Forum

Materiaalkeuze en werking horizontale grondbuis (Canadese put)

MichelR
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Ventilatie · 1 jaar geleden

Ik lees dat een horizontale grondbuis (Canadese put) voor de woning te verluchten meestal misslukt door schimmel-vorming door het condenswater in de zomer. PVC buizen geven blijkbaar ook nog eens schadelijke stoffen af in het grondwater en de verluchtings-lucht zelf. PolyPropyleen zou dat niet doen, maar is dit wel zo? Is aluminium niet gezonder en die geleid dan meteen ook beter de warmte, niet? Of creëert aluminium nog meer schimmels? Gebakken kleibuizen kunnen breken en hebben dan weer een grote poreuze naad!

Er zouden met zilver-ionen PP buizen bestaan, maar ik denk dat die cooting snel weg is als je de buizen gaat reiningen met een hoge-druk-riool-rat. Ook stellen ze voor geribbelde PP buizen te gebruiken voor meer oppervlakte aanraking te hebben. Daar heb ik toch zo mijn twijfels over want in die ribbbels blijft dan wel veel condenswater = schimmel!!!  Ook denk ik aan het condenswater af te schermen met voor de opvang met dompelpomp een vlotter te installeren. Zo kan er een vocht/schimmel/geur terug ;)

Wat betreft die wir-war van (flexibele) buizen in huis die moeilijk te reinigen zijn, duur en veel plaats nemen: Waarom niet 1 grote ventilator aan het uiteinde van de grondbuis in de gang onder de kast? De lucht kan dan via (2cm) spleten onder alle binnendeuren in iedere kamer. In iedere kamer regel je dan de benodigde toevoer met een af te regelen rooster naast de raam. Die roosters zijn goedkoper en makkelijker te regelen en te kuisen dan de raam-roosters! Met wat harde glaswol in de buis naar buiten en 1 grote ventilator in de gang heb je zelfs veel minder lawaai. Of denk ik er verkeerd over? Misschien te simpel waardoor de industrie er niet op kan verdienen ;)

zie tekening... 

Graag hoor ik ook de ervaringen van wie zo'n horizontaal grondverluchtings-systeem al enkele jaren heeft....

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.