgenomen door het ventilatieventiel in de keuken. Sowieso zal die lucht tijdens die korte periode zich niet verspreiden naar de rest van de woning vermits de luchtstromen altijd vanuit de andere ruimtes naar de keuken gaan en nooit andersom.

Trouwens, wat is er mis met etenslucht als je lekker kookt en je het sowieso al zolang ruikt als het eten op tafel staat?

Dus in plaats van een meestal duurdere recirculatiedampkap kan je ook een gewone dampkap nemen die je dan niet naar buiten laat wegblazen maar ergens naar binnen. De vetten zijn dan uiteraard al opgenomen door de gewone vetfilter. Wat overblijft is hetzelfde als wat uit uw bord opstijgt, een beetje warerdamp en de geur van de maaltijd.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.